Ponta sa ramana la Guvern pana in 2016 - sondaj INSCOP

Vineri, 15 Mai 2015, ora 12:53
4043 citiri
Ponta sa ramana la Guvern pana in 2016 - sondaj INSCOP
Foto: Guvernul Romaniei

Aproximativ 60% dintre romani considera ca actualul Guvern ar trebui sa-si incheie mandatul la termen si ca Romania are nevoie de o noua Constitutie, potrivit unui barometru Inscop Research facut public vineri.

"Sondajul realizat de Inscop Research la comanda cotidianului "Adevarul" releva ca parerile romanilor in ceea ce priveste trecerea la votul pe lista sunt impartite. Majoritatea respondentilor considera ca Romania are nevoie de o noua Constitutie si de mentinerea in functie a actualului guvern pana in 2016.

De asemenea, sondajul releva ca, in opinia celei mai mari parti a romanilor, presedintele si premierul trebuie sa gaseasca solutii de compromis pentru a rezolva problemele de interes public", se arata intr-un comunicat remis de Inscop.

Topul increderii: George Maior, peste Victor Ponta si Mircea Geoana peste Catalin Predoiu - sondaj Inscop

Potrivit sondajului, 58,5% dintre cei chestionati sunt de parere ca Guvernul ar trebui sa isi incheie mandatul la termen, in 2016, doar 29,6% dintre romani fiind de parere ca trebuie sa fie inlocuit cat mai repede.

Procentul celor care nu stiu sau nu au raspuns la aceasta intrebare este de 11,9%.

Romanii vor compromis si coabitare

67,8% dintre cei chestionati apreciaza activitatea presedintelui Klaus Iohannis la patru luni de la preluarea mandatului, procentul celor care nu o apreciaza fiind de 20,1%.

Activitatea premierului Victor Ponta din primele patru luni ale lui 2015 este apreciata de 41,1% dintre romani, procentul celor care nu o apreciaza fiind de 46,9%.

Pe cine ar vota romanii acum la parlamentare? Numarul nehotaratilor, tot mai mare - sondaj Inscop

Majoritatea romanilor, 72,7%, sunt de acord ca atunci cand presedintele si premierul au puncte de vedere diferite cei doi trebuie sa gaseasca solutii de compromis pentru a rezolva problemele de interes public, 16% dintre respondenti considera ca atat seful statului, cat si seful Guvernului trebuie sa isi mentina opiniile fara a face compromisuri, in timp ce 11,3% au ales varianta "nu stiu /nu raspund".

Alegeri anticipate?

36% dintre cei chestionati de operatorii Inscop sustin organizarea de alegeri parlamentare anticipate, procentul acestora fiind in februarie 2014 de 33,4%.

50,2% declara acum ca nu sunt de acord cu alegerile anticipate, fata de 46,2% in februarie 2014. Procentul celor care nu au raspuns la aceasta intrebare este de 13,8% in mai 2015.

Aproape jumatate dintre cei chestionati, 49,8%, considera ca o motiune de cenzura depusa de PNL nu are sanse de reusita, 22,8% sunt de parerea contrarie, iar 27,4% nu stiu sau nu raspund.

Intrebati in luna februarie a acestui an daca PNL va reusi sa dea jos Guvernul Ponta in urma unei motiuni de cenzura, 36,6% raspundeau negativ, 29,6% pozitiv, procentul nonraspunsurilor fiind de 33,8%.

Sursa citata mai releva ca 58,7% dintre romani considera ca Romania are nevoie de o noua Constitutie, 23,5% sunt in dezacord cu aceasta afirmatie, iar 17,8% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

36,1% sustin alegerea parlamentarilor prin votul pe lista, in timp ce 33,7% sunt adeptii votului uninominal practicat in prezent. Procentul non-raspunsurilor la aceasta intrebare este de 30,2%.

Barometrul Inscop-Adevarul despre Romania a fost realizat in perioada 23-30 aprilie 2015. Volumul esantionului a fost de 1.085 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#guvernul Ponta mandat, #sondaj INSCOP guvern Ponta , #guvern