Dispretul statului pentru o tara blocata (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 20:33
6618 citiri
Dispretul statului pentru o tara blocata (Opinii)

S-a intamplat si asta. A nins putin mai mult de cateva ore, iar Romania este acum un stat semiparalizat si pe jumatate inchis. Muntii ne despart in mod natural de Transilvania, iar zapada a deconectat nordul de sudul tarii. Nu multe state pot lupta eficient cu natura si geografia, chiar si cele mai bogate ajung sa fie devastate cand fenomene extreme le ating pamantul.

Nu suntem nici olandezi, sa facem diguri care sa tina marea la distanta, nici japonezi, ca sa construim zgarie nori pe care nici cele mai puternice cutremure din lume nu le pot pune la pamant.

Dar nici nu avem vreun pacat originar care sa le dea dreptul politicienilor ca, in fiecare an cand ninge, ploua sau se dezgheata raurile si nametii sau apele pun in pericol vietile a sute de oameni, sa iasa la televizor si sa afuriseasca neamul, poporul si cetatenii in postura de vinovati principali pentru raul pe care il indura. In fond, acesta este primul si cel mai important rol al unui stat modern - sa isi apere si protejeze cetatenii in fata oricaror amenintari naturale sau umane.

Pentru ca politicienii romani prea au fost lasati sa arunce imediat vina asupra omului de rand, cetatean al statului care ar trebui sa-i ofere macar sentimentul de liniste si protectie. Or, la noi se stie ca statul de mult nu mai poate sa ofere concret astfel de servicii. Mai periculos este insa ca acum nu mai poate sa intretina nici sentimentul ca asa ar sta lucrurile. Spectacolul pe care il vedem zilnic in spitale, in scoli, pe drumuri din tara, in administratie si politica e atat de grotesc incat te intrebi cat mai poate rezista acest simulacru pana va plesni de tot.

Intr-un stat care s-a retras tot mai mult din viata cetatenilor, ajungand un spectru cvasi paralel cu necesitatile si urgentele oamenilor, lasand deoparte formarea si protectia, vedem ca si discursul politicienilor care il administreaza incepe sa tina cont tot mai putin de iluzia care in alte tari face diferenta. Cinismele pe care politicienii le "scapa" tot mai des in spatiul public sunt dovada cea mai buna. Iar fenomenul se intampla de multi ani, ceea ce inseamna ca s-au invatat sau au fost lasati sa o faca nepermis de mult si pe un ton tot mai agresiv.

Sa ramanem la zapezi, sa nu ne extindem si la inundatii, desi discursul e acelasi. Mihai Razvan Ungureanu, de exemplu, ii considera vinovati pe satenii care nu ieseau din case sa curete nametii de trei metri. Inaintea lui, Emil Boc s-a invartit zece minute in zapada in jurul unei lopeti, pe centura Bucurestiului, si apoi a plecat multumit ca institutiile statului si-au facut datoria exemplar. Cine e sub troiene e singur vinovat ca a ajuns acolo.

Acelasi tipar il regasim astazi si in discursul oficialilor din Guvernul condus de Victor Ponta. Premierul care juca baschet in timp ce, in premiera, era decretat codul rosu. Explicatia fiind ca din moment ce institutiile isi fac treaba, nu mai e nevoie si de o minima politete in gesturi. Or, asta e maxima aroganta intr-o tara care a trebuit sa fie inchisa pentru a nu-si numara mortii cu zecile. Iar se arunca vina asupra celor care ies din case, fara sa se intreba nimeni ce se intampla cu ei daca ninge cateva saptamani la rand.

Iar problema aici nu e ca economia pierde sute de milioane de euro dupa o astfel de decizie, asa cum s-a intamplat in 2012, cand tara a fost paralizata aproape o luna sub zapada. Ci ca un stat atat de subtiat si rarefiat risca, printr-o astfel de masura, sa transforme in sinistrati mii de oameni ramasi captivi in localitati blocate de restul tarii. Timp in care contractele de sute de milioane cu baietii destepti ai deszapezirii raman si ele blocate, la fel ca drumurile pe care ar trebui sa le deschida.

Restrangerea responsabilitatii statului din sfera vietii sociale se petrece insa doar in zona oferirii de servicii. Cand vorbim despre incasare si control, supraveghere si obtinerea de informatii din sfera privata, vedem ca serviciile functioneaza ca si cum ar fi fost create doar pentru acest scop.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#masuri guvern deszapezire Romania, #Roamnia blocata zapada , #guvern