FMI nu vrea majorarea salariilor in Educatie si Sanatate. Ponta: E o chestiune de viziune, mergem inainte

Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 22:57
4764 citiri
FMI nu vrea majorarea salariilor in Educatie si Sanatate. Ponta: E o chestiune de viziune, mergem inainte
Foto: site Guvernul Romaniei (Arhiva)

Romania este o poveste de succes pentru Fondul Monetar International (FMI), insa in acest moment exista doua puncte de divergenta intre cele doua parti, respectiv reducerea TVA si majorarea salariilor in Educatie si Sanatate, masuri sustinute in continuare de Guvern, a declarat vineri premierul Victor Ponta in conferinta de presa organizata la finalul sedintei de Guvern.

"Romania este, categoric, si din punctul lor de vedere, tara care a obtinut cele mai bune, remarcabile, pozitive progrese in baza programelor anterioare. Daca ne gandim de unde am plecat in 2009, de la deficit de 8% si scadere economica, si unde suntem astazi, cu cea mai mare crestere economica, cu 400.000 de locuri de munca recuperate din cele pierdute, cu ratingurile agentiilor internationale, categoric este o poveste de succes", a explicat premierul.

FMI avertizeaza Romania: Pericolul de dupa cresterile salariale si reducerea taxelor (Video)

El a tinut sa precizeze ca singurele puncte in care Guvernul nu s-a inteles cu FMI este reducerea TVA, pentru alimente din vara acestui an la 9%, si cota generala la 20% de anul viitor, si marirea salariilor la Educatie si Sanatate cu cate 25%.

"Aici nu este o chestiune de negociere sau de suparare. Este o chestiune de viziune. Din punctul de vedere al actualului Guvern, reducerea TVA este un element esential al reformei economice, al relansarii noastre economice si il sustinem in continuare. De asemenea, din punctul de vedere al actualului Guvern, atunci cand ai crestere economica, cand ai bani mai multi la buget, cand ai dezvoltare, nu poti sa spui ca nu faci nimic cu ea. Ci trebuie sa incerci in primul rand catre domeniile fundamentale.

Si fundamentale sunt Sanatatea si Educatia. Salarizarea in aceste domenii oricum este nesatisfacatoare. (...) Dar este un mesaj, este o strategie, este o gandire, alaturi de investitiile in infrastructura, alaturi de ce am facut in Sanatate cu cardul de sanatate, in Educatie cu finalizarea scolilor, cu autonomia universitara. Aceste doua puncte eu, impreuna cu Guvernul pe care il reprezint, le sustinem in continuare", a subliniat premierul.

FMI critica, Guvernul mai vrea un acord. Teodorovici a cerut BERD sa aplice o lege, ca e mai transparenta

Victor Ponta a mai spus ca Parlamentul va decide daca sustine aceasta viziune, pentru ca va fi cuprinsa in buget pe 2016, care va fi fundamentat pe un deficit bugetar care nu va depasi "sub nicio forma" 3% din PIB, dar va fi de peste 2%.

Iohannis, ingrijorat din cauza FMI. Ponta: Se duce nepregatit la intalniri, i-o fi scris Mihalache notele!

Premierul a vorbit si despre emisiunile de obligatiuni plasate de Romania pe pietele financiare internationale in urma cu doua zile.

"Romania a emis pe piata privata eurobonduri pe 10 si pe 20 de ani. Am obtinut cea mai mica dobanda din istorie si a fost suprasubscrisa de trei ori. Noi am vrut doua miliarde de euro si ei (investitorii - n.r.) au vrut sa ne dea sase miliarde. Daca nu ar avea incredere in Romania nu ne-ar da banii lor. Un semnal mai clar si din partea unor oameni mai destepti si care tin la banii lor...", a subliniat premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#guvern Ponta reducere TVA, #Guvern Ponta majorare salarii , #guvern