Ziare.com

Kazahstanul vrea sa extinda South Stream pentru Romania (Video)

Duminica, 04 August 2013, ora 20:20

   

Kazahstanul vrea sa extinda South Stream pentru Romania (Video)
Insarcinatul cu afaceri al Kazahstanului in Romania, Talgat Kaliyev, considera ca propunerea Guvernului de la Astana de a livra gaz Romaniei printr-o extensie a conductei South Stream din Bulgaria catre tara noastra este "cea mai realista si profitabila".

"Pozitia geostrategica a Romaniei, calitatea sa de membru al Uniunii Europene reprezinta factori cheie in strategia Kazahstanului de a-si extinde si consolida pozitiile pe piata energetica europeana. Rompetrol, parte a companiei nationale KazMunaiGaz, detine deja o cota semnificativa pe pietele energetice din Romania, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Turcia si Franta, datorita faptului ca principalele sale instalatii de productie, mai exact Rompetrol Rafinare, sunt amplasate in Navodari, pe teritoriul romanesc.

Propunerea facuta de guvernul meu a fost foarte clara: sa furnizeze gaz Romaniei prin conducta South Stream. Cred ca in acest moment este cea mai realista si profitabila propunere", a declarat Talgat Kaliyev.

Aceasta optiune a fost prezentata de partea kazaha in timpul vizitei efectuate de premierul roman Victor Ponta la Astana, la sfarsitul lunii iunie. In timp ce presedintele Traian Basescu a calificat ideea ca fiind "copilareasca", seful Guvernului a afirmat ca este "un lucru pozitiv faptul ca se cauta alte solutii de colaborare in domeniul livrarii de energie".

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Intrebat daca Astana a primit un raspuns concret din partea Bucurestiului la propunerea facuta, diplomatul kazah a spus ca aceasta chestiune va fi discutata la urmatoarele negocieri.

In ceea ce priveste vizita efectuata la Astana de premierul Ponta, diplomatul a afirmat ca ea a fost minutios pregatita de autoritatile romane si kazahe.

"In consecinta, vizita premierului roman la Astana a constituit un succes deplin. Negocierile premierului Ponta cu presedintele Nursultan Nazarbayev si cu primul-ministru Serik Ahmetov au dovedit ca acum cooperarea dintre Kazahstan si Romania, care, istoric vorbind, era un prieteneasca si puternica, a intrat intr-o noua etapa - a parteneriatului strategic", a apreciat Talgat Kaliyev.

Cat despre proiectele KazMunaiGaz si Rompetrol, el a dat asigurari ca "ambele companii sunt angajate deplin sa continue investitiile in Romania". Directiile acestor investitii vor fi definite in cooperare cu partenerii romani, a punctat el.

"Recent, compania romana Rominserv a castigat o licitatie pentru construirea unui combinat petrochimic in vestul Kazahstanului, iar alta companie - pentru reconstruirea rafinariei Pavlodar in nordul Kazahstanului, cu un buget de 1,7 miliarde de dolari.

Este un semn clar al consolidarii cooperarii economice intre statele noastre si al celei mai bune calitati a serviciilor oferite de inginerii si managementul din Romania", a subliniat diplomatul.

Pe de alta parte, el a refuzat sa comenteze decizia presedintelui Traian Basescu de a cere Parlamentului sa reexamineze legea privind aprobarea memorandumului de intelegere dintre Guvernul roman si Rompetrol Group.

"Sa-mi clarific pozitia: in calitate de diplomat strain, nu pot face niciun comentariu cu privire la procedurile interne din Romania, care sunt parte a suveranitatii sale si a legislatiei nationale.

Memorandumul de intelegere in cauza, semnat in februarie 2013 si aprobat o data de Parlamentul roman, a fost rezultatul unor negocieri complexe si dificile. Din nou, este un subiect pur comercial definit de cererile pietei. Odata rezolvat, va fi deschisa poarta pentru noi investitii. Este o asa-numita situatie de win-win. Nimeni nu pierde, toti castiga", a spus el.


Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1590 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

in timp ce pontacul se scalda in ape straine departe de ochii nostri

kazahilor le convine sa scape de obligatia de a investi un miliard de euro in Romania, si sa scape de peste 300 mil datorie. in schimbul unei extensii a gazoductului

 

N-are timp presedintele de situatia economica si politica a tarii !

Presedintele este indragostit lulea de putere si este in campanie un an de zile daca va mai fi la Cotroceni atata timp, ii fuge pamantul de sub picioare si simte asta, in rest "sa traiti bine"?

 

Băi ...Băieți !

Lăsați vrăjelile și scrieți in clar. Agerpres nu comentează in acest mod. Numai un romanaș putea pune acele intrebări stupide la care diplomatu ia atras atenția că nu se bagă in treburile interne ale Romaniei.
Dar nu asta e buba ! South Stream-ul se construiește sub control direct rusesc. Putin a dat startu la proiect. El incepe din Russia ( Sochi),trece pe sub Marea Neagră și este alimentat de Gazprom. Gazul poate fi cumpărat din Kazahstan,Turkmenistan sai Azarbaidjan. Că Ponta a discutat cu Ciumpalacu din Kazahstan ca să aibă cotă parte......e doar o formă de siguranță ca Romania va primi cantitatea cerută,in rest....povești ! Traian nu agrează Proiectu pentru că e rusesc și Putin ia dat cu flit și ii va mai da. Cauza....o știți foarte bine. Ponta e mai agreat la Moscova dar rușii cunosc caracteru romanului și i-și ia asigurări. Vrăjeala cu Diplomatu ține doar la Ciumpalaci. Aici Traian a văzut bine ! A dorit Nabucco,dar sa născut mo.rt. O derivație din teritoriul bulgar....va fi făcută pe banii noștri.
Eu cred că discuția Diplomatului sa redus doar la construcția unei rafinării la ei acasă. Și Romania....are expertiză. Nu ințeleg de ce Institutu de petrol și gaze cu biroul lor de proiectare de la Ploiești nu este reactivat. Inginerii de acolo nu mai sunt plătiți de doi ani,iar capacitatea lor se pierde de la o zi la alta.

ok

Decat sa fim dependenti in continuare de rusi, mai bine optam pentru gaz kazah. Da, conducta este tot marca ruseasca insa alegem si noi varianta cea mai putin daunatoare, nu?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor