Guvernul reduce taxa pe stalp

Joi, 04 Septembrie 2014, ora 13:20
3893 citiri
Guvernul reduce taxa pe stalp
Foto: Arhiva

Victor Ponta a anuntat joi, in cadrul sedintei de guvern, ca taxa pe constructii speciale, cunoscuta drept taxa pe stalp, urmeaza sa fie redusa de la 1,5% la 1% din valoarea constructiilor.

In plus, premierul a declarat ca toate veniturile incasate din acest impozit vor intra in bugetele autoritatilor locale.

"Taxa pe constructii speciale vreau sa o reducem si putem sa ne permitem sa o reducem de la 1,5% la 1%, sa fie colectata si sa intre in bugetul autoritatilor locale. In acest fel, autoritatile locale au sanse mai mari de dezvoltare", a explicat Ponta.

"Banii autoritatilor locale inseamna canalizare, apa, drumuri, scoli. Cand aud aceasta prostie fara margini, sa nu mai dam bani la primari, sa dam bani la armament... banii la primari nu sunt la primari, e vorba despre tot ce inseamna viata de zi cu zi a fiecarui roman. Noi continuam sa investim. Povestea asta ca sa luam bani de la autoritatile locale si sa dam pentru arme in Ucraina cred ca are o componenta medicala deja", a acuzat premierul.

Ponta: Taxa pe stalp ar putea fi adaptata, daca incasarile la buget vor permite

Taxa pe constructii speciale, denumita "taxa pe stalp" de catre mediul de afaceri pentru ca permite taxarea oricarui tip de imobil, in anumite conditii, vizeaza numai persoanele juridice si se aplica pentru retelele de transport, stalpi, depozite sau magazii.

Impozitul intrat in vigoare la 1 ianuarie reprezinta 1,5% din valoarea constructiilor speciale, iar cele mai afectate industrii sunt cea energetica, extractia de petrol si gaze, mineritul, telecomunicatiile si agricultura, avand in vedere valoarea foarte mare a activelor.

Cateva exemple de constructii speciale:

  • centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice si nuclearo - electrice;
  • statii si posturi de transformare, statii de conexiuni;
  • piste si platforme;
  • sonde de titei, gaze si sare;
  • rampe de incarcare - descarcare;
  • cosuri de fum si turnuri de racire;
  • iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine;
  • ecluze si ascensoare;
  • baraje, jgheaburi pentru piscicultura;
  • infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri: alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje, etc), linii si cabluri aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console) ;
  • platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila, radio, tv;
  • constructii pentru transportul energiei electrice;
  • lacuri artificiale de acumulare si canale de irigatii.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#taxa pe stalp redusa, #impozit redus constructii speciale, #Victor Ponta reduce taxa constructii speciale , #guvern