Cum pregateste Guvernul fotoliul lui Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 28 August 2014, ora 07:25
4040 citiri
Cum pregateste Guvernul fotoliul lui Ponta (Opinii)

PSD a inceput extrem de dur jocul pentru castigarea, nu organizarea, alegerilor prezidentiale din aceasta toamna.

Nu e nicio noutate, nici pe departe, insa lovitura pe care PSD o pregateste cu organizarea unor alegeri preliminare celor prezidentiale - ceea ce s-ar dovedi a fi pentru primari si consilieri la nivel national - care sa incline decisiv soarta alegerilor presedintelui Romaniei - este de departe, daca se va pune in practica, cea mai mare smecherie pe care un partid a avut curajul sa o initieze in timp ce se afla la putere.

Pentru a ramane la putere, sperand ca vor castiga tot si nu va "scapa cine poate", liderii PSD din Guvern ii dau inainte cu Ordonanta pentru suspendarea Legii alesilor locali, pentru o perioada de 10 zile, anuntata initial de vicepremierul Dragnea (pentru o perioada de doua saptamani), varianta sustinuta apoi public si de catre premier, cu motivatia ca situatia politica de dupa ruperea USL a condus la un blocaj administrativ la nivel local.

Cum reactia Opozitiei abia se aude, lumea fiind inca plecata in concedii, presupun, cum suspendarea Legii alesilor locali se pregateste printr-o Ordonanta de Urgenta, iar Avocatul Poporului nu da semne ca ar putea fi deranjat suficient incat sa se sesizeze, cum presa este impartita si vede diferit proiectul, initiativa Guvernului are toate sansele sa treaca si sa devina o realitate. O realitate care va influenta, in mod sigur, rezultatul final al alegerilor prezidentiale.

Traseismul, legalizat Societatea civila reactioneaza: Domnilor Ponta si Dragnea, nu puneti legea intre paranteze!

Nemernicia planului pus la cale de PSD sta in amoralitatea si ilegalitatea sub care se plaseaza automat proiectul de Ordonanta in sine. El prevede ca primarii si consilierii din tara au la dispozitie 10 zile sa se decida ce partid isi aleg sa le calauzeasca pasii in viitorul apropiat. Daca nu aleg, raman unde erau sau independenti. Ilegalitatea consta in faptul ca o Ordonanta legalizeaza exact infractiunile interzise de Legea Statutului alesilor locali, lege care urmeaza sa fie suspendata pentru a se faptui infractiunile.

Cum la CCR, cel mai probabil nu se va putea sesiza, trucul conceput de Dragnea are toate sansele sa se implineasca. Intrebarea care se pune acum este daca suspendarea Legii pe care PSD se pregateste sa o faca pentru primari si consilieri va aduce mai multe voturi decat cele pe care risca sa le piarda in turul doi, din cauza repulsiei pe care guvernarea pesedista o va naste in randul electoratului inca nehotarat sa voteze.

Traseismul, legalizat Avocatul Poporului, despre OUG privind migratia alesilor locali

La cat de sensibila este majoritatea romanilor fata de astfel de trucuri politice ale Puterii, de astazi si dintotdeauna, nu ma astept ca initiativa lui Dragnea sa provoace un cine stie ce cutremur de indignare nici chiar in mediul urban si mai bine informat. In rest, nici nu se va sti ca a existat asa ceva.

Pe de alta parte, si PSD risca putin prea mult, intrucat pesedistii stiu ca mobilizarea din tara tine pana la un punct. Nici alesii locali nu pot lupta pentru cineva in care nu cred sau, mai rau, pe care nu il simt in stare sa castige sau, in turul doi, pe care il miros ca va pierde intrecerea finala. Balanta este echilibrata, intrucat succesul in primul tur ar trebui sa-i fie asigurat de la sine lui Ponta, iar un astfel de ajutor din partea Guvernului ajuta prea putin in turul doi, ba chiar devine o necunoscuta si mai mare.

Daca Guvernul Ponta pune in aplicare Ordonanta de suspendare a Legii alesilor locali, atunci gestul nu va trada decat disperarea care i-a cuprins pe liderii PSD. Frica de a nu pierde tot ii poate face sa riste tot.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#guvern ordonanta alesi locali, #lege alesi locali Ponta, #traseism legalizat OUG , #guvern