Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Victor Ponta, misiune sinucigasa

Marti, 11 Decembrie 2012, ora 15:56
7384 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Victor Ponta, misiune sinucigasa

Mai nimeni nu crede ca Victor Ponta va reusi sa "dea" poporului ce asteapta. Fara de care, dupa spusele sale, "actuala sustinere se va transforma in ura".

Contextul economic

Este dramatic. Uniunea Europeana, de care suntem legati si dependenti, se simte prost economic. Pana si premierul Italiei, Monti, o somitate in materie financiar-economica demisioneaza, pentru ca nu reuseste sa stabilizeze economia.

In 2013 se aduna restante salariale de platit, cresteri de preturi la produse energetice, arierate, un varf de sarcina la plata datoriei externe, asteptari de cresteri la pensii si salarii bugetare. Dezechilibrele structurale se mentin si trebuie atenuate, daca nu rezolvate.

O cadere a economiei UE se va manifesta prin scaderea exporturilor Romaniei si revenirea in tara a cetatenilor romani care lucreaza in tari europene afectate de criza severa. In special din Spania si Italia.

Ostilitatea UE-FMI-BM fata de Victor Ponta este evidenta, dupa evenimentele de asta vara si plagiat. Un nou acord cu FMI este aproape exclus, pentru ca nu s-au indeplinit conditiile asumate in precedentul acord. In consecinta, costurile imprumuturilor externe, esentiale, vor creste. Creditorii externi, prajiti cu Grecia si alte tari, nu mai arunca banii intr-o zona din care nu se pot recupera.

Unitatea USL

Dupa ce s-au vazut cu sacii in caruta, partidele din USL nu se mai vad obligate sa ascunda neintelegerile sub pres. S-a si vazut cu ocazia discutiilor referitoare la UDMR. Si vor avea pretentii la impartirea posturilor de conducere la nivel cat mai inalt. Iar daca nu le primesc, se va trece la amenintari si lupte centrifuge, doar n-au suportat un post asa de indelungat pentru ca acum sa nu-si primeasca portia in cadrul festinului.

O coalitie de stanga-centru-dreapta ar trebui sa-si puna probleme de doctrina la alcatuirea programului de guvernare, a politicilor publice. Chiar sa nu mai existe liberali adevarati, Chiliman, Tariceanu, Orban, pentru care principiile si valorile liberale, pentru care s-au batut atatia amar de ani, sa conteze mai presus de aliante pasagere? Pana la urma, viitoarea guvernare cum va fi: de stanga, de dreapta, de centru sau o struto-camila?

Ce ministri vor ocupa portofoliile? Ca Florin Georgescu pleaca si nu exista un alt specialist de talia sa. Iarasi Vosganian? Ce stie sa faca, daca atunci cand a avut 8% crestere economica n-a facut nimic?

Pe cine la sanatate, ca Raed Arafat nu ramane in post? Tot Nicolaescu? Dar la educatie, Ecaterina Andronescu, in proces de incompatibilitate si, colac peste pupaza, plagiatoare sadea?

Dragnea si Fenechiu, penali, se vor regasi in noul guvern?

Dar reactia oficialilor europeni la noul guvern? Ca de la ei vin o parte din banii de pensii si salarii bugetare!

Din pacate, lipsa de specialisti, cuplata cu presiunea politrucilor de a ocupa posturi de maxima vizibilitate si putere, cerintele partenerilor pentru functii, va face din alcatuirea guvernului o misiune aproape imposibila.

Alcatuirea bugetului este iarasi o sarcina complicata, trebuie sa imparti putin la foarte multi flamanzi. Orgoliile de stanga-centru-dreapta vor erupe cu virulenta, fiecare dorindu-si o felie cat mai mare dintr-un tort pricajit. Sa-i impaci pe toti, iarasi o sarcina imposibila. Daca vrei sa nu te injure si tradeze cu prima ocazie.

Ce va prevala, asistenta sociala, educatia, sanatatea, armata, cercetarea, agricultura? Cand va fi aprobat in parlament? Se va cere acordul FMI pe proiectul de buget sau nu? In ultimul caz nici vorba nu mai poate fi de un nou acord. Plutim liberi pe apele involburate ale economiei mondiale.

Eu unul ma intreb: Este constient Victor Ponta la ce s-a bagat?

Stie ca nu-i va putea multumi pe toti? Ca parlamentul isi aproba singur bugetul, indiferent daca este sau nu de acord premierul? Stie ca nu va putea conta pe imprumuturi ieftine, in absenta unui nou acord cu FMI? Stie ca exista restante in tratatul de aderare la UE care trebuie respectate si solutionate in 2013?

Copiii si nepotii mei traiesc in Romania. M-as bucura sincer sa reuseasca.

In acelasi timp, sper sa fie constient ca intreg tirul opozitiei parlamentare si extraparlamentare, al presei, al opiniei publice, ii va evalua, masura si critica fiecare miscare, fiecare cuvant, fiecare decizie, fiecare numire.

A primit investitura populara sa aduca bunastare in Romania. Daca nu, intreaga sustinere de acum se va transforma in ura.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Victot Ponta guvern USL, #Victor Ponta FMI, #Victor Ponta promisiuni electorale , #guvern