Guvernul taie cheltuielile - vezi de unde se fac reduceri

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 15:06
6194 citiri
Guvernul taie cheltuielile - vezi de unde se fac reduceri
Foto: B1 TV

Premierul Victor Ponta si ministrul Finantelor, Florin Georgescu, au anuntat, miercuri, adoptarea unei ordonante de urgenta privind reducerea unor cheltuieli ale statului, de la serviciile de asistenta juridica externa pana la limitarea deplasarilor externe.

"E vorba de acele cheltuieli pe care le-am criticat in Opozitie si pe care nu vrem sa le continuam acum, cand suntem la putere. Aceasta ordonanta de urgenta ataca anumite zone traditionale de cheltuire ineficienta si netransparenta a banului public", a spus Ponta.

Florin Georgescu a declarat ca si Curtea de Conturi a constatat, in urma unui audit la doar 3% din unitatile administrative, adica 408 din ele, mult prea multe cheltuieli nejustificate.

"Ne referim aici la limitarea contractarii de servicii juridice, atat la nivelul administratiei locale, cat si centrale. Curtea de Conturi a confirmat ca doar la 3% din entitatile existente, 408, s-au cheltuit in jur de 135 de milioane de euro - 65 de milioane cu personalul permanent si 72 de milioane pentru servicii juridice furnizate de firme externe", a afirmat Georgescu.

El a precizat si ca, pentru cazurile in care e totusi nevoie de asemenea contracte, entitatile respective vor trebui sa mearga la Guvern, iar primarii la Consiliile Judetene.

"E permisa apelarea la asemenea firme de consultanta numai in cazuri in care institutiile publice locale si centrale sunt confruntate cu anumite procese mai importante, care privesc sume importante. In acele conditii, entitatea din domeniul public sau din domeniul privat al statului - regii autonome si companii cu capital de stat - pot merge la ministri sau, la autoritatile locale, primarul merge la Consiliul Judetean", a informat ministrul.

Georgescu a mai spus ca o alta reducere vine din faptul ca nu mai e permisa contractarea de servicii privind auditul intern.

Si cheltuielile pentru deplasari sau pentru materiale festive s-au redus, ele putandu-se face tot doar cu aprobarea unor institutii de ordin superior.

"S-a redus suma pentru deplasari, estimam ca va permite o reducere a cheltuielilor publice cu 60 de milioane de lei. S-a interzis achizitionarea de tiparituri sau materiale festive, astfel de achizitii putandu-se achizitiona doar pentru conducerea institutiilor publice ordonatoare principale de credite - premier, ministru, presedinte de camere, presedinte de tara, dar nu pentru aparatul din subordine.

Interzicerea unor asemenea cheltuieli pe care le consideram inoportune si ineficiente s-a reglementat si in cazul agentilor economici cu capital majoritar de stat care au inregistrat pierderi in anul pecedent sau in cazul companiilor de stat care primesc subventii", a adaugat Georgescu.

De asemenea, studiile de fezabilitate nu se vor mai declansa atat de usor, mai ales daca nu sunt incluse in proiecte multianuale clar definite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Guvern reducere cheltuieli, #Guvern contracte asistenta juridica , #guvern