Ponta, lasat corigent de un repetent (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 21:21
10889 citiri
Ponta, lasat corigent de un repetent (Opinii)

Traian Basescu a iesit duminica seara cu o declaratie de presa "grea", de la Cotroceni, pentru a-i demonstra premierului, cu cifre, ca a introdus acciza de 7 eurocenti pe litrul de benzina si motorina doar ca sa aiba de unde da bani baronilor din tara la alegerile de anul viitor.

Sustinuta intr-adevar de cifre si informatii exacte, asezate pe capitole de cheltuieli din buget, teza presedintelui a fost ca nu exista nicio necesitate in prezent, alta decat cea mentionata mai sus, de a creste acciza la carburanti.

Inainte de orice alt comentariu, ar trebui apreciata la adevarata valoare acest gen de declaratie de presa a presedintelui, bazata pe cifre si sustinuta de informatii exacte.

Ca ele au fost folosite pentru ca in final sa-i spuna lui Ponta - Agamita Dandanache, e o alta poveste. Nu conteaza nici ca intreaga constructie a presedintelui a fost facuta doar pentru a arata cat de nemernic este premierul, care ia bani din buzunarul oamenilor pentru a-i da lui Dragnea sa-i imprastie la baronii PSD. Asta e doar parte a jocului ipocrit de care Traian Basescu se foloseste pentru a-si credibiliza masurile din trecut.

Insa ipocrizia si imoralitatea din discursul presedintelui nu trebuie sa desfiinteze cel mai important castig pe care il putem trage din iesirea precipitata a lui Basescu. Iar acesta este dezvaluirea jongleriilor care se fac de catre puterea politica cu cifrele care ne schimba viata tuturor, care pe unii ii ajuta sa puna mana pe si mai multa putere, in timp ce pe altii ii saracesc si-i trimit catre o existenta si mai umilitoare.

Desigur, Traian Basescu stie cel mai bine cum functioneaza mecanismul, l-a practicat cu varf si indesat in perioada in care guverna de unul singur, cu ajutorul supusului Boc.

Dar tocmai pentru ca presedintele cunoaste atat de bine mecanismul de functionare a bugetului, pentru ca e de presupus ca a invatat in perioada in care hotara sa taie salarii si pensii, in timp ce clientela de partid a PDL inflorea, ii putem da credit astazi cand ii demonstreaza lui Victor Ponta ce si cum ar putea sa faca fara sa impuna o acciza care va arunca toate preturile in aer si sa inghita si cresterile firave din pensii si salarii. In acest caz putem trece in planul secund si principalul joc de imagine al presedintelui. Nu sa il ignoram, ci doar sa il punem la locul care i se cuvine.

Traian Basescu s-a referit de multe ori in declaratia sa de presa de la Cotroceni, in care i-a aratat lui Ponta de unde sa ia bani la buget pentru a renunta la acciza, la taierile din 2010, pe care le-a prezentat ca fiind de neevitat, ca absolut necesare intr-o perioada extrem de dificila, incomparabila insa cu situatia de astazi in care se afla Ponta. Pentru ca, nu-i asa, Guvernul Ponta beneficiaza de o economie care a fost stabilizata la nivel macro tocmai de masurile luate in 2010. Cu alte cuvinte, lui Ponta nu-i ramane decat sa se bucure de cresterea si dezvoltarea a caror premise au fost puse prin sacrificiul facut chiar de catre Traian Basescu.

In fond, acesta este marele si ultimul pariu al lui Traian Basescu - sa demonstreze ca masurile luate in 2010, extrem de dure si unice in lume, au fost absolut necesare si fara ele astazi nu am sta atat de bine pe cat incearca Ponta sa ne arate... Si pentru ca stam atat de bine in prezent, presedintele educator i-a demonstrat premierului, cu date si cifre din belsug, ca nu e nevoie sa impovareze toti cetatenii cu o acciza inutila, care mai si anuleaza orice posibile cresteri de venituri din viitor, doar pentru a lasa mai multi bani pe mana baronilor in vederea alegerilor.

Raspunsul lui Victor Ponta ar fi trebuit sa fie altul decat cel pe care a reusit sa il dea purtatorul sau de cuvant, care a spus scurt ca presedintele "e beat si matrafoxat". Ponta si-a tradat singur vulnerabilitatea in privinta necesitatii impunerii accizei la carburanti cand a balmajit incotro se vor duce banii obtinuti de la pompa. Aceeasi ignoranta a demonstrat-o si ministrul Sova, cand nu a stiut sa spuna cine se va bucura de miliardele din accize.

Cu iesirea de ieri, Traian Basescu a imbratisat populismul in forma lui grosiera. Si a inceput campania de re-credibilizare a masurilor care ar putea sa-i ramana asociate pe vecie. Daca Ponta nu isi face repede lectiile si nu vine cu explicatii si mai credibile, lupta pe buget va intra in anul electoral 2014. Va puteti usor imagina ce os gros de ros va fi pentru batalia politica. Totul pe nervii, banii si "distractia" celor care vor plati factura finala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Basescu cifre buget, #Ponta bani baroni, #Ponta acciza carburant, #basescu taieri salarii , #guvern