Cum ne-am petrecut Apocalipsa (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 22 Decembrie 2012, ora 13:52
4624 citiri
Cum ne-am petrecut Apocalipsa (Opinii)
Foto: presidency.ro

Din momentul in care PSD, PNL si Dan Voiculescu si-au impartit ultimele farame ale Puterii, investirea Guvernului Ponta 2 a fost doar un fel de galop de sanatate, cu audieri pe banda rulata si o procedura fara miza intr-o sala cu iz de camin popular, improvizata in Palatul Parlamentului, ca sa poata gazdui sedinta Legislativului mamut, mai mare decat congresul american.

Dar impartirea prazii si smulgerea ultimelor halci a fost treaba grea, soldata cu rezultate halucinante.

CNADNR, pe care s-au luptat ca la Rovine PNL si PSD, a fost hacuita pentru ca Dan Sova sa-si adjudece autostrazile, iar Relu Fenechiu sa ramana macar cu drumurile nationale.

ANAF a ramas la Finante, insa doamnele Grapini si Varga raman ministrese delegate. Liviu Dragnea n-a primit prefectii, dar nici Radu Stroe nu a pastrat autoritatea directa asupra lor, preluata de premier.

Probabil ca mai exista si alte detalii pe care le vom afla la timpul potrivit. Fapt este ca fiecare bucatica de cascaval a fost impartita pana la ultima firmitura "sa se ajunga la toata lumea", chiar cu pretul ciuntirii unor institutii.

Este doar inceputul si sunt convinsa ca asa va arata toata guvernarea USL, ca o competitie pentru fiecare banut ce poate fi adjudecat.

Crin Antonescu l-a si avertizat pe premier in discursul sedintei de investitura: "veti avea parte de exigenta unui control parlamentar autentic, in primul rand din partea propriei majoritati."

O amenintare voalata a venit si de la purtatorul de cuvant informal al lui Crin Antonescu, si anume Sorian Rosca Stanescu, care avertiza ca Parlamentul va monitoriza foarte atent cum se descurca Dan Sova cu marile sale proiecte pe care trebuie sa le gestioneze (cu comisioane cu tot, se-ntelege) si daca nu se dovedeste eficient, Parlamentul va lua masuri. Nu ma indoiesc.

In afara viziunii complexe in privinta impartirii fiecarui centimentru profitabil, nu mi se pare va Guvernul Ponta vadeste vreo viziune utila Romaniei. Cel putin nu prin prisma programului de guvernare. Acesta arata ca un program electoral sau, ca tot e de sezon, ca lista de cadouri a lui Mos Craciun.

Victor Ponta isi propune sa readuca TVA la 19%, sa scada CAS cu 5%, sa introduca o impozitare regresiva, in care 16% sa fie cota maxima, sa introduca TVA de 9% la alimente, adica in linii mari ce am tot auzit.

Niciunul dintre aceste obiective nu are un termen cert de indeplinire. Toate se vor intampla candva in urmatorii 4 ani. Cand se va putea. Si nu stiu cand se va putea pentru ca nu sunt posibile fara o crestere economica de cel putin 3%.

Pentru 2013, cel putin, Victor Ponta nu spera la o crestere mai mare de 2%, ba chiar inclina sa creada ca nici macar acest nivel nu va fi atins. Pentru ca aceste tinte sa fie asadar credibile, ar fi trebuit ca programul de guvernare sa includa si viziunea Guvernului in privinta cresterii economice. Cum o va stimula?

Nu am vazut in programul de guvernare cum isi propune Guvernul sa rezolve una dintre cele mai grele chestiuni ale anului viitor, aceea a retrocedarilor. In primavara expira ulimatumul, cu tot cu prelungire, acordat de CEDO pentru gasirea unei solutii in cazul fostilor proprietari deposedati de comunisti. Nivelul despagubirilor care ar trebui acordate se ridica la un sfert din bugetul Romaniei.

Evident ca nu pot fi platite. Mihai Razvan Ungureanu a avansat in scurtul sau mandat o solutie inacceptabila, nu atat pentru ca plafona si esalona despagubirile (desi nivelul era cu mult prea scazut, iar termenul de plata cu mult prea lung), ci pentru ca bloca toate retrocedarile in natura.

Care este solutia Guvernului Ponta in chestiunea aceasta esentiala care bate la usa? Chestiunea n-a fost socotita de importanta la fel de mare ca impartirea pana la ultimul km si ultimul contract a CNADNR.

Cat despre Traian Basescu, n-a inghitit doar un porc, ci intreaga cocina, ca sa-i pastram metafora, cat timp a semnat ceea ce se jura ca nu va semna, adica decretele de investire a unor ministri penali, si ce penali!, fara ca ele sa fie insotite si de decretele de suspendare dupa cum anunta.

Discursul sau de la depunerea juramantului Cabinetului a fost cand ironic, cand patetic, a fost evident marcat, a incercat sa-si mascheze infrangerea si sa ridice si mai mult stacheta ateptarilor populatiei: aveti toata puterea, aveti toate parghiile, purtati si toata raspunderea, sa va vad.

Pentru Traian Basescu profetiile mayase n-au fost cu totul eronate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#investire Guvern Ponta2, #Basescu discurs investire Ponta, #program guvernare Ponta , #guvern