Ponta si supravegherea totala a Romaniei (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 19 Iulie 2013, ora 12:08
2205 citiri
Ponta si supravegherea totala a Romaniei (Opinii)

Introducerea in dezbaterea publica a subiectului inaspririi supravegherii cetatenilor de catre deputatul PSD Sebastian Ghita inca nu a capatat proportiile pe care poate ca ar trebui sa le aiba.

Povestea cu monitorizarea stricta a cartelelor de mobil pre-pay, care sa nu mai poata fi vandute fara un act de identitate, nu este nici tinta principala a initiativei mogulului Ghita, nici unghiul din care trebuie sa fie abordata discutia.

De altfel, deputatul PSD vorbeste pe larg despre necesitatea introducerii unui sistem de monitorizare a intregii activitati desfasurate online de catre oricare utilizator al unui calculator conectat la Internet. Pe scurt, implementarea si in Romania a unui program asemanator celui folosit in Statele Unite - PRISM - si care a provocat un cutremur la nivel mondial dupa dezvaluirile facute de Eduard Snowden.

Evident ca niciun cetatean de buna credinta nu are de ce sa se teama daca va fi nevoit sa se inregistreze cu datele personale cand cumpara o cartela de mobil. Miza si tinta finala a initiativei lui Sebastian Ghita nu constau in evidenta exacta a posesorilor de cartele telefonice pre-pay.

Deputatul PSD vorbeste ca si cum ar fi actionarul serviciilor secrete si se gandeste cum sa isi construiasca strategia de afaceri astfel incat business-ul sau sa tina pasul cu schimbarile la nivel global. Nu se simte nicaieri glasul parlamentarului care se afla in comisia de control a activitatii SRI, ci planul de dezvoltare a unui patron care vrea sa isi optimizeze afacerea, sa nu ramana in urma fata de trendul dat de SUA.

Cine a fost cat de cat interesat de subiect stie ce poata sa faca programul american PRISM, cum s-au folosit de datele adunate din intreaga lume oficialii de la Washington si ce reactii virulente la nivel international au provocat actiunile lor de spionaj irational.

Au fost acuzati ca au depasit orice limita, ca au incalcat nu doar intimitatea si drepturile fundamentale ale omului, ci s-au aruncat in aer insasi relatiile la nivel oficial. Ce are a face tot acest scandal cu initiativa lui Ghita, cu PSD si Ponta?

Fiind deputat PSD si apropiat al lui Victor Ponta, domnul Ghita nu ar fi aruncat o astfel de bomba fara acordul presedintelui partidului. De altfel, premierul a vorbit la doar cateva ore despre initiativa lui Ghita si a recunoscut ca statutul cartelelor pre-pay a fost discutat in sedinta CSAT din august 2012 si urmeaza sa fie reglementat prin lege cat mai curand.

In ciuda acestor intentii afirmate de Victor Ponta, arhiva stirilor a descoperit ca o lege identitica fusese respinsa o data de majoritatea din jurul PDL si de doua ori dupa preluarea puterii in mai 2012 de catre USL.

Apoi, intr-un interviu la televiziunea Digi24, Victor Ponta se intoarce cu 180 de grade si declara ca nu sustine initiativa lui Ghita pentru ca "nu e nevoie. E o furtuna intr-un pahar cu apa". Problema e ca am mai vazut filmul asta de multe ori pana acum la Ponta - isi declara sustinerea initial fata de o idee sau proiect controversat pentru ca apoi sa nege totul cu o seninatate inspaimantatoare.

E probabil cea mai eficienta tehnica de a obtine ceea ce isi doreste intr-un final, impacand aparent in acelasi timp pe toata lumea. Scandalurile se sting la fel de repede cum s-au aprins, iar problema se rezolva asa cum era programata de la bun inceput. Astfel se anihileaza in primul rand dezbaterea, zgomotul se stinge rapid, iar intentia trece in liniste spre fapta.

Iar odata introdus subiectul supravegherii totale in spatiul public, nu m-ar mira ca, peste un an sau mai putin, sa aflam ca serviciile secrete de informatii ruleaza deja un PRISM autohton, exact asa cum isi manifesta speranta si domnul Ghita.

Nu va putea spune nimeni ca nu s-a vorbit, nu se va putea plange nimeni ca Ponta nu a fost rezonabil si nu a atentionat publicul la ce sa se astepte in viitor.

Pana atunci, noi ramanem cu teroarea pe care ne-o provoaca zi de zi incompetenta guvernantilor, iar ei castiga de fiecare data potul cel mare, fara a fi prinsi niciodata. Asa cum nici macar teroristii nu reusesc sa scape mereu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Victor Ponta cartele preplatite, #secutritate nationala terorism cartele , #guvern