Pendulul misterios al lui Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 17 Iunie 2012, ora 18:07
11670 citiri
Pendulul misterios al lui Ponta (Opinii)

Victor Ponta a incurcat-o de data asta. Daca scandalul de la ISC s-a stins treptat, premierul avand grija sa dreaga busuiocul cat s-a putut, daca numirile de la Educatie au fost luate de valul alegerilor, beleaua pe care si-a gasit-o premierul la ICR tinde sa-i scape de sub control.

Pana acum, cum, necum, Ponta s-a descurcat. A mizat in toate cazurile pe ura majoritatii fata de fosta guvernare, convins fiind ca la umbra ei poate sa taie in carne vie in tot ce a mai ramas in picioare pe ici, pe colo. Si a avut dreptate.

Rezultatul alegerilor a demonstrat ca epurarile si inlocuirile arbitrare, re-re-politizarea institutiilor nu mai deranjeaza pe foarta multa lume. Probabil majoritatea s-a obisnuit cu fenomenul ca magarul cu bataia. Noul caz de la ICR ar trebui sa-i ridice lui Ponta cateva intrebari cel putin. Cu siguranta si in cazul ICR, Victor Ponta a mizat pe aceeasi ura a majoritatii fata de unul dintre principalii "intelectuali ai lui Basescu", asa cum este el perceput. Nu discutam aici daca e adevarata acest slogan.

Dar Ponta a mers la sigur. A luat-o de buna prejudecata si a modificat in Legea de functionare a ICR, scotand-o din curtea lui Traian Basescu si punand-o sub control parlamentar, cu posibilitatea de a-l schimba pe HR Patapievici de la conducerea institutiei in maximum doua saptamani. Poate ca simpla mutare a ICR de la Cotroceni la Parlament nu ar fi fost inca atat de flagranta, daca nu ar fi fost facuta de Guvernul Ponta printr-o Ordonanta de Urgenta. De aici si nedumerirea tuturor. La ce ti-a trebuit sa o faci in regim de urgenta, cand oricum Patapievici isi incheia mandatul in curand?

Viteza transferului si esenta epurarii este explicata cu o degajare care da fiori de Crin Antonescu, partenerul de guvernare al lui Victor Ponta. "Aud pedelisti ca 'e criza, asta era prioritatea tarii?' Da, asta era prioritatea tarii. In momentul in care propagandisti de 2 lei au fost cocotati in fruntea unor institutii, pentru a improsca cu noroi, a face propaganda, da", a spus Crin Antonescu la Antena 3, referindu-se la cazul ICR si la "propagandistul" H.R. Patapievici.

Ca au tipat unii jurnalisti, intr-un loc sau altul, nici nu mai conteaza. E atat de obisnuit sa punem etichete, ca deja ei vor fi fost stigmatizati: "niste basisti ordinari!" Durerea ar trebui sa i se propage lui Ponta in nervi, pentru ca reactia societatii nu s-a oprit aici. De fapt, cred ca nici nu a inceput. Primii care au sarit la gatul premierului, cu o ferocitate si o duritate extrema, au fost (surprinzator!) artistii care au facut cel mai putin politica - regizorii!

"E o epurare de cea mai oribila speta - la fel de reprobabila ca una etnica, ideologica sau rasiala (...) sentimentul este ca ne aflam in plina mineriada, mai lipsesc doar minerii" - cuvintele ii apartin lui Cristian Mungiu. Ups! Dar valul abia se formeaza. Intr-un comunicat trimis redactiilor, si Corneliu Porumboiu, Catalin Mitulescu si Cristi Puiu vorbesc in termeni la fel de critici despre vendeta lui Ponta. Din nou, din punct de vedere politic, nici macar nu mai conteaza daca masura este corecta sau nu, daca ea corecteaza sau nu un exces politic.

Sa admitem totusi ca intre un control exercitat de o singura persoana (presedintele) si unul exersat de o multime formata din reprezentanti ai poporului (parlamentul), care decide printr-un vot majoritar, a doua varianta pare cel putin infinit mai democratica decat prima. Dar sa exageram - traim in plina lipsa a logicii elementare. Nimeni nu mai are calmul pentru a se detasa de patima care insoteste o intruziune a politicului in cultura! Totusi, aici Ponta si-a prins iarasi urechile de data asta. Pentru ca nici nu mai poate da inapoi, asa cum a facut de fiecare data pana acum, dupa fiecare numire proasta sau schimbare suspecta. Acum poate doar sa spuna ca nu s-a intamplat nimic.

Din pacate pentru Guvernul USL si mai ales pentru Victor Ponta, daca revolta societatii civile impotriva transferului ICR se va extinde, daca protestele in scris ale regizorilor vor fi urmate de o si mai puternica reactie a oamenilor de cultura, a presei si jurnalistilor, atunci Ponta trebuie sa inceapa sa isi regandeasca viitorul. Fara iluzii, va fi obligat. Oricat de ocupati sunt pedelistii cu propria supravietuire, opinia publica ar putea sa fie asa chiar si mai sensibila la astfel de golanii.

Oricum ar fi, daca si in ciuda protestelor societatii civile, USL isi va continua marsul triumfator, atunci Victor Ponta poate sa-i dea inainte cu revolutia culturala uselista. Cat timp ura fata de fostii va fi inca puternica, toate porcariile ii vor fi trecute cu vederea. Pana cand pendularea lui Ponta intre a face si a retracta se va opri, iar majoritatea nu se va mai amuza. Altfel, asa ajunge o societate in postura ca erorile trecutului sa-i inchida ochii in fata ororilor prezentului. Viva la revolution!

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Victor Ponta ICR Patapievici, #scandal ordonanta ICR Ponta, #trecere ICR Senat , #guvern