FMI l-a facut KO pe Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 19:03
18258 citiri
FMI l-a facut KO pe Ponta (Opinii)
Foto: Facebook

Intotdeauna am admirat la Victor Ponta capacitatea de a incasa. In comparatie cu Emil Boc, despre care se stie ca inca nu isi epuizase resursele de a primi lovituri si critici dupa trei ani de asediu continuu, dar care avea momentele lui cand ceda nervos si claca in fata presei, Victor Ponta pare un tanc sovietic imposibil de doborat.

N-a reusit nici Traian Basescu plesnindu-l cu plagiatul sau orice alt atac din perioada coabitarii, cum nici lovitura de stat pusa in carca de Viviane Reding nu a izbutit sa-i destabilizeze increderea in pozitia de care s-a lipit cu procentele USL.

Doar decizia cumva neasteptata a Curtii Constitutionale a Romaniei cand a declarat neconstitutionala Legea insolventei l-a scos pe Victor Ponta din calmul obisnuit, facandu-l sa-i acuze pe judecatorii CCR ca sprijina evaziunea si lupta impotriva intereselor Guvernului, protejandu-i pe infractori. A fost primul moment cand Ponta, in calitate de prim ministru al Guvernului Romaniei, a vorbit ca pe vremurile in care era liderul Opozitiei si vedea, din mijlocul protestatarilor din strada, gloante pe teava armelor din dotarea jandarmilor.

Insa, indiferent cate lovituri a incasat si de unde au venit, Victor Viorel Ponta a reusit sa lase mereu impresia ca ramane in picioare. Tupeul si autismul politic, zambetul lipit fortat si tehnicile baietilor de cartier l-au ajutat sa reziste atacurilor. Asta in primul rand pentru ca Ponta a stiut ce il loveste, de unde vine si incotro bat cei care trageau. Adaptat tot mai bine la mediul golanesc al politicii, a rezista presiunilor si atacurilor a devenit echivalent pentru Ponta cu a avea succes in cariera.

Ce nu a reusit Basescu cu armele sale ascunse, ce inca nu au dovedit protestele din strada impotriva exploatarilor de la Rosia Montana sau gazelor de sist, au implinit tehnicienii de la Fondul Monetar International. Nu pentru ca si-ar fi propus sau ar fi avut cea mai mica intentie in acest sens, ci pentru ca economia este o realitate fara mama si fara tata, care nu iarta pe nimeni si e cu atat mai neingaduitoare cu cei care nu ii inteleg mecanismele de baza.

Daca Victor Ponta a parut facut KO dupa intalnirea cu reprezentantii FMI nu e pentru ca ar fi gafat in serie in conferinta de presa de dupa, anuntant cresteri in loc de scaderi si noua acciza de la carburanti in valoare de 0,7 centi in loc de 7 eurocenti, ci e pentru ca premierul s-a lovit pentru prima data de colturile dure ale realitatii pe care a ignorat-o sau nu a inteles-o deloc pana acum. Situatia dramatica a economiei pe care o administreaza Guvernul Ponta este doar varful ghetarului, iar impactul - asta pare sa fi intuit si premierul - inevitabil.

Rezultatul celor doua saptamani de discutii cu reprezentantii FMI este ca Guvernul a venit cu un set de masuri care-i va strange la buzunar si mai rau pe cei care muncesc si platesc taxe si impozite in mod cinstit. Viziunea de baza este sa se ia si mai mult de la cei care produc si consuma, pentru a suplini neputinta Guvernului de a dezvolta o crestere economica reala si sustinuta. Dupa un an si jumatate de la schimbarea fostei guvernari, Ponta a inteles ca nici ei nu stiu cum sa faca economia sa mearga.

Am putea fi ingaduitori cu un astfel de esec, in fond nici marile puteri economice ale lumii nu au descoperit inca reteta cu care sa lupte impotriva crizei. Dar Guvernul nici nu da semne ca ar dori sa faca vreo schimbare fata de politicile trecutului, daca lui Dragnea ii sunt ingaduite ironii cu iz de injuratura vis-a-vis de singurul domeniu care ar putea sa compenseze nestiinta intr-ale economiei: lupta cu evaziunea.

"Vocea si talentul" cantaretei instalate de Dragnea in fruntea Directiei Anticoruptie de la MDR sunt, din pacate, si singurele calitati care recomanda intreg Guvernul Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Victor Ponta cresteri taxe impozite, #Ponta FMI taxe impozite , #guvern