Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Blestemul "raului cel mai mic"

Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 18:00
3276 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Blestemul "raului cel mai mic"

Ne intoarcem la paradigma "raul cel mai mic". Asa cum se pot anticipa acum evolutiile politice in Romania.

Din patru in patru ani, importanti oameni politici migreaza intr-un sens sau in altul, spre partida virtual castigatoare in alegeri. Pentru a prinde un ciolan in parlament, de unde se pot influenta ministri si guvernul pentru alte ciolane, mai grase, din bugetul de stat si bani publici.

Asa s-a intamplat in aprilie 2012. Simtind incotro bat vanturile electorale, multi parlamentari PDL si-au luat vant spre corabia USL, vazand-o deja ancorata in portul victoriei in alegeri.

Primul semnal l-a dat Frunzaverde, prim vicepresedinte al PDL. Urmat apoi de o intreaga liota de tradatori.

UNPR a virat si el oportun spre USL, primindu-si apoi rasplata cuvenita, constand in locuri in parlament si in guvern. UDMR a fost mai putin rasplatit pentru tradare, dar mai e timp.

Culmea este ca toate aceste glisari sunt prezentate ca fiind expresia interesului national, pentru prostirea electoratului. La unii electori chiar a tinut.

In afara ofertei de locuri in parlament si guvern, USL mai avea ceva de oferit. Speranta anihilarii justitiei, a procuraturii, aflata pe urmele multor afaceri necurate, avand in spate mai marii politicii romanesti.

Incercarea de demitere a presedintelui Basescu, nereusita, din fericire, avea drept scop inlaturarea ultimei bariere in calea numirii sefilor de parchete agreati de actuala putere. Si care sa puna pe linie moarta dosarele de coruptie ale liderilor politici.

Lupta care se da acum in jurul CSM, coordonata de Mona Pivniceru, are acelasi scop: subordonarea justitiei, obiectiv neglijent marturisit asta vara de Victor Ponta si alti lideri USL.

Din pacate, nu se intrevede alt curs al evolutiei politice

PDL sta linistit la cotitura si asteapta sa colecteze nemultumitii din USL.

In primul rand parlamentari. Nemultumitii si frustratii de ratarea de ciolan in actuala guvernare, ramasi pe dinafara la impartirea functiilor din parlament, vor migra spre PDL, macar pentru a pedepsi in felul acesta actuala conducere a USL.

Grosul migrarilor se va produce atunci cand va fi clar ca actuala guvernare nu mai este in stare sa plateasca pensii si salarii bugetare. Exact ca in cazul caderii Guvernului Ungureanu, se va produce bascularea parlamentarilor spre actuala opozitie, ca de plecat acasa in vederea unor alegeri anticipate nici nu poate fi vorba. Se va forma un nou guvern (guverne), conduse de reprezentanti ai PDL, vor pica si acestea la un moment dat, si tot asa.

Iar PNL isi va aduce si el contributia la bascularea majoritatii parlamentare, daca seful sau, Crin Antonescu, se tine de promisiune si va exclude din PNL oameni de greutatea lui Chiliman sau Orban. Chiar daca nu va fi si el exclus, este posibil ca Tariceanu sa-si urmeze colegii exclusi si sa formeze aripa europeana a PNL, in buna traditie liberala. PNL-E. Aceasta aripa va trece si ea in opozitie, alaturi de actualele partide, colectand nemultumiti si frustrati din PNL, ramasi pe dinafara la impartirea bucatelor bugetare.

Si uite asa, vom vota vesnic raul cel mai mic

Sau acelasi rau, ca la un moment dat diferentele intre cele doua tabere devin insignifiante. Probabilitatea ca PDL sa nu revina la putere cu ajutorul transfugilor si tradatorilor din alte partide este neglijabila, pentru ca, nu-i asa, scopul scuza mijloacele. Se vor tine de nas si-i vor primi cu bratele deschise pe toti acuzatii de tradare din 2012.

Ce integritate, despre ce valori si principii morale vorbim, mirajul puterii e mai presus de toate acestea. Si nasterea si functionarea partidelor in pacatul originar: dai banu la partid, vei primi la schimb contracte si functii publice sa-ti scoti inzecit banii avansati.

Ca 60% dintre alegatori nu inteleg sa gireze cu votul lor o astfel de politica nu pare sa ingrijoreze pe cineva.

Acum planurile sunt cu totul altele

O Constitutie care sa reduca prerogativele presedintelui, acesta sa fie ales, eventual de majoritatea parlamentara, trecerea in subordinea Parlamentului, prin lege sau Constitutie, a principalelor institutii ale justitiei, obtinerea controlului asupra procurorilor, astfel incat acestia sa aresteze persoane doar de la opozitie, nu si de la putere, obtinerea functiei de presedinte pentru un reprezentant al USL.

Toate aceste planuri pot fi deranjate doar de criza economica, de situatie in care populatia nu se va multumi doar cu circ, mai vrea si o ciorba, niscaiva bucate, de la actuala conducere a USL.

Va fi aceasta in stare sa umple burtile propriilor votanti, pentru a-si urmari in pace sociala planurile? Vom vedea, dar aceasta va fi buturuga care va rasturna carul politicii romanesti.

Exista alternativa la "raul cel mai mic"?

Exista, daca oamenii cinstiti din tara asta vor pune umarul si eforturile la constructia unui partid care sa nu vina pe lume din pacatul originar, care sa aiba la baza valori si principii morale respectate cu sfintenie, oameni care nu fac din politica un mod de imbogatire ci calea prin care isi pun talentul si efortul in slujba interesului national.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#migratie politicieni, #partide politice migratie, #ministri Guvern Victor Ponta , #guvern