Desemnarea lui Claudiu Manda la Buget, analizata de un specialist in economie

Vineri, 01 August 2014, ora 12:42
6904 citiri
Desemnarea lui Claudiu Manda la Buget, analizata de un specialist in economie
Foto: Arhiva

Deputatul PSD Claudiu Manda a fost propus de Victor Ponta pentru functia de ministru delegat pentru Buget, in locul lui Liviu Voinea, plecat la BNR. Manda are o indelungata experienta politica, dar nu si in domeniul pe care il va coordona.

Bogdan Glavan, profesor universitar de economie si director al Centrului de Economie Politica si Afaceri "Murray Rothbard" din cadrul Universitatii Romano-Americane, Bucuresti, comenteaza aceasta numire precizand ca, teoretic, unui ministru trebuie sa i se ceara, intai de toate, o viziune politica si abia apoi experienta practica.

"Nu e nevoie ca un ministru sa aiba experienta practica, eu nu cred ca, principial vorbind, putem spune ca ministrul Sanatatii trebuie sa fie doctor, iar ministrul Sporturilor sa fie sportiv. Eu cred ca ministrul Bugetului trebuie sa fie om politic, sa aiba viziune politica.

Pe de alta parte, desigur ca nici viziune politica nu cred ca exista in cazul de fata, si in general la nivelul Guvernului. Mai degraba, vedem ca se numesc oameni care sa ocupe niste posturi, nu oameni care sa administreze eficient o tara. Numirea domnului Manda pare sa confirme o anumita tendinta evidenta, cel putin in democratiile mai putin asezate, in care elitele se rastoarna, adevaratele valori se astern la baza societatii, iar falsele elite urca la varf pe criterii clientelare", a comentat acesta.

Intrebat ce mesaj transmite public inlocuirea unui specialist de tipul lui Liviu Voinea cu un politician de tipul Claudiu Manda, Bogdan Glavan a explicat ca, din pacate, guvernarea nu se face in interesul societatii.

"Inlocuirea spune ca structurile statului sunt populate dupa un criteriu tribal, de ginta, ca sa nu zic de gasca. Numim in functii oameni pe care stim sa ii controlam, care ne sunt apropiati, care nu ne tradeaza, care raspund bine la comenzi. 'De-ai nostri'. Nu avem un guvern care sa guverneze in interesul societatii, in interesul tarii, pentru ca atunci ar fi un guvern transparent, am avea o ierarhie a elitelor si pentru ca atunci am avea si raspundere, responsabilitate, iar raspunderea vine dupa ce judeci prin prisma rezultatelor. Si atunci nu oricine ar ajunge acolo!

Nu. Noi avem un guvern care reflecta aceasta rasturnare a elitelor, iar din acest punct de vedere numirea noului ministru mi se pare perfect consecventa", a comentat acesta.

Pe de alta parte, Bogdan Glavan spune ca desemnarea ca ministru a lui Claudiu Manda trebuie privita in contextul electoral, Liviu Voinea lasand o "mostenire" care sa permita masuri populiste.

"Acest context indica si motivele acestei numiri. Este un ministru care face parte din familia unor oameni aflati deja la putere, in relatii foarte apropiate cu restul Cabinetului, deci cineva care mai degraba va servi interesele unui partid si chiar mai putin de atat, interesele unui grup.

Din acest punct de vedere, nu poate fi decat de rau augur pentru Romania. Dar o sa vedem. Deocamdata domnul ministru are parte de o mostenire destul de buna, pentru ca Liviu Voinea a lasat dupa el o situatie care poate fi caracterizata drept buna, cu cheltuieli bugetare destul de inghetate, bine tinute in frau.

E adevarat ca veniturile bugetare sunt in scadere din cauza politicii inepte de crestere a taxelor, dar, una peste alta, daca stam si le adunam nu iese rau, iese bine. Repet, am avut un buget tinut in frau, conservator, chiar de austeritate. Deci situatia nu este rea, de aceea Guvernul Ponta si-a putut permite sa taie acordul cu FMI si sa numeasca un ministru al bugetului care poate sa ia masuri populiste", a mai explicat Bogdan Glavan.

Cine este Claudiu Manda

In varsta de aproape 39 de ani, Claudiu Manda s-a nascut la Craiova si este finul presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, amandoi fiind deputati de Dolj.

De altfel, in sedinta Camerei din 26 iunie 2013, dupa ce Zgonea i-a acordat cuvantul, Manda si-a inceput interventia in plen spunand "Multumesc, nasule!", relateaza Mediafax.

Victor Ponta anunta noii ministri: Rozalia Biro la Cultura si Claudiu Manda la Buget

De asemenea, Claudiu Manda este un apropiat al primarului Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, care in aprilie 2013 l-a sustinut pentru functia de presedinte al PSD Dolj, el fiind singurul candidat. De altfel, la Craiova si-a anuntat, marti, Victor Ponta candidatura la presedintie.

Ponta intra in cursa pentru Cotroceni: Aicea eu sa mor as vrea, aicea vreau eu sa traiesc!

Claudiu Manda a absolvit in 1998 cursurile Universitatii din Craiova, Facultatea de Stiinte Economice, Sectia Contabilitate si Informatica de Gestiune, iar din anul 2009 este doctorand in management la Universitatea de Stat Valahia din Targoviste. Incepand din 2002 este si expert contabil CECCAR.

Conform CV-ului, in perioada 1995-2001 a fost economist contabil sef la MADENIN SRL, dupa care doi ani a ocupat functia de Director adjunct la Directia pentru tineret si sport Dolj, si un an a fost director la Casa de Cultura a Studentilor din Craiova. In perioada 2000-2004 a fost si consilier local la Craiova, iar timp de doi ani (2004-2006) a fost secretar general al Tineretului PSD, cand Victor Ponta era presedinte al organizatiei.

Incepand din 2004 a fost ales deputat. In toate cele trei mandate de parlamentar a fost membru al Comisiei de Buget-Finante a Camerei Deputatilor.

Jurnalistul Catalin Prisacariu a identificat doua neconcordante in CV-ul lui Claudiu Manda.

Astfel, acesta sustine ca in perioada 1995-2001 a fost contabil sef la firma MADENIN SRL in conditiile in care el a terminat facultatea abia in 1998 si a devenit expert contabil abia in 2002. De asemenea, firma MADENIN SRL nu apare deloc in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna ca ea nu exista.

Conform celei mai recente declaratii de avere postate pe site-ul Camerei Deputatilor, Claudiu Manda detine mai multe terenuri si case in judetul Dolj. La bunuri instrainate a trecut vanzarea unui teren in Filiasi, in valoare de 5.000 de euro, iar la imprumuturi sumele de 25.000 de lei si 146.750 de lei, acordate in nume personal unor firme.

La capitolul venituri realizate in ultimul an fiscal, Claudiu Manda a trecut salariul si diurna de la Camera Deputatilor (80.322 lei), salariul de la Universitatea Spiru Haret (2.084 lei) si veniturile obtinute de sotie (74.400 lei).

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Manda ministru Buget Ponta, #Claudiu Manda ministru Buget , #guvern