Milionarii si saracii din Guvernul Ponta

Sambata, 02 Iunie 2012, ora 15:58
6429 citiri
Milionarii si saracii din Guvernul Ponta
Foto: Arhiva

Guvernul Uniunii Social-Liberale are in acest moment patru milionari in componenta: trei sunt ministri, iar al patrulea are rang de secretar de stat. Trei dintre cei mai bogati oficiali ai Guvernului Ponta sunt social-democrati.

Cel mai bogat membru al Cabinetului Ponta este ministrul de Interne, Ioan Rus. Conform declaratiei de avere, facuta publica saptamana trecuta, Rus are peste un milion de euro in conturi.

Mai detaliat, el are 4.711.500 de lei, 124.790 de euro si 6.644 de dolari in conturi deschise la cinci banci. Rus este implicat in afaceri cu automobile, fiind dealer oficial, prin firma Autosincron, pentru marcile Mazda, Land Rover si Jaguar.

Printr-o alta firma, RMB Casa Auto Timisoara, actualul ministru a derulat in perioada 2010-2011 niste contracte foarte profitabile cu statul, mai exact cu Ministerul Educatiei.

Potrivit Revistei 22, Rus a livrat microbuze scolare in valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

Un alt ministru social-democrat cu milioane in conturi este fostul prim-viceguvernator al Bancii Nationale, Florin Georgescu. Conform celei mai recente declaratii de avere, cea din 2011, ministrul de Finante are titluri de stat in valoare de peste doua milioane de lei, "achizitionate pe baza economiilor din perioada 1987-aprilie 2011".

In conturile lui Georgescu se mai afla inca 161.400 de euro, el mai avand de recuperat un imprumut de aproximativ 30.000 de euro.

Ministrul Apararii, liberalul Corneliu Dobritoiu, nu este milionar doar pentru ca are un apartament evaluat la peste 1.000.000 de lei intr-o zona de lux a Capitalei. Potrivit Mediafax, sotia acestuia, Viorica Dobritoiu, a derulat afaceri extrem de profitabile cu statul in perioada 2008-2012. Ea a avut 11 contracte cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, careia i-a livrat piese de schimb pentru utilajele folosite la repararea sau constructia soselelor. Astfel, familia Dobritoiu ar fi castigat peste zece milioane de euro.

In cea mai recenta declaratie a sa de avere, din 2009, Corneliu Dobritoiu a scris ca traieste de pe urma salariului de militar si a pensiei private.

Insa nu numai printre ministri se afla politicieni care jongleaza cu milioanele. Recent numit presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, cu rang de secretar de stat, Gheorghe Dutu este unul dintre cei mai bogati membri PSD din Brasov. El are in conturi peste 400.000 de lei si in jur de 55.000 de euro, insa valoarea plasamentelor si a imprumuturilor acordate sare de 1.000.000 de euro.

Potrivit declaratiei de avere din 2011, el detine actiuni la cinci firme in valoare de peste 800.000 de lei si are acordate imprumuturi care depasesc 4.400.000 de lei.

Printre afacerile derulate se numara si un parteneriat cu Primaria Brasov, condusa de vicepresedintele PDL George Scripcaru, pentru construirea unui spital.

La polul opus, cel mai putin avut membru al Guvernului este ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care nu are nimic prin conturi si nici participatii prin firme. Mai mult decat atat, el este dator pana peste cap. Dupa cum reiese din declaratia de avere, Constantin are sa-i returneze lui Dan Voiculescu nu mai putin de 295.000 de euro.

Comparativ cu milionarii care ii sunt subordonati, premierul Victor Ponta nu sta stralucit. Potrivit declaratiei sale de avere, Ponta are in conturi numai 60.000 de lei si putin peste o mie de euro.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#milionari guvernul Ponta, #avere Ioan Rus ministru Interne, #avere Corneliu Dobritoiu ministru Aparare, #avere Daniel Constantin ministru Agricultura, #avere Florin Georgescu ministru Finante, #avere Gheorghe Dutu Resurse Minerale , #guvern