Ingerii care-i dicteaza lui Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 27 Mai 2012, ora 23:57
8914 citiri
Ingerii care-i dicteaza lui Ponta (Opinii)
Foto: victorponta.ro

La cat de grava ar fi trebuit sa fie problema lui Ponta, dupa izbucnirea scandalului de la Inspectoratul de Stat in Constructii, unde Adrian Grajdan a retras din prima zi de munca institutia din calitatea de parte civila in dosarul de coruptie Nastase - "Trofeul Calitatii", m-as fi asteptat ca, macar dupa linistirea apelor, premierul sa lase bunul simt sa respire in discursul sau. Nu mi-am facut cine stie ce iluzii, dar nici la ce avea sa urmeze, recunosc, nu m-as fi asteptat deloc.

Oricat ar vrea Victor Ponta sa impresioneze latura sensibila, omeneasca, a romanului - "nu pot numi doar ingeri in functii!"- parca tot niste ingeri lucreaza pe ascuns in favoarea lui. Altfel, zau, nu imi explic de unde atata ingaduinta si indulgenta fata de actele repetate de sfidare a bunului simt si logicii elementare, pe care Ponta le exerseaza cu nonsalanta unui inveterat prestidigitator.

Pana sa ajungem si la ingerii cu chip de diavol de care vorbeste prim ministrul Guvernului Romaniei, sa ne oprim putin asupra explicatiilor pe care a gasit de cuviinta sa le ofere dupa scandal.

Pentru Ponta, din start, oricine l-a acuzat in legatura cu intreaga cronologie si sincronizare perfecta a actiunilor in cazul mutarii ISC de la MDTR in subordinea Guvernului, cu numirea lui Grajdan si actiunile sale imediate - tot acest lant superb de intamplari milimetric imbinate nu sunt decat simple coincidente. Acte si decizii total nevinovate de care nu poate fi nici macar banuit. De asta Ponta spune cu tupeu maxim ca "nu vreau sa ma scuz, pentru ca nu m-a acuzat cineva normal, cineva de bun simt" (sic!).

Concluzia nu e decat una singura. Cine l-ar putea macar banui de vreo rea intentie este ori nesanatos la cap, ori un nesimtit fara limite. Acum, ce e grav aici? Ca Ponta a preluat discursul fostilor premieri - agresiv si inchis, fara intentia de a deveni un dialog veritabil cu societatea - a fost limpede din primele zile de guvernare. Din lipsa unui program propriu si a unor masuri realiste, USL a adoptat rapid realitatea cu care au lucrat si Guvernele precedente: promisiunea unui viitor mai bun, din cauza crizei extinse pe termen nelimitat din prezent.

Ponta nu se opreste insa. Pluseaza si-i decreteaza dusmani ai tarii pe toti cei care ii critica activitatea: "Am vazut declaratia absolut iresponsabila, nu de azi, ci de cand s-a instalat acest Guvern, a europarlamentarilor PDL, constat ca scopul acestora e de a sabota interesul Romaniei, eventual pentru a demonsta 'uite ce rau e Guvernul Romaniei'. Absolut toti pasii pe care Romania si i-a asumat au fost dusi mai departe(...)", spunea Victor Ponta

Aici deja si-a intrecut urmasii. Boc, oricum o fi fost el, nu si-a permis niciodata sa formuleze atat de explicit acuzatii de "sabotaj" la adresa interesului national, pentru simplul motiv ca Opozitia ii critica masurile. Si daca ne amintim, mai cu seama dupa protestele din ianuarie 2012, Boc devenise aproape prietenos cu Ponta si Antonescu. Doar Mihai Razvan Ungureanu, in ultimele zile de viata ca pri- ministru, isi mai pierduse cumpatul atat de mult incat sa spuna despre Opozitie ca vrea sa instaureze anarhia prin motiunea de cenzura si sa trimita Romania in arhaism.

Ponta a recuperat uimitor discursul asta extremist aproape si il foloseste cu o maiestrie innascuta parca inca dinainte de a castiga macar oficial alegerile. Cine nu-i cu mine, e impotriva mea! Si se jurase de atatea ori in opozitie ca nu va repeta greselile "dictatorilor" de atunci de la putere. Tragand o smetie si Curtii Constitutionale, care isi permisese sa nu-i dea intru totu dreptate in cazul recuperarii banilor alocati primariilor din tara de Guvernul MRU, Ponta demonstreaza de fapt cat de aproape e perioada Nastase din trecut.

Oricat as incerca, nu reusesc sa imi amintesc de vreo declaratie de-a lui Boc sau MRU care sa se refere la o decizie a CCR ca la "un prim incident", asa cum a facut-o Ponta. Pana nici Traian Basescu, oricate sfaturi a dat magistratilor cum sa imparta dreptatea dupa buget, nu a mers pana acolo incat sa spuna Curtii ca e "neprietenoasa" cu Guvernul. Ponta o spune atat de relaxat, in aplauzele multimii proaspat eliberate de "dictatura", incat nimeni nu isi mai aminteste trecutul.

Revenind la problema, pe cine sa mai mire ca acelasi Ponta nu a gasit nicio ratiune ca sa retraga documentul trimis de Grajdan la ICCJ, motivand ca "nu este seful ISC", desi a avut grija sa isi aduca institutia din prima zi de mandat in directa subordonare. Imi pare rau ca nu pot sa-l cred. Toate informatiile conduc spre o cu totul alta imagine. Pana si tonul sau spune altceva decat ar vrea sa transmita cuvintele sale. Iar povestea cu ingerii poate sa o spuna copiilor prescolari.

Ingerii nu-l vor salva de problemele morale in care deja s-a afundat mai mult decat a visat in cel mai negru cosmar. Nici macar aia "buni", de-i soptesc in ureche ce si cum. Iar despre ingerii de la Educatie, Interne, ISC sau Externe, mai bine sa nu vorbim. Aia sunt pretul platit pentru fiecare zi petrecuta in fruntea Guvernului.

De aici in colo, lui Ponta nu-i ramane decat drumul radicalizarii discursului fata de orice voce critica la adresa activitatii sale. E drumul pavat cu ingeri, dar care duce direct in iad.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Victor Ponta prim ministru, #scandalul ISC Adrian Grajdan, #Adrian Nastase proces Trofeul Calitatii , #guvern