Ne calmam sau facem revolutie?

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 23:18
8729 citiri
Ne calmam sau facem revolutie?
Foto: spiralacolorata.ro

Dezbaterile din spatiul public, de la televizor si pana la varful Guvernului, au atins cote greu de descris in doar cateva randuri. Daca nu as sti cat de repede ne trece orice, as putea sa cred ca valul de emotie care a cuprins societatea va naste prin undele sale de soc o lume ceva mai buna.

Dar pana si acest gand ar fi tot o speranta si nimic mai mult, chiar daca tensiunea a devenit intr-atat de insuportabila incat anunta parca o perioada a marilor si ultimelor clarificari.

Problema merita discutata, pentru ca taberele care impart societatea in doua nu se limiteaza la basisti versus pontisti, oameni de stanga contra celor de dreapta, jurnalisti deontologi impotriva impostorilor din presa vanduti mogulilor. Nu se reduce nici la lupta dintre razboinicii anticoruptiei si penali.

Pe de alta parte, inclestarea de la televizor, din presa si din mediile de socializare online nu atinge nici resorturile ultime ale societatii - cresterea gradului de saracie si lipsa de speranta care se generalizeaza in timp ce aparatul de stat devine de la an la an, indiferent de culoarea politica a guvernarii, tot mai puternic si mai paralel cu realitatea pe care se presupune ca ar trebui sa o administreze in interesul celor mai multi, nu a catorva privilegiati.

In realitate, aceasta problema sta sa explodeze cu adevarat in Romania si nu procesele de constiinta ale jurnalistilor si crizele de personalitate ale vedetelor din platourile televiziunilor de stiri. Cat despre cinismul politicienilor, poate ca e mai bine ca si-au pastrat nervii intacti. Daca ar mai exploda si ai lor, cine stie ce ar iesi in final.

Simtind pericolul, USL a strans randurile asa cum nu a mai facut-o de pe vremea cand era in opozitie. Simtind oportunitatile, Opozitia care azi nu exista a incercat un asalt cum nu s-a mai vazut la portile Guvernului Ponta.

S-a ajuns pana acolo incat Monica Macovei sa declare alb pe negru ca: "Guvernul Ponta, care a lasat doi oameni sa moara de frig dupa ce au supravietuit unui accident aviatic, nu mai trebuie sa ramana in functie". Asta e un bun exemplu de studiu.

De la un fost procuror te astepti ca in momentul in care face astfel de afirmatii, atat de grave intrucat prezuma o intentie criminala la cel mai inalt nivel in stat, sa aiba probe, documente, anchete si concluzii indubitabile ale unor rapoarte finale asupra evenimentului din care isi extrage acuzatia. Pentru ca aceste date inca nu exista, Monica Macovei nu a probat afirmatiile, ci le argumenteaza cu alte acuzatii:

"Prin mesajul 'i-au gasit pe toti', el este complice la toate infractiunile mergand pana la omor, comise in aceasta zi."

Astfel de judecati au fost emise la B1 Tv. In cealalta parte, la Antena 3, mesajul era aproape identic, acuzatii la fel de grave, doar ca tinta si vinovatii erau gasiti in cealalta tabara. Pana la proba contrarie, ambele mesaje sunt la fel de rupte de realitate si trebuie sa fie tratate ca simple confabulatii ale unor oportunisti cu interese politice. Sau, in cazul in care sunt sustinute de ziaristi, ele devin texte de propaganda, fie din credinta, fie din obligatie. In oricare dintre variante, autorii lor sunt la fel de vinovati in fata bunului simt si a ratiunii.

Prin comparatie, mediul politic si-a dat masura sensibilitatii in fata durerii si emotiei nationale calculandu-si in microni sacrificiile pe care le-a oferit cu cinism si sange rece, ca o casta desprinsa definitiv de mediul in care traieste. Si in timp ce toti proclama revolutia morala, politica si economica, fiecare grup are grija sa-l stigmatizeze pe celalalt drept raul absolut. Interesant start pentru o revolutie care s-ar presupune sa nasca un viitor mai bun.

Norocul poate sa loveasca, totusi, cand te astepti mai putin. Peste o saptamana vom fi uitat mortii din accident, dar si mai grav vom fi uitat motivele reale care au produs acest accident si care transforma orice posibil incident intr-o catastrofa nationala. Cu atat mai putin vom fi dispusi sa ne amintim asta. Armata celor 500 de jurnalisti profesionisti va uita de la ce s-a luat cu antenistii, iar albul si negru vor deveni din nou gri.

Dar orbirea celor doua tabere va ramane si dupa ce vor fi obosit sa isi scoata ochii din orgoliu. Iar asta va face sa treaca neobservate eventualele masuri de intarire a institutiilor de supraveghere si control, cu scopul prevenirii unor astfel de accidente, sau lejeritatea cu care statul isi abandoneaza cetatenii unei vieti tot mai nesigure, dar pentru care vor munci si vor plati si mai mult. Poate atunci sentimentul de revolta va uni ceea ce azi dezbina.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Macovei Ponta omorat romani, #acuzatii Ponta PDL avion , #guvern