Ponta: FMI se descarca pe elevul din ultima banca

Duminica, 07 Decembrie 2014, ora 08:49
5373 citiri
Ponta: FMI se descarca pe elevul din ultima banca

Premierul Victor Ponta a reafirmat sambata ca Guvernul nu va accepta un deficit bugetar mai mic de 1,4 % in negocierile cu delegatia FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala.

El a sustinut ca "FMI se descarca pe elevul din ultima banca".

Negocieri dure pe tema bugetului: FMI si Guvernul nu au ajuns la un acord

"Ei intotdeauna daca ne gasesc pe noi mai mici, stiti cum se face la elevul din ultima banca, pe ala se descarca multe lucruri. Nu, nu vom accepta niciun fel de deficit mai jos de 1,4 si asa si 1,4 cum a fost semnat de domnul Basescu in 2011, dupa parerea mea a fost o mare greseala. Dar a fost, e semnat, nu avem cum sa-l schimbam. (...)

Dar ceea ce este cel mai important este ca a fost o discutie foarte importanta in campania electorala, in special pe social media - vom schimba cota unica, vom aduce taxe. Vreau sa spun foarte clar, in buget, chiar si cu 1,4, nu se mareste absolut nicio taxa si niciun impozit. Si, de asemenea, a doua discutie, au fost pomeni electorale, in sensul ca am indexat pensiile si alocatiile pentru copii. Toate sunt cuprinse in buget", a spus premierul la Antena 3.

Ponta se leapada de FMI? Premierul: Din ce in ce mai mult, discutiile se fac cu Comisia Europeana

Potrivit acestuia, depunerea bugetului si votarea sa vor constitui un moment decisiv, pentru ca "oamenii vor vedea foarte clar ca nu se mareste nicio taxa" si ca toate masurile adoptate de Guvern sunt sustenabile. El a adaugat ca banii pentru deciziile definitive ale instantei, care trebuie platiti catre profesori, au plecat de la Ministerul Finantelor catre administratia locala.

Tensiuni la discutiile cu FMI: Fondul cere deficit mai mic. Valcov: Nu acceptam pozitia ghiocel

"Nu s-a incheiat 'dealul', ca sa spun asa...Dar cu siguranta nu se pune, din punctul nostru de vedere, problema acceptarii unui deficit sub 1,4, din urmatoarele motive: suntem confirmati de Eurostat tara care a avut cea mai mare crestere economica in trimestrul III, din toata Uniunea Europeana. Lucrul asta trebuie sustinut prin masurile pe care le-am luat de stimulare economica si prin investitii.

Deci, daca tot taiem, e greu sa tinem acest ritm. In al doilea rand, toata lumea ne-a felicitat - ma rog, aproape toata lumea - ca de la 7% absorbtie a fondurilor europene am ajuns la 50% si anul viitor probabil vom fi undeva la 75-80%. Dar 2015, pentru cei care acceseaza fonduri europene - sper sa nu fiu prea tehnic - stiu foarte bine ca este ultimul an din bugetul 2007-2013 si primul an din bugetul 2014-2020. (...) Ne vom intelege si de data aceasta, spre binele Romaniei", a detaliat premierul.

El a adaugat ca nu stie daca exista o legatura directa intre solicitarea FMI, CE si BM pentru un deficit mai mic si declaratia presedintelui Traian Basescu de joi pe tema negocierii Guvernului cu FMI.

Basescu: Daca nu se continua acordul cu FMI, cred ca va fi o mare bila neagra si pentru Fond

"Eu nu stiu daca este o legatura directa, dar este totusi. Domnul Basescu a zis, a acuzat chiar FMI-ul, reprezentantii FMI, ca sunt complici cu Guvernul. Ei sunt niste functionari, pana la urma, nu sunt oameni politici, si probabil ca a doua zi au devenit foarte rigizi in negocieri, ca s-au gandit 'Domnule, daca ne acuza...' (...) Vorbeam cu cineva astazi si spunea ca niciodata in istoria relatiilor dintre FMI si o tara, nu a existat vreun sef de stat care sa spuna ca FMI-ul a fost prea bland. De obicei, sefii de stat, de guvern, politicienii, spun 'Domnule, FMI-ul este prea rau!

Trebuie sa ne luptam cu FMI-ul ca sa nu...! ' Este prima si probabil ultima data in istorie, cand un sef de stat inca in functie, cat mai are, doua saptamani, a zis 'Sunteti prea buni cei de la FMI, cu guvernul asta! De ce nu il omorati de tot? De ce nu ii cereti 0,9? De ce nu faceti...? Au vrut sa ia niste buffere, niste plase de siguranta. Stati un pic! Romania nu este tara cu cea mai mare scadere economica din Europa, este cea cu cea mai mare crestere!' Romania, timp de trei ani, al treilea an pe care il inchei, de fiecare data mi-am atins toate obiectivele", a afirmat premierul Ponta.

Acesta a argumentat ca, in 2012, Romania a trecut sub 3% din deficit, ceea ce foarte multe tari europene precum Franta, Spania, Italia, Irlanda, Portugalia - nu au nici astazi.

Premierul a mai afirmat ca relatia tarii noastre cu Comisia Europeana este "o relatie slaba". "Suntem foarte putin influenti, dintr-un motiv care trebuie... se va schimba, sunt convins, din ianuarie, si anume: va dau exemplu concret: urmatorul Consiliu European este pe 17-18. Nu merge Klaus Iohannis, cel care poate spune 'Domnule, eu vorbesc in numele Romaniei in urmatorii cinci ani!' Nu merg eu care sunt primul ministru, probabil voi mai fi, merge un domn care vine si zice 'Am venit sa va spun la revedere!' si pleaca.

Dar in acel Consiliu European trebuie discutat despre acel plan de investitii de 300 de miliarde lansat de dl Juncker, trebuie discutat si despre aceste probleme de deficit", a motivat Victor Ponta.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#negocieri Guvern FMI, #deficit bugetar FMI, #Victor Ponta FMI deficit , #guvern