Dupa protestele de la Finante, Guvernul nu mai creste niciun salariu

Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 15:21
7841 citiri
Dupa protestele de la Finante, Guvernul nu mai creste niciun salariu
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca amana cresterea salariilor pentru angajatii Ministerului de Finante, programata la 1 noiembrie. Decizia premierului vine in ziua in care au avut loc proteste spontane in mai multe judete din tara.

"Aud in fiecare zi doar cereri de mariri de salarii, dar nu aud nimic despre o responsabilitate mai mare si mai putina birocratie. Salarii mai mari vor fi doar cand va fi mai multa competenta si mai multa responsabilitate!

E un mesaj cat se poate de clar pentru toata lumea - si pentru cei din Ministerul de Finante si pentru autoritatile locale.

Trebuie combatute lipsa de capacitate institutionala a autoritatilor locale si birocratia - sunt foarte multi functionari care doar plimba hartii si cand apar necazuri se schimba conducerea, dar ei raman tot acolo", a transmis premierul Victor Ponta, la debutul sedintei de guvern.

FMI nu vrea majorarea salariilor in Educatie si Sanatate. Ponta: E o chestiune de viziune, mergem inainte

Decizia a fost adoptata, marti, prin ordonanta de urgenta.

"Astazi a fost aprobata o OUG, prin care a fost abrogat art.63 din OUG 47/2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 si unele masuri bugetare. Prin acest articol se instituise acordarea unei majorari medii a salariilor de baza cu 22% pentru personalului din cadrul Ministerului Finantelor Publice, ANAF, Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili si Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice", potrivit unui comunicat al Guvernului remis Ziare.com.

Aud in fiecare zi doar cereri de mariri de salarii, dar nu aud nimic despre o responsabilitate mai mare si mai putina...

Posted by Victor Ponta on 3 Noiembrie 2015

Decizia a fost luata "pe sest"

Executivul a decis initial cresterea cu salariilor unor angajati din acest domeniu, incepand cu luna noiembrie, prin derogare de la lege, fara ca decizia sa fie anuntata public.

Abia dupa ce informatia a ajuns pe surse in presa, Ministerul Finantelor a confirmat-o, la finalul saptamanii trecute.

MFP confirma: Guvernul a majorat salariile de la Finante fara sa anunte

Salariile angajatilor din Finante, majorate cu peste 50% de Guvern fara sa anunte

Angajatii de la Finante au iesit in strada

Marti dimineata, mii de angajati de la Finante au declansat un protest spontan, in mai multe judete din tara, fiind nemultumiti de aceasta decizie.

Potrivit Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor "SED LEX", acestora nu le convine faptul ca majorarea vizeaza aproximativ 3.000 de persoane, adica doar salariatii din cadrul structurilor centrale ale Ministerului Finantelor Publice si ANAF, nu si cei 23.000 de angajati din structurile teritoriale (administratiile judetene ale Finantelor Publice).

Protestul a blocat activitatea Directiei de Finante Bucuresti, dar si a celor din Iasi, Cluj-Napoca, Constanta, Ploiesti, Alba, Botosani, Buzau si Timisoara.

Si angajatii institutiilor similare din Vrancea, Tulcea, Braila, Maramures, Harghita, Covasna, Mures, Salaj, Sibiu, Galati, Valcea, Calarasi, Giurgiu, Teleorman s-au alaturat protestelor spontane declansate in celelalte judete.

Protest spontan la directiile de Finante din aproape toata tara: N-au marit la toti salariile, discrimineaza

La scurt timp, actiuni de protest s-au declansat si in judetele Arad, Hunedoara si Gorj.

Si angajatii unor primarii au fost solidari cu aceste actiuni. Printre ei se numara cei de la Primaria Sector 3 Bucuresti, dar si cei din cadrul Directiei de Taxe si Impozite Sector 3 Bucuresti.

Proteste spontane au fost organizate si in randul angajatilor din alte primarii si consilii judetene, printre care se numara Consiliul Judetean Buzau, Directia de Taxe si Impozite Sector 4, Directia Generala a Evidentei Persoanelor, Primaria Ramnicu Valcea, Directia de Protectie a Copilului Ramnicu Valcea. La actiuni similare au luat parte si o parte din angajatii Primariei Capitalei.

C.P.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Ponta crestere salarii Finante, #Ponta salarii marite Finante , #guvern