Ponta, despre retrocedari: 1.000 de samsari au primit mai multi bani decat 26.000 de proprietari

Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 14:30
3971 citiri
Ponta, despre retrocedari: 1.000 de samsari au primit mai multi bani decat 26.000 de proprietari
Foto: gov.ro

Premierul Victor Ponta a explicat, vineri, intr-o conferinta de presa dedicata noului proiect de lege referitor la retrocedari, ca o mie de samsari au primit mai multi bani decat 26.000 de proprietari de drept.

Seful Guvernului a precizat ca in ultimii ani, in Romania, au fost solutionate 27.000 de dosare pentru despagubire, dar ca numarul de noi cereri este de aproximativ 200.000.

El a mentionat ca dintre cele solutionate, doar in cazul a 13.000 s-au acordat despagubirile, iar pentru 14.000 urmeaza sa fie acordate despagubirile in baza legii noi.

Victor Ponta a atras atentia asupra fenomenului cesionarii drepturilor litigioase, adaugand ca 26.200 de proprietari si urmasi ai proprietarilor au primit 6 miliarde de lei, in timp ce o mie de samsari au incasat 7 miliarde de lei.

El a aratat ca ponderea reala a fostilor proprietari este foarte mica, prin comparatie cu cei ce detin drepturi litigioase si ca pentru 2% din totalul dosarelor cu drepturi litigioase au fost efectuate aproape 60% din plati.

In plus, doar 3,8% au cel putin un cesionar (samsarii), insa suma acordata lor este de aproape 60% din valoarea totala a despagubirilor acordate in ultimii ani.

Au fost restituite 9.026 de imobile, inclusiv scoli, gradinite, spitale, 341.011 hectare terenuri considerate in intravilan si 709.305 hectare terenuri in extravilan, urmand sa fie emise decizii de punere in posesie pentru circa 300.000 hectare terenuri in extravilan.

Un numar de 24.300 dosare (88%) au primit sume de pana in 500.000 lei, dar acesti bani reprezinta doar 14% din valoarea totala a despagubirilor. In schimb, pentru 415 dosare s-a acordat despagubiri de 60% din valoarea totala, adica 8 miliarde de lei.

Potrivit lui Ponta, statul roman nu a beneficiat aproape deloc de pe urma acestui proces, deoarece majoritatea sumelor au iesit din tara.

"A avut loc un adevarat export de capital, deoarece 25% din beneficiari au fost din Romania si cam 75% din afara tarii, care erau cesionari ai urmasilor, dar acest lucru a lasat in economia tarii consecinte si semne foarte importante", a spus Ponta.

In plus, el a mentionat ca au fost gasite situatii in care solutionarea cu prioritate a unor dosare s-a facut in mod preferential.

Ce include noua lege

Victor Ponta a precizat ca solutia pentru noua lege a fost discutata cu reprezentantii Curtii Europene, astfel incat cele mai importante observatii au fost incluse in proiectul de lege.

"Prin legea pe care o promovam nu se mai restitutie nimic in natura cesionarilor, ci doar proprietarilor si urmasilor lor. Pentru anumite imobile, scoli, spitale, gradinite, care vor fi restituite, reprezentantii CEDO au fost de acord ca poate fi impusa pastrarea destinatiei imobilelor pentru inca 10 ani de acum incolo. In plus, nu vom mai avea situatii in care vom restiuti spatii verzi si parcuri, pentru ele se pot oferi doar bani", a reliefat premierul.

Seful Guvernului a adaugat ca in natura se va restitui doar ce mai e disponibil in acest moment, iar terenurile institutelor de cercetare nu mai pot fi restitutite decat dupa ce Guvernul da o hotarare prin care se arata ca nu mai este folosit pentru cercetare, iar ANRP va verifica cum s-au facut retrocedarile.

"Referitor la compensari, se vor acorda puncte de despagubire, pentru ca orice suma calculata imediat intra in deficit. Evaluarea bunurilor in puncte se va face pe baza procedurii existente in cazul notarilor, ca sa nu mai avem influente subiective. Cu aceste puncte se pot acorda terenurile din fondul de stat, lucru care va avea loc din 2016 pentru cei care doresc sa primeasca despagubiri in terenuri si nu financiare", a completat Ponta.

El a reiterat ca in baza actualei legi nu se mai pot depune noi dosare de restituire si ca se iau in calcul doar cele depuse pana in prezent.

Despagubirile financiare in baza noii legi se vor face in interval de 5 ani, iar pentru cei care nu au dosarele rezolvate, esalonarea platilor se va face pe 7 ani.

"Pentru combaterea fenomenului cesionarilor se va emite un titlu de compensare, reprezentand numai suma platita fostului proprietar plus numai 15% din diferenta pana la valoarea imobilului revendicat. Practic, 85% din profit nu se mai recunoaste si nu se mai restituie, asa ca vrem ca interesul sa scada pentru astfel de afaceri", a mai spus Ponta.

Guvernul considera ca neadoptarea Legii privind restituirea imobilelor sau blocarea actului la Curtea Constitutionala va avea consecinte grave, deoarece statul trebuie sa achite 8 miliarde euro in acest an si nu de la bugetul de stat, pentru ca nu sunt prevazute acolo, ci din fondul de pensii si salarii.

Cladiri ale unor unitati de invatamant importante, in pericol

Ponta a spus ca exista solicitari de retorocedare pentru cladiri importante: Facultatea de Limbi Straine, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Liceul "Dinu Lipatti" din Bucuresti, Colegiul National Mircea cel Batran din Ramnicu-Valcea, Seminarul Teologic din Curtea de Arges, Liceul de Arta Nicolae Toniza, din Bucuresti, Universitatea 1 Decembrie 1919 din Alba-Iulia si Colegiul National Silvania din Zalau.

In plus, el a prezentat si o serie de cazuri in care cesionarii drepturilor litigioase au castigat sume impresionante.

Unul dintre cazurile mentionate a fost cel in care in termen de patru luni, dupa ce adevaratul proprietar a cesionat drepturile pentru 35.000 de dolari, in final cesionarii au obtinut 35 de milioane de euro.

"Nu cunosc in istoria omenirii o afacere de asemenea profitabilitate", a constatat Victor Ponta.

El a mentionat o alta decizie de despagubire, pentru cinci milioane de euro, dupa ce dreptul litigios a fost cumparat cu 150.000 de euro, sau o situatie in care dupa ce a cumparat drepturile cu 900.000 de euro cesionarul a castigat 7,7 milioane de euro.

"Performantele din anii in care se taiau pensiile si salariile, performantele acelorasi autoritati sunt impresionante", a spus premierul.

Guvernul urmeaza sa isi angajeze raspunderea pe noua lege a retrocedarilor, miercuri, 12 aprilie, dupa ce au avut discutii cu reprezentantii Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Ponta retrocedari samsari, #Ponta legea retrocedarilor, #Ponta declaratii retrocedari, #Ponta retrocedari , #guvern
Comentarii
Poza Jabba the Hutt
Jabba the Hutt
rank 5
Daca reuseste sa elimine samsarii, atunci Jos Palaria dle Ponta!