Minirecensamantul secret, cu sectoristi si administratori (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 10 August 2012, ora 11:43
8243 citiri
Minirecensamantul secret, cu sectoristi si administratori (Opinii)
Foto: opiniatimisoarei.ro

Si totusi, minirecensamantul se intampla. Dar nu la vedere, oficial, ci hoteste, ca pe vremea sectoristului sau securistului de bloc (tot nu m-am lamurit) in admiratia caruia este cazut Radu Stroe si pe care, odata instalat la Ministerul Administratiei, vrea sa-l reinvie.

Memorandumul aprobat de Cabinetul Ponta stabileste nu numai procedura de cioplire a listelor electorale, ci si categoriile care trebuie scoase de pe ele:

Persoanele decedate;

Persoanele care si-au pierdut dreptul de a vota ;

Persoanele care au obtinut statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate dovedit prin detinerea unui pasaport cu mentionarea tarii de domiciliu;

Persoanele care au pierdut cetatenia romana;

Persoanele al caror act de identate a expirat si nu a fost reinnoit;

Persoanele care si-au schimbat domiciliul fara a fi radiate din lista localitatii rezidentei anterioare;

Persoanele care se identifica la un domiciliu intr-un numar ce nu se coreleaza cu suprafata locuibila si numarul de camere ale imobilului;

Persoanele care si-au schimbat numele prin casatorie, divort, pe care administrativa

Persoanele cu resedinta / domiciliul in strainatate.

Primul lucru care atrage atentia este lipsa totala de respect a USL pentru chiar dreptul de vot si statutul, un drept fundamental, si pentru valoarea fiecarui vot care se manifesta explicit sau prin absenteism. Cum sa scoti de pe liste un cetatean roman al carui act de identitate a expirat? Cetateanul respectiv exista, are drept de vot si, dintr-un motiv sau altul, nimeni nu are dreptul sa-l treaca intr-o categorie neglijabila de cetateni romani, de mana a doua.

Si de cand prezenta pe liste este conditionata de conditiile de locuire? Cei care stau 10 intr-o camera sunt si ei cetateni de mana a doua, neglijabili? Sigur, adresele supraincarcate pot sugera ilegalitati, ele trebuie anchetate, dar indiferent de rezultatul anchetei, sanctiunea nu este excluderea de pe lista electorala.

Dar e clar ca USL nu spera sa obtina mare lucru cu decedatii, cei care au pierdut cetatenia, care si-au schimbat domiciliul, numele sau stau claie peste gramada la aceeasi adresa. Miza cea mare sunt romanii care muncesc in strainatate, cele doua milioane care muncesc mai ales in Italia si Spania si care trebuie eliminati de pe liste. Asa cere explicit o directiva a PSD, semnata de Liviu Dragnea.

Dar ca sa-i scoti nu e suficient sa-i identifici si sa-i pui deoparte, trebuie ca si CCR sa accepte eliminarea lor din cvorum. Aceasta este miza scandalului de la CCR: paragraful lipsa din decizia de pe 2 august, erata si apoi tulburarea provocata de aparitia ei. Nu e usor, pentru ca e ilegal. Crin Antonescu se agata cu disperare de prevederile legii votului uninominal, 35/2008, care prevede intr-adevar ca pe liste sunt doar cetatenii care domiciliaza efectiv in Romania. Dar asta pentru ca la alegerile parlamentare, carora li se aplica legea 35/2008, tara este impartita in colegii si fiecare alegator poate vota exclusiv in colegiu lui. Daca stai in colegiul 1 din Bucuresti, nu poti vota in colegiul 2 decat daca dovedesti ca in ultima secunda ai implinit 18 ani sau ti-ai stabilit domiciliul in colegiul 2. E firesc ca din Spania sa nu poti vota parlamentarul din colegiul 3 Timisoara, spre exemplu.

Dar in cazul presedintelui Romaniei, respectiv al demiterii presedintelui Romaniei, avem o singura circumpscriptie electorala, fiecare voteaza unde vrea, in tara sau in strainatate. De altfel, legea alegerii presedintelui, legea 370/2004, arata clar ca listele electorale sunt alcatuite din toti cetatenii cu drept de vot care au implinit 18 ani inclusiv in ziua alegerilor. Daca la alegerea presedintelui folosim aceste liste, de ce la demitere sa folosim listele de la alegerile parlamentare? Doar pentru ca sunt mai scurte?

Dincolo de aceste controverse, actiunea guvernului este suspecta si inacceptabila din cauza aerului ei conspirativ, a izului de inselaciune si a lipsei criteriilor. De ce Victor Ponta nu a facut public acest memorandum transmis tuturor prefectilor? De ce nu a comunicat public ce face si cum face? De ce a fost nevoie ca presa sa obtina prin investigatie acest document? Premierul a mintit din nou. Daca marti spunea ca nu scoate de lista decat mortii si cetatenii fara drept de vot, iata ca in momorandum apar 9 categorii mari si late de ,,suspecti", inclusiv romanii din strainatate.

Si de unde vor afla autoritatile locale cine e in tara si cine nu? Care este procedura acestui minirecensamant secret? Iar ne intoarcem la vecinul cel vigilent, la administratorul de bloc care taie si spanzura? Care este suprafata locativa acceptabila pentru o persoana si de la care numar incepe taierea de pe lista? 10? 15? 20? 100? Cata acuratete poate avea o astfel de numaratoare hoteasca al carei unic scop este sa scape de 2 milioane de romani? Si aceste 2 milioane aveau voie sa fie pe liste la alegerile locale, unde votezi tot in functie de domiciliu?

Cu fiecare actiune, cu fiecare decizie, actuala putere decredibilizeaza Romania. Daca USL si-a propus sa dovedeasca faptul ca Romania este o tara a minciunii, o tara nesigura, in care nimic nu e sigur, in care cetatenii pot aparea si disparea precum mustele, in care nicio institutie nu e serioasa, o tara in care trebuie sa fii dement sa investesti vreu euro, ei bine, reuseste cu brio.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#minirensamant referendum, #minirecensamant liste electorale, #Victor Ponta recensamant , #guvern