Demisia lui Ponta se joaca in Europa (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 01 Iulie 2012, ora 18:03
15630 citiri
Demisia lui Ponta se joaca in Europa (Opinii)

Multa lume nu a inteles de ce are Victor Ponta o problema si mai mare cu plagiatul sau taman pentru ca a insistat atat de mult - si a si ajuns - sa se aduca la Bruxelles.

Problema sta in felul urmator. Baietii aia nu prea se joaca atunci cand e vorba de astfel de chestii. Da, o mai dau si ei la intors, mai trag de timp, sperand ca fapta nu va fi demonstrata ori ca valurile se vor stinge. Dar intr-un final, toti au sfarsit prin a-si semna demisia, retragandu-se in rusine si capul plecat.

S-a intamplat de doua ori. Ghinionul lui Ponta e ca ambele cazuri sunt recente si constituie precedente extraordinare, care exercita o presiune uriasa asupra sa. Ministrul german al Apararii (Karl Guttenberg), anul trecut, si presedintele Ungariei (Pal Schmitt), anul acesta, amandoi au demisionat dupa ce s-a demonstrat ca lucrarile lor de doctorat fusesera plagiate. Simplu ca buna ziua, saru'mana pentru masa! Am plagiat, ma duc sa ma relaxez la spa-ul din Dubai. Asa ar fi trebuit sa procedeze si Ponta, daca ar fi trait intr-o tara care tine cat de cat macar la masca democratiei.

Cum insa Victor Ponta e premier in tara unde oamenilor le pasa mai mult de ce baga in burta, tocmai pentru ca nu prea au ce, teza sa de doctorat, din care mai bine de o treime a fost dovedita ca fiind plagiata de catre o comisie de experti, nu deranjeaza pe nimeni. Li se rupe romanilor ca Ponta a plagiat. Asa si? Udrea a construit piscine in munti parasiti si terenuri in panta, Videanu a schimbat aceleasi borduri in cateva ori in fiecare luna si Boc sare pe varfuri la pozele in grup.

Deci, in tara, Victor Ponta nu are nicio problema. Oricat ar tipa presa (nici aia toata) ca nu se poate asa ceva, Guvernul va avea grija sa aduca mereu alte subiecte in agenda publica. Dar, sa revenim la plimbarea lui Ponta pe la Consiliul European chiar in ziua exploziei scandalului plagiatului sau. Problema e ca baietilor alora le pasa de astfel de lucruri. Nu degeaba l-au luat la intrebari jurnalistii de la El Pais, iar despre aia nu poti sa spui ca sunt oamenii lui Basescu, nu de alta dar te rad si curcile.

Asa ca Ponta, inghesuit si inverzit de nervi, a trebuit sa spuna ceea ce era normal, de bun simt si obligatoriu sa auda Europa: da, ma retrag, imi dau demisia, daca se demonstreaza. Ghinionul vietii, nu altceva! Pai chiar el, Victor Ponta, recunoscuse ca a copiat in teza de doctorat, cand spusese ca e gata sa renunte la titlul de doctor fara nicio problema ca oricum nu-i aduce niciun avantaj. Nasol. Europei nu poti sa-i spui la fel. Pentru ca aia daca te simt ca vrei sa o faci pe mortu' in popusoi, te excomunica.

Ca sa scapi de dulaii presei din Europa, sa nu mai faci de rusine si Romania si nici sa nu-i mai pui in situatii jenante pe liderii europeni, singura optiune este sa demonstrezi ca toate cele 85 de pagini nu sunt luate cu "copy" si puse cu "paste", ci reprezinta creatia geniului in drept penal international Vittore Ponta. Cum nu a avut succes la Consiliul de Atestare, pe care s-a mai si grabit sa-l desfiinteze, premierul Romaniei isi poate incerca norocul la Comisia de Etica. Traind in Romania, nu m-ar mira sa aflu ca paginile alea se transforma in cea mai originala creatie din sud-estul Europei.

Si totusi. Pana cand Comisia de Etica va spala plagiatul, va transforma negrul in alb si prostia in geniu, lui Vittore Ponta nu-i mai ramane decat varianta sa nu mai calce prin Europa o buna bucata de vreme. Poate, de asemenea, sa se piteasca in sediul din Piata Victoriei si sa-l lase pe presedinte sa se duca la Bruxelles, sperand ca nu ne va fi facut de ras mai mult decat eram oricum si pana acum.

Vorba unui coleg de breasla, plagiatul asta a lui Ponta e noua pleasca a PDL. Doar ca ea nu se poate juca decat in strainatate, daca cineva isi imagineaza sa aiba succes cu ea. Doar de acolo, din Europa, i se poate cere cu sanse demisia lui Ponta. Si doar de Europa ar mai putea asculta premierul nostru. Altfel, o rusine nationala deja.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#acuzatii plagiat Victor Ponta, #demisii plagiat Europa, #antecedente doctorate plagiate , #guvern