Ponta, nou atac la Basescu: Alege companiile private in locul industriei romanesti

Marti, 11 Martie 2014, ora 15:40
2952 citiri
Ponta, nou atac la Basescu: Alege companiile private in locul industriei romanesti
Foto: Digi 24

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca presedintele Traian Basescu tine partea producatorilor de energie regenerabila.

"Presedintele, intre industria romaneasca si interesele unor producatori de energie regenerabila, ii sustine pe cei din urma", a spus seful Guvernului, dupa angajarea raspunderii in Parlament pe noul program, amintind ca amanarea acordarii certificatelor verzi va scadea factura la energie pentru populatie.

El a raspuns astfel intrebarilor adresate de jurnalisti referitoare la proiectul de amanare a certificatelor verzi, care a fost trimis de presedintele Traian Basescu la Curtea Constitutionala.

Sesizarea a fost facuta de seful statului dupa ce Parlamentul a respins cererea sa de a reexamina aceasta lege.

Motivul invocat de Basescu este incalcarea unui articol din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, nefiind respectate procedurile de notificare a Comisiei Europene in privinta modificarii unei scheme de sprijin, in opinia sa.

Pe de alta parte, Departamentul pentru Energie a apreciat ca presedintele a dat "informatii eronate" si ca procedura a fost respectata.

Actul nromativ prevede amanarea temporara, incepand cu 1 iulie 2013, a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (doua certificate verzi).

Mai mult, sindicatele din industrie au anuntat proteste, miercuri si joi, si vor cere solutionarea de urgenta a OUG privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxarii energiei electrice si a liberalizarii rapide a pretului la gaze naturale.

Intrebat ce parere are de aceste manifestatii, premierul Victor Ponta i-a trimis pe manifestanti la Traian Basescu, motivand ca el a blocat legea respectiva.

Ce masuri economice contine programul Guvernului Ponta 3

Guvernul si-a asumat raspunderea, marti, in plenul Parlamentului, asupra programului politic inaintat Legislativului, in sedinta celor doua camere reunite.

Guvernul si-a asumat raspunderea pe noul program - Ponta: Sa nu facem greseala din 2009

Premierul Victor Ponta a prezentat si prioritatile economice ale acestui program.

"Cota unica de 16% ramane in vigoare, avem in vedere scaderea CAS si scutirea impozitului pe profitul reinvestit. Legat de prioritati: principalele linii au fost prezentate inainte de 2012, ca program de guvernare al USL, acest Guvern isi propune ca, pe langa masurile care au fost indeplinite, sa continue aceste politici si sa raspunda in 2016, in fata electoratului, pentru ele.

Prin masurile de crestere economica, de dezvoltare a sectoarelor principale, de combatere a evaziunii fiscale trebuie sa sustinem principalele efecte de revenire a TVA la 19%, avem nevoie ca aceste realizari economice sa se simta in buzunarul oricarui roman", a spus premierul.

El a mai sustinut ca angajarea raspunderii reprezinta o sansa reala de a prezenta din nou publicului larg principalele obiective pana in 2016 si de a reafirma principiile pe baza carora au castigat alegerile.

"Este foarte important ca, in 2014, sa nu facem greseala pe care am facut-o cu totii in 2009 - sa marim nivelul de asteptare al populatiei, sa purtam o adevarata cursa despre cine promite mai mult si sa ne pregatim pentru un dezastru cum a fost cel din 2010. E programul cu care am obtinut 60 la suta din voturi si care ne-a adus cea mai mare crestere economica din Europa in 2013. E cel mai bine sa fie seriozitate despre aceste teme", a mai mentionat premierul.

Guvernul a trimis programul in Parlament, vineri. Prim-ministrul Victor Ponta a declarat in nenumarate randuri ca nu este vorba despre un program de guvernare, ci de un simplu program, care a mai fost numit "politic" sau "de actiune".

Guvernul isi asuma raspunderea pe noul program de guvernare

Documentul a fost aprobat in prima sedinta a Guvernului Ponta 3, miercuri seara, dupa investirea ministrilor, el continand mici modificari fata de programul asumat de USL, din decembrie 2012, in contextul iesirii liberalilor de la guvernare si a cooptarii UDMR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singuri rău printr-o metodă simplă
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singuri rău printr-o metodă simplă
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Ponta subminare economie, #Ponta Basescu lege certificate verzi, #lege certificate verzi , #guvern