Cum se reinventeaza Victor Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 03 Ianuarie 2015, ora 21:58
14420 citiri
Cum se reinventeaza Victor Ponta (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Cum in Romania nu prea exista o traditie a gesturilor de onoare, care sa-i motiveze pe marii invinsi din politica sa demisioneze, putina lume se astepta ca Victor Ponta sa renunte la functiile pe care le detine, dupa pierderea alegerilor prezidentiale.

Cu exceptia disparitiei inca misterioase a lui Crin Antonescu, in politica noastra nu avem prea multe exemple de oameni care sa-si fi asumat pana la capat infrangerile sau, mai rau, petele morale ori chiar penale.

Victor Ponta a ratat si sansa asta, de a fi un deschizator de drumuri in campul virtutii morale.

Dupa cat de agresiv a jucat in campania electorala si la cat de suburban si-a atacat contracandidatul, plus scorul rusinos la care a pierdut dupa ce a avut un avans de 10 procente in primul tur, demisia lui Ponta din fruntea Guvernului si PSD ar fi fost cel mai normal si moral gest pe care ar fi putut sa-l faca un invins de asemenea calibru.

Evident, lucrurile nu au fost nicio clipa atat de simple si usoare cum ar putea parea daca sunt privite din afara, mai cu seama din cauza stransei legaturi intre functia de premier si cea de presedinte a partidului in jurul caruia s-a format majoritatea parlamentara. Daca ar fi renuntat la functia de prim-ministru, gestul sau ar fi trimis practic PSD direct in opozitie si ar fi echivalat cu recunoasterea publica si a esecului guvernarii, nu doar admiterea infrangerii politice personale.

Cum nici la pozitia de sef al PSD nu poate renunta fara sa-si anunte astfel plecarea de la conducerea Executivului, Ponta a ales sa amane momentul decontului in partid cu speranta ca performanta guvernarii ii va permite sa pastreze si controlul social-democratilor. Pana atunci, Ponta invata sa faca mici pasi in spate, sa se caiasca public si sa exerseze gesturi prin care isi cere iertare pentru greselile din trecut.

E greu de spus acum ce sanse de succes are o astfel de strategie. Cert e ca planul era singura sansa pe care Ponta o avea pentru a supravietui politic. E adevarat, inca exista un cor puternic de voci care pretind ca e doar o chestiune de timp pana cand Victor Ponta va deveni istorie. Dar nici profetia celor care vor sa vada PSD cat mai rapid in opozitie nu are mai multe sanse de a deveni realitate.

Singurul castig sigur pe care Victor Ponta il poate bifa in dreptul sau e renuntarea la titlul de doctor, din cauza acuzatiilor si dovezilor de plagiat care i-au fost aduse inca din vara lui 2012. Gestul in sine, chiar daca nu a inclus cuvantul "plagiat" ca motiv pentru renuntarea la doctorat, echivaleaza cu demisia dintr-o functie de conducere.

Victor Ponta vrea sa demonstreze ca a inteles mesajul transmis pe 16 noiembrie si astfel, odata cu schimbarea morala impusa de rezultatul votului, incerca sa foloseasca infrangerea intr-o ocazie unica de a se reinventa ca politician.

Ce va rezulta din acest amalgam de factori si idei, mai ales sub presiunea guvernarii, vom vedea in primele luni din 2015.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Victor Ponta plagiat, #Victor Ponta demisie, #Ponta renunta doctorat , #guvern