Felix culpa coabitantilor (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 01 Iunie 2013, ora 21:23
6588 citiri
Felix culpa coabitantilor (Opinii)

Pactul de colaborare dintre presedinte si premier, acea hartie A4 semnata pe coltul biroului de la Cotroceni, in fuga, si parafata sub privirea discreta a lui Antonescu, abia acum incepe sa isi produca efectele.

Ne aflam in plin proces de resetare a tendintelor, de repozitionare a taberelor politice, de curatare a partidelor si de mosire a candidatilor pentru alegerile prezidentiale de anul viitor. Regruparea nu se petrece doar la nivelul reprezentantilor, ci coboara pana la marginea societatii, nelasand pe nimeni indiferent la schimbarile care vor urma.

Iesiti toti trei sifonati dupa tentativa de demitere a presedintelui din vara lui 2012, din diverse motive fiind toti practic demisi, Antonescu, Basescu si Ponta erau practic obligati sa colaboreze si sa mentina iluzia ca mortul nu e mort, ci misca si se simte bine, ba chiar isi face si planuri de viitor.

Traian Basescu - presedintele fara nicio legitimitate, Victor Ponta - premierul care ascunde lucrari de doctorat si teze plagiate dovedite, Crin Antonescu - liderul ramas fara onoare dupa ce nu si-a tinut cuvantul din Parlament.

Trei politicieni compromisi, trei lideri in dreptul carora avea sa se concentreze toata puterea si care nu aveau cum sa nu isi dea mana. Ca se vad sau nu palmele lor strans batute peste Romania, legate prin zeci si sute de fire publice, nu prea conteaza. Toti trei sunt fericiti ca si-au impartit deja castigul. Nu in mod egal, sferele de influenta si control variaza, dar mecanismul functioneaza, viata merge inainte.

Armonia e stricata doar de prabusirea constanta si sigura a economiei Romaniei. Cerintele FMI tot mai greu de indeplinit, privatizarile trecute esuate si cele care se rateaza in prezent, disparitia investitiilor straine, controlul economic si conditionarile Uniunii Europene pentru spatiul Schengen, plus nevoia premierului de a se credibiliza in fata liderilor europeni, au impins lucrurile intr-un punct fara intoarcere: pe marginea prapastiei.

Traind cu amenintarea falimentului national, cu spectrul excluderii din UE si sub stigmatul statului de mana a doua, tinut la distanta de "lumea buna", cei trei sefi ai politicii romanesti s-au inteles inca o data.

Fiind intr-o situatie nu tocmai placuta, fara prea multe optiuni, iar prabusirea fiind constanta si sigura, singura sansa a fost sa se apuce sa arunce peste bord poverile care trageau in jos prea mult si nu aduceau decat contraservicii.

Nu e vorba in primul rand despre dreptate sau justitie, cat mai degraba despre exemple. Si modele. Trofee usor de prezentat si notat in rapoartele care pleaca sau vin dinspre Bruxelles.

Asa a fost inscris pe lista Becali, la fel probabil urmeaza alti cativa din randul marilor tepari din fotbal. Din acelasi film, pare sa faca parte si omul lui Voiculescu, Sorin Alexandrescu, arestat deja pentru 29 de zile, ca si dezvaluirile si stenogramele care rasar din cadrul imperiului lui Felix.

Toate fiind probe ce vor fi depuse la dosarul cu care Romania vrea sa convinga Europa ca si noi suntem guvernabili, ca si noi putem sa ne facem dreptate, ca si noi suntem un stat un drept.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#coabitare USL Basescu , #guvern