Deputat PSD: Sustin Guvernul atat timp cat nu se atinge de UMF Targu Mures

Joi, 06 Martie 2014, ora 22:30
3152 citiri
Deputat PSD: Sustin Guvernul atat timp cat nu se atinge de UMF Targu Mures
Foto:zi-de-zi.ro

Deputatul PSD Mures Florin Buicu (foto) a declarat, joi, ca va sustine Guvernul, din Parlament, "atat timp cat nu se atinge de Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures", dat fiind ca "politicul nu are ce cauta in spatiul academic in influentarea deciziilor".

Deputatul PSD de Mures Florin Buicu, care este secretarul Comisiei de Sanatate din Camera, a declarat presei ca a votat Guvernul si i-a dat aviz pozitiv lui Nicolae Banicioiu pentru portofoliul de ministru al Sanatatii, iar in continuare va sustine Guvernul, din Parlament, doar "atata timp cat nu se atinge de UMF Targu Mures", unde a fost cancelar si unde tine si in prezent cursuri.

"Voi sustine Guvernul atat timp cat nu se va atinge de UMF Targu Mures. Politicul nu are ce cauta in spatiul academic in influentarea deciziilor, pentru ca solutia trebuie gasita in interiorul UMF. (...) Refuz orice schimbare care ar putea duce la separarea studentilor, a salilor de curs in interiorul UMF Targu Mures, a clinicilor sau a spitalelor.

Orice decizie in acest sens trebuie sa apartina Senatului UMF, in baza autonomiei universitare. Dorinta UDMR de infiintare a unei facultati separate cu predare in limba maghiara la UMF Targu Mures o gasesc nejustificata atata vreme cat minoritatile din tara noastra au toate conditiile de a invata in sistemul actual de invatamant", a spus Buicu.

El a precizat ca un parlamentar poate sustine Guvernul prin activitatea din comisia de specialitate si activitatea din plen, cand se pune problema votarii unor proiecte legislative.

Deputatul PSD a subliniat ca, in contexul in care evenimentele din planul politic au readus in atentie problema UMF Targu Mures, "o problema sensibila, datorita careia Guvernul Ungureanu a cazut in 2012 printr-o motiune de cenzura", el isi mentine opinia exprimata si atunci, ca "politicul nu are ce cauta in spatiul academic in influentarea deciziilor".

Buicu a subliniat ca, in prezent, la UMF exista "examene de admitere in limba maghiara, cursuri, sustinerea examenelor de specialitate de pe parcursul scolarizarii si de licenta, lucruri care reprezinta dovezi ale multiculturalismului in spiritul european respectat de tara noastra".

Totodata, potrivit sursei citate, in urma discutiilor dintre cadrele didactice romane si maghiare au fost facuti pasi importanti in vederea solutionarii problemei, insa "trebuie sa se inteleaga ca maghiarii reprezinta o minoritate etnica si nu sunt stat in stat".

O problema spinoasa inca din 2011

Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures a fost, incepand din 2011, subiectul unor controverse, in care formatiunile politice maghiare au reclamat nerespectarea dreptului la invatamant in limba materna asa cum prevede Legea educatiei 1/2011, iar cele romanesti, ca se vrea "scindarea".

O Hotarare de Guvern privind infiintarea liniilor maghiare de studiu la UMF Targu Mures a fost aprobata, la sfarsitul lunii martie 2012, de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabilea ca la universitate va fi infiintata o noua facultate, cu programe in limbile romana, maghiara si engleza.

Aplicarea HG a fost suspendata, in 4 mai 2012, in urma unei decizii a Curtii de Apel Targu Mures, care a admis o solicitare in acest sens formulata de conducerea UMF.

Guvernul Ungureanu a declarat recurs fata de sentinta de suspendare a HG, insa ulterior Guvernul Ponta a retras actiunea.

Respectiva HG a fost una dintre temele motiunii de cenzura a USL in urma careia a cazut Guvernul Ungureanu.

In luna aprilie 2013, Hotararea de Guvern din martie 2012 privind infiintarea unei noi facultati in cadrul UMF Targu Mures, cu programe in limbile romana, maghiara si engleza, a fost anulata de Curtea de Apel Targu Mures.

Premierul Victor Ponta preciza, luni, ca prevederile din protocolul semnat cu UDMR sunt cele cuprinse in programul de guvernare, aratand ca nu este vorba despre acceptarea unei descentralizari pe criterii etnice si nici de infiintare a unei universitati in limba maghiara la Targu Mures.

Acordul semnat de liderii USD si UDMR, luni, prevede reglementarea problemei drepturilor culturale ale minoritatilor nationale, prin legislatie adecvata, reprezentarea proportionala a maghiarilor in institutii si solutionarea problemei infiintarii liniei maghiare la UMF Targu Mures.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Buicu Guvern UMF Mures, #deputat PSD UMF Mures , #guvern