Guvernul Ponta, pretul sfidarii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 13 August 2012, ora 12:16
11693 citiri
Guvernul Ponta, pretul sfidarii (Opinii)
Foto: calea europeana

Cand presedintele Comisiei Europene cere Guvernului de la Bucuresti sa trimita imediat listele electorale la CCR nu inseamna, dupa cum sustine Victor Ponta, ca Jose Durao Barroso nu e prea bine informat in privinta situatiei de la noi si nu stie despre termenul de 30 august stabilit de Curte.

Cerand trimiterea listelor, dupa ce in presa au aparut halucinantele discutii telefonice dintre cei doi fosti ministri demisionari, dupa ce a aflat chiar de la domnii Rus si Dobre ca USL forteaza mistificarea listelor electorale, dupa ce a vazut ca, in pofida declaratiilor publice ale premierului, Guvernul ii da inainte cu actualizarea listelor, nesolicitata de CCR, presedintele Comisiei Europene cere, de fapt, incetarea acestei mascarade.

Cere Guvernului de la Bucuresti sa inceteze toate manevrele prin care incearca sa suie electoratul romanesc pe patul lui Procust, doar-doar o obtine dimensiunea care sa dea cvorumul prevazut de lege. Cere Guvernului sa intre in legalitate si bun simt, urmand ca CCR sa se pronunte cand socoteste de cuviinta, pe 31 august sau mai devreme.

Victor Ponta se preface ca nu intelege mesajul. Adica face pe prostul. Cel mai grav este ca o face intr-o maniera insultatoare pentru dl. Barroso, pentru Comisia Europeana si pentru UE, in general. Sugerand ca presedintele CE ca nu e informat, il acuzi implicit ca ia decizii dupa ureche, adica e nitel diletant.

In acelasi timp, PNL isi da silinta sa arate ca a ajuns mai rau decat PSD, refuzand nu numai sa voteze ridicarea imunitatii parlamentare a lui Victor Paul Dobre, ci si luarea in discutie a solicitarii Parchetului. Este o imensa sfidare la adresa Justitiei, o sfidare mai mare decat cele pentru care Romania a avut atata vreme stegulet rosu si clauza de salvgardare pe acest domeniu.

Nimeni nu vrea sa-l spanzure pe domnul Dobre. El ar urma doar sa fie anchetat si daca e nevinovat nu va pati nimic. Dupa ce l-au tavalit pentru ca nu a prelucrat de la inceput cifra votantilor, nu cred ca liderii liberali mor de grija fostului ministru. Mai de degraba cred ca, poate, PNL se teme ca in timpul anchetei dl. Dobre sa nu devina prea cooperant cu anchetatorii si sa nu faca dezvaluiri care sa provoace mari probleme penale unor fruntasi liberali, poate chiar fruntasului fruntasilor, ca sa zic asa?

Cert este ca a bloca in acest mod activitatea Pachetului dupa ce ai fost avertizat oficial ca evolutiile post referendum vor fi in mod special consemnate si analizate in raportul MCV din aceasta toamna este un gest care frizeaza nebunia.

Este insa o nebunie pe care nu o vor deconta doar liderii USL. Este o nebunie pe care o va deconta din greu toata Romania multa vreme de acum incolo.

Nu stiu daca mai spera cineva cu adevarat, dar in mod evident Romania isi poate lua adio de la aderarea la Spatiul Schengen anul acesta. Daca pana in vara aveam impotriva doar Olanda, acum se opun mai multe tari in frunte cu Germania.

Daca USL va continua pe aceeasi linie si raportul MCV suplimentar va fi la fel de demolator ca acela din vara, este foarte probabil ca aderarea sa fie intarziata si cu cativa ani, daca se va mai pune problema ei.

Daca Guvernul Ponta va continua sa sfideze si sa insulte Comisia Europeana, pe presedintele ei, pe comisarul pe Justitie, este posibil ca Romania sa marcheze o teribila premiera: aplicarea articolului 7 al tratatului european, cel referitor la suspendare. Si sa nu ne miram apoi daca dupa aceea toti romanii care muncesc acum in UE si pe care Guvernul nu mai stie cum sa-i scoata din cvorum vor fi facuti pachet si trimisi in tara, ca o categorie extracomunitara cu drept la munca strict limitat.

Negocierile cu FMI, desi prezentate drept un mare succes, n-au adus practic nimic in afara de amanari. TVA de 9% pe alimente, plata TVA la incasarea facturii, impozitul regresiv, chiar si a doua transa de majorare a salariilor bugetarilor, adica toate promisiunile forte ale USL, au fost amanate pentru anul viitor si este foarte probabil ca la aparitia scrisorii de intentie fiecare dintre ele sa fie conditionata de anumiti parametri economici. Acestia nu pot fi insa atinsi in conditii de instabilitate politica.

De altfel, tinta de crestere economica, si asa modesta, a fost revizuita in jos.

Va imaginati ca exista vreun investitor serios care sa-si aduca banii intr-o tara pusa la index de Comisia Europeana, o tara in care regulile nu se mai schimba in timpul jocului, ci dupa ce el s-a terminat, in care listele electorale sunt modificate post factum si in care ministrul de Interne se teme ca ar putea face puscarie daca respecta directivele de partid?

Stiti cum se numesc toate acestea in trei cuvinte? In trei cuvinte penale? Subminarea economiei nationale. Este exact ceea ce face aceasta putere si exact ceea ce noi vom plati pana ne vor iesi ochii din cap.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Ponta sfidare Barroso, #Ponta raspuns Barroso, #Ponta Bruxelles justitie , #guvern