Dottore, probleme? Ia de la Basescu! (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 19 Iunie 2012, ora 15:16
13924 citiri
Dottore, probleme? Ia de la Basescu! (Opinii)
Foto: arhiva

As vrea sa cred ca lui Victor Ponta nu i s-a facut rau cand a auzit de articolul din Nature despre plagiatul sau din teza de doctorat. Si nici nu cred ca i s-ar fi muiat picioarele cand a citit apoi si in Frankfuter Allgemeine Zeintung un alt articol despre faptul ca jumatate din lucrarea sa coordonata de mentorul sau Nastase e copiata litera cu litera dupa alte opere. Nu va bucurati, Victor Ponta are stomac politic de hiena, stie sa inghita aproape orice fara a i se incorda nici macar un muschi.

La aeroport, premierul a raspuns intrebarilor jurnalistilor care aproape tremurau de emotie ca au prins o asemenea pleasca si vor fi primii care il infunda pe Victor Ponta. Degajat si binedispus, premierul a raspuns acuzatiilor din revista Nature aruncand problema in carca lui Traian Basescu. O fi pe undeva mana murdara a presedintelui, a lasat sa se inteleaga Ponta. Si apoi, ce idee proasta - un articol despre plagiat in Nature? Nu se ocupa aia de biologie evolutionista, de astronomie si stiinta comparata, cum sa publice o investigatie - pornind si de la o sesizare anonima! - despre plagiat?

"E cel putin comic ca revista Nature sa se ocupe de o lucrarea din domeniul dreptului", a declarat Ponta cu linistea cu care ar vorbi despre meciul Poloniei de la EURO. Si-a incheiat apararea cu ironii la adresa jurnalistilor si promisiunea ca "tot o sa merg la Consiliul European"! Un calm desavarsit. Daca Ponta si-a imaginat ca asa pune capat problemei, cred ca n-are sanse sa apuce sa isi duca mandatul si dupa 2012. E de apreciat sangele rece pe care si l-a pastrat in timp ce ne asigura ca e gata sa se supuna "la orice fel de verificare".

In tot acest timp, cat isi rostea poezia invatata in avion, cred ca Ponta a fost stapanit doar de o singura intrebare - una din doua: 1. cum sa fac sa acopar beleaua sau 2. cum dracu au aflat si de asta, cand credeam ca sunt blindat? Si, la fel, din doua una: ori a plagiat, daca dovezile aduse in articol sunt adevarate, ori nu a copiat si totul este o uriasa mascarada concertata si pusa in scena de autorul cuvintelor - "cand esti doctor in drept, esti tare. Dottore!" - repetate obsesiv doua zile la rand. Lumea trebuia sa stie si sa nu uite ca Victor Ponta si-a luat doctoratul in drept.... aveam sa aflam cum.

Cine se intreba ce i-a venit lui Traian Basescu sa repete de zeci de ori in cele doua conferinte de presa "dottore" si "doctor in drept", la fiecare referire aproape pe care o facea la premier, acum intelege si are tabloul complet in fata. Asta nu inseamna insa deloc ca Ponta NU a copiat, ori ca acuzatiile au fost inventate de oamenii presedintelui, asa cum i-ar placea premierului sa credem. Nu inseamna nici ca acuzatiile sunt adevarate. Ci doar ca razboiul care se poarta in spatele frontului vizibil este crunt, sageros si de o cruzime fara seaman.

Plagiatul de care este acuzat "dottore" inseamna ca lupta a fost relansata, ca Traian Basescu nu s-a impacat deloc cu ideea ca ar putea fi trimis acasa de "copilotul plagiator" si ca isi duce in aceste zile ultimul razboi al vietii politice. Impactul asupra imaginii lui Victor Ponta, asupra Guvernului si Uniunii Social Liberale chiar este urias. Daca Ponta se amageste ca si de data asta e vorba de papioane, se inseala. Si, mai important decat orice, acuzatiile il obliga pe el sa se dezvinovateasca, sa se apere si sa demonstreze ca ele sunt false. Daca vrea sa revina acolo unde era dupa alegeri.

Altfel, Ponta trebuie sa se pregateasca pentru a-i face fata unui presedinte pus mai mult decat niciodata pe fapte mari si gesturi mici. Daca USL si-a inchipuit ca a castigat deja razboiul si ca e doar o problema de timp pana cand si bastionul de la Cotroceni se va preda, s-a inselat. Cu aceasta lovitura in moalele capului, Guvernul Ponta e facut groghi si se clatina inspre K.O.

Nu stiu cum ar putea Ponta sa loveasca inapoi, cum ar putea sa iasa din corzi altfel decat aratand cu actele pe masa ca nu e nici vorba de plagiat. Si, eventual, apoi sa mai si demonstreze ca totul e doar o uneltire a Cotroceniului. Altfel, o demisie de onoare e singura iesire din acest nou scandal al plagiatului - o adevarata marca si un blestem pentru PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Victor Ponta acuzatii plagiat, #Victor Ponta plagiat doctorat, #Basescu Ponta doctor drept , #guvern
Comentarii
Poza Mos bazil
Mos bazil
rank 5
Daca Ponta s-ar uita in oglinda cind isi rade casul de la gura
Poza T. basilic
T. basilic
rank 5