Discutii finale despre bugetul pe 2013 - Se adopta ordonanta privind taxele locale (Video)

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 14:04
3019 citiri
Discutii finale despre bugetul pe 2013 - Se adopta ordonanta privind taxele locale (Video)
Foto: gov.ro

Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, care este situatia discutiilor cu ministrii din Cabinetul sau in ceea ce priveste bugetul pe 2013.

"Lucram la bugetul pe 2013 - o gandire care se va reflecta pana in 2016, avem discutii individuale, cautam solutii, e complicat. Ce trebuie sa stiti si maine (joi - n.r.), inainte de a avea discutia cu media, va vom trimite proiectul. Deocamdata, pana acum, bugetul e o chestie ezoterica, la care au acces sau pe care o inteleg destul de putini.

Maine o sa prezentam starea natiunii din punct de vedere bugetar si al lucrurilor bune pe care le facem anul asta, dar si al deciziilor dificile si aici ma refer la reducerile de cheltuieli, venituri suplimentare, e absolut necesar sa prezentam un buget pe intelesul cetateanului", a precizat Victor Ponta, la inceputul sedintei de Guvern.

"O sa incercam sa traducem pe limba celui care plateste taxe si impozite ce se intampla cu banul public, bugetul e doar o treime din PIB, trebuie sa lamurim populatia. Vreau sa le spunem oamenilor cum il cheltuim la nivel central, cum se cheltuie la nivel local, cum se cheltuie pentru alte institutii, care nu tin de Guvern, fie ca e vorba de Parlament, fie ca e vorba de justitie, fie ca e vorba de alte domenii", a insistat Ponta.

De asemenea, el a propus reducerea personalului din ministere, pentru scaderea cheltuielilor, astfel ca sa ramana doar jumatate din cei care ocupa posturi de conducere.

In plus, prim-ministrul a anuntat ca Guvernul va adopta si va publica in Monitorul Oficial ordonanta simpla, potrivit careia taxele si impozitele locale pe 2013 pot ramane la acelasi nivel din 2012 sau se pot indexa cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, de 16%.

"Adoptam, conform legii de reabilitatre a Guvernului, o ordonanta simpla privind taxele locale. Sper ca lucrurile sa fie foarte clare: prin decizia autoritaitlor locale, taxele fie raman la nivelul din 2012, ori se maresc cu rata inflatiei pe ultimii trei ani", a explicat Ponta.

Pe de alta parte, el a avertizat autoritatile locale ca nu vor primi resurse suplimentare de la bugetul de stat.

"Insa in acelasi timp imi fac datoria sa spun ca cei 16% merg in bugetul primariei, iar daca nu se maresc taxele, nu mai vin cei 16% din bugetul de stat. E vorba de autonomie locala, daca primariilor le ajung banii din 2012 e foarte bine, daca nu, atunci indexarea e un lucru normal, care s-a infaptuit intotdeauna. De la bugetul de stat trebuie sa platim salarii, pensii, sa facem investitii publice", a explicat Ponta.

Misterul razboiului dintre Ponta si Boc pe taxele locale

Primarul orasului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, inainte de sedinta de Guvern, ca textul ordonantei a fost deja publicat si ca Ponta nu si-a respectat promisiunea.

Potrivit acestuia, Guvernul a lasat la alegerea autoritatilor locale daca vor majora sau nu taxele si impozitele in 2013, insa, din 2014, indexarea va deveni obligatorie.

Boc, despre Ponta si majorarea taxelor: L-a luat gura pe dinainte, viata bate declaratiile

Ponta, catre Grapini: Daca impozitul forfetar nu e o idee buna, eu il scot

In alta ordine de idei, premierul a salutat randamanetul scazut al dobanzilor la licitatia de obligatiuni organizata de Ministerul Finantelor.

Institutia a vandut, luni, titluri de stat la randamente de 6,09% pentru cele cu maturitate de 12 luni si de 6,14% pentru cele la un an si sase luni.

In plus, Ponta i-a spus ministrului delegat pentru IMM, Maria Grapini, ca daca impozitul forfetar nu e o idee buna, atunci va renunta la implementarea lui.

Ponta: Luam in calcul introducerea impozitului forfetar in turism

"Eu am inteles ideea proiectului, dar daca nu e buna, eu n-o tin. Eu am inteles ca unii sunt cinstiti si platesc impozite, iar altii nu. Trebuie sa le explicam, sa vedem cand o idee nu e buna, insa e foarte important sa punem in dezbatere publica sa vedem ce spun cei rationali, pentru ca nu vom putea avea o masura pe placul tuturor", a precizat premierul.

El a mai spus ca acelasi lucru se aplica si in cazul taxei auto, astfel ca vor exista in continuare discutii pana cand se va gasi o formula satisfacatoare.

"Partea proasta e ca noi (statul - n.r.) nu vom incasa nimic, pentru ca vom restitui ce s-a incasat ilegal in anii trecuti, prin decizia domnului Boc. Banii din taxa auto nu vor merge la buget", a completat Ponta.

De asemenea, el le-a cerut ministrilor sa fie prezenti la vizita Fondului Monetar International de saptamana viitoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Ponta discutii buget 2013, #Ponta buget 2013, #Ponta Ordonanta taxe locale, #Ponta vizita FMI, #Ponta impozit forfetar, #Ponta taxa auto , #guvern