Guvernul schimba legea pentru prezidentiale. De ce nu se poate aplica la alegerile din toamna

Joi, 26 Iunie 2014, ora 13:25
12292 citiri
Guvernul schimba legea pentru prezidentiale. De ce nu se poate aplica la alegerile din toamna
Foto: cugetliber.ro

Guvernul Ponta a avut pe masa de lucru, miercuri, o ordonanta de urgenta care urmareste modificarea legii de organizare a alegerilor pentru presedintia Romaniei.

Prin proiectul de OUG, discutat joi in Guvern, se prevede desfiintarea sectiilor de votare speciale, astfel incat dreptul de vot sa poata fi exercitat la orice sectie de votare, in cazul alegatorilor care in ziua votarii se afla in alta comuna, in alt oras sau municipiu decat cel de domiciliu.

"Inteleg ca sunt propuneri ale Autoritatii Electorale Permanente, sunt propuneri de buna organizare", a spus premierul Victor Ponta la inceputul sedintei de guvern de joi.

Potrivit notei de fundamentare privind modificarea Legii 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei, alte modificari care urmeaza sa fie aduse sunt posibilitatea ca si candidatii independenti sa poata avea observatori in sectiile de votare, termenul de stabilire a datei alegerilor se mareste de la 45 de zile la 60 de zile inainte de primul tur, iar termenul pentru depunerea candidaturilor este de 45 de zile inainte de primul tur de scrutin, in loc de 30 de zile.

UPDATE: Conform unui comunicat remis Ziare.com, ordonanta de urgenta a fost adoptata.

O initiativa similara, atacata in 2011 chiar de PSD

In 2011, actualul ministru de Externe, Titus Corlatean, pe atunci senator PSD, a sesizat Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei in legatura cu o propunere de modificare a legislatiei electorale din Romania incercata de puterea de atunci cu doar cinci luni si jumatate inaintea alegerilor locale si cu 11 luni inaintea alegerilor parlamentare.

Aceste modificari, arata atunci Corlatean, contravin atat legislatiei romanesti in vigoare, cat si recomandarilor Comisiei de la Venetia, potrivit carora legislatia electorala nu poate fi modificata decat cu minimum 12 luni inainte de alegeri.

Mai mult, in motivarea deciziei prin care CCR a declarat neconstitutionala legea promovata de USL in 2012 care prevedea introducerea votului uninominal cu doar cateva luni inainte de alegerile parlamentare se arata limpede ca legea "incalca principiul securitatii juridice, consacrat implicit de art.1 alin. (5) din Constitutie, intrucat modifica legislatia electorala in anul in care au loc alegeri, iar aceasta modificare are consecinte negative asupra bunei desfasurari a procesului electoral si a exercitarii dreptului la vot".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Ponta guvern modificare lege, #Ponta OUG alegere presedinte, #guvern modificare lege presedinte , #guvern