Marsul Romaniei spre statutul de colonie (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 11 Noiembrie 2012, ora 01:25
9095 citiri
Marsul Romaniei spre statutul de colonie (Opinii)

Cand premierul Victor Ponta spune ca "nu poate da afara trei oameni, ca sa dea bine in raportul de tara", referindu-se la acuzatiile aduse de ANI celor trei ministri din Cabinetul sau, pentru o clipa mintea sta in loc.

Cum vine asta? te intrebi dupa cateva secunde de mutenie a gandului. Altfel spus - da-o incolo de tara, de institutii si de legi! Un calcul rece apare: cand guvernantii sunt pe val in preferintele alegatorilor, se rup de lume si isi fac singuri dreptate redefinind justitia.

Aceasta judecata insa am putea-o duce pana la capat si ar trebui sa ne infioare cu adevarat, daca nu am sti foarte bine ce oameni, ce practici si, mai ales, cu ce rezultate a activat pana acum Agentia Nationala de Integritate.

In sine, ca o entitate abstracta si desprinsa de realitate, ANI este o institutie de care Romania a avut, are si va avea nevoie pentru o lunga perioada de timp. Cand privim insa la rezultate inregistrare, la toate informatiile facute publice si care s-au dovedit a fi doar fumigene, la contradictiile dintre acuzatiile aduse de reprezentantii ANI si ceea ce a putut fi demonstrat in justitie... ne linistim.

Oricat ar fi de laudata institutia de catre forurile europene, e o coincidenta cel putin bizara explozia taman in prima zi a campaniei electorale a acuzatiilor aduse celor trei ministri, ca sa nu privim cel putin cu scepticism la insailarea argumentelor, fortata cel putin in cazul secretarului general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache.

Asadar, din ping-pong-ul acuzatiilor si credibilitatii tot mai scazute in institutiile statului, folosite de-a lungul timpului de fiecare partid-aliante care s-au instalat la putere, orice privitor-participant obiectiv al vietii politice intelege ca, in Romania, legea si valorile pe care se presupune a le apara acestea nu sunt, inca, nimic altceva decat instrumente de manipulare a opiniei publice de catre politicieni.

O realitate intoarsa pe dos in comparatie cu faptele din partea occidentala a Uniunii Europene, unde desi exista si acolo astfel de practici si tendinte ele nu sunt lasate sa devina niciodata regula care sta la baza statului. Ori aceasta este diferenta dintre un stat puternic si unul care se moduleaza ca o carpa in fata vointei politicienilor si tuturor celor care isi propun sa-l devalizeze in complicitate cu guvernantii. Insa in noua ordine mondiala globalizarea, care nu doar ca se extinde tot mai mult, dar leaga tot mai strans de la an la an colturile lumii, afecteaza in chip ciudat statele.

Pe scurt, statele care sunt slabe si conduse dupa bunul plac al politicienilor ajung treptat sa nu mai aiba niciun cuvant de spus in ordinea economica. Priviti in jur, din America pana in China si din Japonia pana in Europa, nu veti intalni nicaieri o mare putere economica a lumii, ori macar regionala, care sa fie asezata pe un stat slab, dominat de institutii firave sau inexistente, unde politicienii dicteaza legi si principii dupa propriul lor liber arbitru.

Romania in drumul ei spre inima Uniunii Europene nu a inteles primul lucru pe care ar fi trebuit sa il faca pentru a avea sansa unei puternice si sanatoase dezvoltari: sa isi educe politicienii sa se puna ei in slujba institutiilor, nu sa si le subordoneze pe acestea vointei si bunului lor plac. Din acest melanj balcanic medieval a rezultat o non-economie, un sistem legislativ haotic, un sistem financiar dominat de institutii europene sau mondiale (vezi prelungirea acordului cu FMI, BM si CE) si justitie care, citand un clasic in viata, "a facut cel mai mare rau" Romaniei.

Pe un astfel de sol, marile lanturi de firme occidentale au descins aici si ne-au folosit resursele doar pentru a crea o piata de desfacere, nu una de productie si dezvoltare. Devenind mai degraba consumatori excentrici decat dezvoltatori inteligenti, ne transformam vazand cu ochii in colonia dominata, dictata si reprezentata in totalitate de mai puternicii europeni. Fara frica de a intra cu totul in faliment, din cauza procentului urias al economiei la negru si agriculturii de subzistenta, Romania a ajuns aproape doar o provincie in care se asambleaza unele masini si se vand scump altele.

Lasandu-ne furati unii de alti, de politicieni si de camarilele lor, parca refuzam cu totii sa intelegem un adevar simplu: drumul asta duce spre saracirea tuturor. Singura speranta e ca exceptiile, cei care se imbogatesc din slabirea statului si din saracirea programata a majoritatii, sa se trezeasca in curand trasi la raspundere chiar de catre cei care, fatalmente, ne finanteaza in intregime viata in colonia Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ministri acuzatii ANI, #ministri Guvern Boc incompatibili, #ANI ministri incompatibili , #guvern