Guvernul Ponta ne-ar comasa pe toti (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 22:44
4075 citiri
Guvernul Ponta ne-ar comasa pe toti (Opinii)

Dorinta lui Victor Ponta de a comasa Muzeul Satului cu Muzeul Taranului Roman, dincolo de absurditatea ideii in sine si eventualele interese imobiliare care stau la baza initiativei, exprima cel mai bine tendinta generala a politicii Guvernului.

Pe masura ce vointa de putere a lui Ponta creste si capata accente din ce in ce mai discretionare, se manifesta tot mai zgomotos si dorinta sa de a comasa, exclude si/sau interzice orice i se opune.

In cautarea legitimarii cat mai rapide pe plan international si castigarii a tot mai multa putere in plan intern, Ponta si-a activat, fie si inconstient, instinctele de suprimare si excludere a ceea ce incepe sa se formeze drept viitoarea Opozitie. Fie ca este vorba despre protestele din strada, de la Pungesti sau Rosia Montana, fie ca se indreapta spre partenerii de guvernare, mesajul actiunilor lui Victor Ponta si ale PSD este unul singur: noi suntem la putere si doar noi decidem ce se face si ce nu. Restul trebuie sa se obisnuiasca si sa invete sa suporte.

Alunecarea nu este o premiera, ea a acaparat aproape toate guvernele care au avut sprijinul unei majoritati parlamentare sigure si stabile. In interiorul USL vedem cum PSD nu stie ce sa mai faca sau sa spuna ca sa-l determine pe Crin Antonescu sa rupa pactul. In Guvern, Ponta e gata sa ia toate deciziile necesare pentru a-i motiva pe liberali sa iasa de la guvernare.

Inmultirea problemelor economice, aglomerarea si ciocnirea tot mai multor interese pun insa Partidul Social Democrat in fata unei dileme din care nimeni nu a iesit usor: sa mearga mai departe cu o majoritate confortabila, asumandu-si totodata riscul unor permanente frictiuni, sau sa taie pisica, sa ia partea leului si sa mearga mai departe cu o majoritate de conjuctura, pe modelul PDL din 2010-2012 sau PNL din 2007-2008.

Cum ruptura USL pare a fi doar o chestiune de timp, calculele tuturor partidelor par a se orienta dupa noul scenariu de repozitionare a fortelor politice.

Cum insa scoaterea liberalilor de la guvernare nu ar avea sens decat in perspectiva castigarii alegerilor prezidentiale de anul viitor, tendintele spartane ale PSD se lovesc probabil de posibilitatea de a pierde si guvernarea odata cu ratarea fotoliului de la Cotroceni. Iar probabilitatea unui astfel de scenariu este, chiar si in eventualitatea in care PSD ar tine sub papuc toata Romania, inca destul de crescuta. Nimeni si nimic nu poate garanta social democratilor ca o guvernare monocolora in plina criza nu s-ar putea sfarsi, fie si dupa doar un an, catastrofal.

Aceste premise nasc o situatie absurda. Un PNL care face Opozitie in timp ce este la guvernare. Un PSD care incearca sa castige tot mai multa putere, dar se teme sa nu ramana singur responsabil. Un USL blocat si paralizat. In sfarsit, dar deloc in cele din urma, un premier tot mai derutat care nu stie pe ce pedala sa apese mai repede si mai adanc pentru a urni cat de cat tara inainte.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#guvernare Ponta, #tensiuni USL, #comasare muzee , #guvern
Comentarii