Lovitura lui Ponta, inainte de explozie

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 21 August 2015, ora 06:25
10868 citiri
Lovitura lui Ponta, inainte de explozie

Cred ca Victor Ponta a reusit performanta pe care doar Traian Basescu o mai atinsese in politica, spre sfarsitul celui de-al doilea sau mandat. A devenit un subiect superfluu, un personaj despre care orice s-ar spune ar fi deja inutil pentru ca s-a spus totul si nimic nu mai poate fi adaugat fara sa se repete. Si totusi.

Dupa parerea mea, guvernarea patronata de Victor Ponta a ajuns un haos pe care nici el nu cred ca il mai intelege si care, pe masura ce avanseaza, devine imposibil de controlat. Oricat de comic si bizar suna din gura sa, nu cred ca greseste prea mult atunci cand se autointituleaza - un simplu tehnocrat.

Pentru ca Ponta si-a sters si cele mai vagi nuante politice pe care le mai avea si nu face decat sa execute la foc automat tot ce se poate din functia de prim ministru al Guvernului Romaniei. In opinia mea, senzatia zilei este ca Ponta e gata sa aprobe orice, oricui, doar sa mai fie lasat sa stea putin in functie.

Cei care insista sa identifice o strategie in actiunile lui nu fac decat sa-l ajute cu idei dupa care sa-si ghideze disperarea cat mai mult in viitor. Din punctul asta de vedere, "vizita" pe care Ponta a facut-o miercuri din nou la DNA si avalansa de mistificari de dupa nici nu mai conteaza. Din partea mea, nu mai are importanta daca exista sau nu un prejudiciu, din moment ce valoarea lui e oricum penibila in comparatie cu, de exemplu, cifra datoriei pe care acelasi premier a sters-o baietilor de la Rompetrol-KazMunai.

La cum arata restul acuzatiilor DNA, la cum decurg audierile in dosarul in care premierul este inculpat si la cum evolueaza viata politica din jurul sau, pare ca singurul care are de castigat din confruntarea cu procurorii este chiar Victor Ponta.

Dar sa lasam latura penala a premierului in seama judecatorilor, din moment ce restul clasei politice pare sa se impace destul de bine cu situatia.

Mult mai interesant cred eu ca este modul in care Victor Ponta isi pregateste iesirea sau retragerea din fruntea Guvernului. Faptul ca promite dublarea salariilor medicilor pana in 2017, le flutura si profesorilor majorari de salarii si e gata sa dea aceeasi crestere tuturor celorlalti bugetari care inca nici nu s-au gandit sa ceara o marire, oricat de haotic ar parea, s-ar putea transforma intr-o strategie care in final sa pulverizeze Opozitia.

Nu mai conteaza ca toate maririle sunt anuntate in baza unei legi a salarizarii unitare la care acum se lucreaza, desi exista o astfel de lege inca din 2010 care doar ca nu a fost pusa niciodata in practica din cauza lipsei de bani.

Se pare ca resurse de naivitate in societate sunt infinite si ele furnizeaza credinta ca noua lege va fi implementata.

Nu ne impiedicam nici in atata lucru si mergem mai departe cu un exercitiu de imaginatie. Cu un Victor Ponta sustinut de PSD care promite si da mariri peste mariri fiecarei categorii de bugetari, pana in momentul in care va deveni evident pentru toata lumea ca ele nu vor avea cum sa fie sustinute de la buget si, surpriza!, inainte de a incepe sa le plateasca Victor Ponta isi anunta demisia, iar partidul se retrage de la guvernare in plina glorie a marinimiei sociale.

Daca acest lucru se intampla in toamna, adica peste o luna-doua, guvernul care va veni si din care liberalii vor fi nevoiti sa faca parte nu va avea decat un numar redus de posibilitati. Fie vor taia aceste majorari, fie vor creste taxele si impozitele, fie vor incerca sa mearga mai departe cu aceste mariri substantiale si general acordate angajatilor de la stat.

Problema e ca fiecare din cele trei optiuni pe care viitorul guvern le va avea in fata reprezinta, politic vorbind, sinucidere curata. In functie de varianta aleasa, va depinde si momentul in care urmasii lui Ponta se vor arunca in aer - fie inainte de alegeri, fie imediat dupa. In oricare din situatii, cred ca PSD si Victor Ponta vor iesi mai bine decat isi permit sa viseze. Ei se vor intitula drept generosi, iar ceilalti vor ramane definitiv etichetati drept taietorii austeritatii.

Asta fara a mai lua in calcul si impactul noului Cod Fiscal cu reducerile de taxe pe care le implica. Singurul lucru care ar mai putea sa socheze acum ar fi ca Iohannis sa emita public o parere despre subiectele in discutie. La cata treaba il asteapta in cazul unui astfel de scenariu, logic ar fi sa se roage de Ponta sa nu plece si sa ramana in functie pana la alegeri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#majorari salarii medici, #majorari salarii profesori, #majorari salarii bugetari, #Ponta demisie premier , #guvern