Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Sindromul "tapului ispasitor" se sparge acum in capul lui Ponta

Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 10:59
4531 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Sindromul "tapului ispasitor" se sparge acum in capul lui Ponta

E randul lui Ponta sa raspunda pentru toate cate se intampla in economia tarii si viata romanilor.

Cand i-a demonizat pe Basescu si Boc, pentru ca au taiat veniturile romanilor, nu banuia ca o sa-i vina randul sa fie demonizat si el pentru modul in care conduce tara.

Presedintele Basescu are si experienta si pozitia din care poate explica si arata populatiei ce se intampla si care sunt perspectivele economiei romanesti. Si o face vocal si de cate ori crede ca e necesar. Sigur, multi vor trece aceste demersuri la capitolul propaganda electorala.

Pana la urma, romanii vor decide daca e adevarat sau nu ce spune presedintele, functie si de ce banii le mai zornaie prin buzunare. De indeplinirea proiectelor fiecarei familii, de multumirea fata de standardul de viata pe care l-au dobandit.

La limita, presupunand ca presedintele acuza inutil Guvernul si pe Ponta, vom vedea foarte repede ca romanii nu-i dau dreptate, la votul din 25 mai, daca vor vota tot regimul Ponta-USD.

Nu poti pacali cetatenii care iti striga ca le e foame cu explicatia "va minte Basescu ca sunteti flamanzi, in realitate aveti burta plina".

Referitor la taierile de venituri din 2010 insusi Victor Ponta a admis in cateva randuri, de exemplu la prezentarea bugetului cetateanului, ca "restructurarile din ultimii ani au fost necesare, Romania era nefinantabila".

Ca dupa aceea i-a demonizat in continuare pe Basescu si Boc tine de lupta politica in care adversarul declarat si atacat era Traian Basescu. Nu saracia romanilor, nu infrastructura precara a Romaniei, nu coruptia si furturile din bugetele tarii, nu slaba pregatire profesionala din scoli, nimic din toate acestea. Doar Traian Basescu. Ca si cum ar tine de foame romanilor.

Cand va realiza Victor Ponta ca si-a ales o tinta falsa va fi prea tarziu.

Multi romani recunosc starea precara a economiei din 2010, dar spun ca Basescu si Boc sunt vinovati pentru s-au facut taieri otova, nu dupa performanta salariatilor bugetari.

Cu FMI la usa, cu semnarea in cateva zile a acordului de care depindea reluarea finantarii Romaniei in conditii cat de cat decente, nu prea aveai de ales. Totul trebuia rezolvat imediat, nu era timp suficient pentru operatiuni de asemenea complexitate.

Simplu spus: orice guvern trebuie sa se intinda cat il tine plapuma. Asa cum face orice familie normala si precauta.

Guvernul Romaniei s-a imprumutat 14 miliarde euro in 2013, in 2014 continua aceeasi politica de imprumuturi si 35 de taxe si impozite noi, bomboana pe coliva fiind supraacciza la benzina. Si se bucura ca se poate imprumuta pe termen lung, ca si cum e o bucurie sa lasam in sarcina copiilor nostri plata facturilor noastre.

Asa stiu si eu sa guvernez. Pun taxe cat de multe, fie si cu acordul FMI, sa acopar cheltuielile enorme din buget. Iar dupa mine, potopul.

Macar daca aceste cheltuieli s-ar duce spre educatie, sanatate, infrastructura, locuri de munca, spre crearea conditiilor pentru crestere economica.

Dar nu aici se duc. Ci spre cheltuieli de functionare ale statului, spre cei 1,2 milioane bugetari, care erau doar 800.000 in 2004 si nu mai murea nimeni. Spre asa-numitii baroni care fac contracte paguboase jupuind statul, cum ne arata sutele de anchete si procese pornite de la DNA.

Sigur ca trebuie acoperite enormele deficite de la pensii, de la sanatate, trebuie platite datoriile trecute care vin la scadenta. Dar normal si corect ar fi sa elimini aceste deficite enorme, sa lasi in urma o tara stabila si prospera, nu una care se apropie vertiginos de o datorie publica de 40% din PIB.

Poti sa procedezi ca Tariceanu, proaspat reevaluat de Ponta si Blaga: deficit de 5,5% dupa o crestere de 8%, 2 miliarde euro arierate, pensii si salarii bugetare "duduite" la dublu, in speranta ca speculatiile imobiliare vor tine la nesfarsit.

Uite ca n-au tinut, si Romania a intrat intr-o vrie economica din care a iesit cu costurile stiute.

Pana la urma, in conducerea unei tari este nevoie de responsabilitate si de viziune de macrosisteme.

Putem trai din imprumuturi un timp, pana se prind creditorii ca nu ai de unde da banii inapoi. Apoi, patesti ce a patit Grecia, dar fara perfuziile oferite de zona euro.

Aici suntem. Neincasarile la buget in lunile februarie si martie nu anunta nimic bun.

Reactia normala a oricarui conducator de tara este sa scada cheltuielile pana la nivelul veniturilor, mai ales daca nu merg in infrastructura si generare de locuri de munca. Functionarii pot fi inlocuiti, bine mersi, cu aplicatii informatice, care nu gresesc, nu mint, nu fura si nu cer spaga si comisioane.

Aici merita investit, daca tot e sa ne imprumutam. Macar avem certitudinea ca putem scadea numarul bugetarilor si reduce cheltuielile la nivelul veniturilor.

Cam asta ar fi morala: nu te intinde mai mult decat ti-e plapuma, ca s-ar putea sa te imbolnavesti iremediabil.

E valabila pentru orice familie si pentru orice stat.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#acciza Ponta, #guvernare Ponta, #cheltuieli bugetare Ponta , #guvern
Comentarii
Poza CH 1291
CH 1291
rank 5
Nu cred ca Ponta este tap (ispasitor). Mai degraba capra. Râioasä!