Cum vor schimba protestele Guvernul USL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 12:11
3647 citiri
Cum vor schimba protestele Guvernul USL (Opinii)
Foto: Arhiva

In mod surprinzator, exista inca multe opinii optimiste in legatura cu protestele anti-Rosia Montana si gaze de sist. Mai toate pornesc de la ideea ca "strada" este "condusa" in lupta de un puternic sentiment de neincredere in Guvern si-n politicieni, ba chiar si in schimbarile pe care alternanta la putere din democratie ar trebui sa le garanteze intr-un stat modern al secolului XXI-lea.

Optimistii cred, prin urmare, ca motivatiile protestatarilor sunt atat de puternice incat de aceasta data nu vom asista la un alt sfarsit tipic romanesc.

Altfel spus, dezamagirea, sentimentul de a fi tradat si abandonat sunt atat de puternic resimtite de tot mai multi cetateni incat, in realitate, suntem martorii unei schimbari epocale care, inevitabil, va conduce la o schimbare profunda si in politica romaneasca. Atat timp cat o astfel de judecata pleaca de la o credinta personala, nici macar bine mascata, pot intelege increderea oarba in schimbarea din viitor, in ciuda realitatii care sta sa darame iluzia optimistilor.

Doar ca in timp ce in Romania militantii si activistii se felicita pentru succesul pe care l-au avut actiunile lor in strada, peste Ocean, in Statele Unite, Victor Ponta a dat asigurari investitorilor americani ca Guvernul Romaniei este "decis sa continue toate explorarile de gaze neconventionale". Singurul motiv pentru care premierul nu a promis si proiectul Rosia Montana ca va fi pus in practica e faptul ca Ponta nu se afla in Canada. Decizia luata insa de PSD si premier in privinta Rosia Montana a ramas identica si in spiritul in care a fost conceput proiectul: se va face!

Asadar, pentru ce s-a protestat opt saptamani la rand? Ce au obtinut oamenii din strada, altceva decat etichete de "neolegionari", "eco-anarhisti", "extremisti" sau "fascisti", dupa ce initial fusesera alintati in dulcele stil rabdator cu "hipsteri" si "frumosii indignati"? Au obtinut confirmarea ca parerea lor nu conteaza, asa cum nu conteaza nici votul lor. Ba chiar mai grav decat asta, afla acum ca nici macar protestele lor nu au vreun efect, tocmai pentru ca votul si increderea lor i-au adus la putere pe cei care astazi mimeaza un autism desavarsit in fata oricarei critici.

Cand proiectul Rosia Montana va fi aprobat in Parlament sau cand primele sonde Chevron vor fi montate si vor incepe explorarile va fi o buna ocazie pentru o noua serie de proteste, poate mai hotarate si mai precise in tinta pe care o vor alege pentru a-i cere socoteala. Pana acolo se prea poate ca noua masinarie de propaganda care a inceput sa lucreze pentru Guvernul Ponta sa reuseasca sa compromita total protestele si pe protestatari. Atunci va fi si mai justificata o interventie in forta impotriva "fortelor" conservatoare, despre care se va spune ca se opun dezvoltarii Romaniei.

La moartea inainte de nastere a miscarilor de protest anti-Rosia si anti-gaze de sist au pus umarul insa si multimile de re-pozitionari, re-evaluari si redirectionari din randul personalitatilor publice. Dusmani de-ai lui Ponta au fost vazuti incurajandu-l pe "plagiator" de dragul "atragerii de capital". La fel cum antibasescieni consacrati au aflat ca nu au nicio problema cu masurile perfect "basiste" ale lui Ponta ce au fost preluate identic direct de la predecesorii sai - Emil Boc si MRU.

In final, cum vor schimba protestele anti-explorari si exploatari Guvernul unei majoritati parlamentare de 70%? Simplu: nu il vor schimba in niciun fel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ponta minerit exploatari resurse, #proteste exploatari gase sist , #guvern