Puterea care ia mintile (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 13:39
10036 citiri
Puterea care ia mintile (Opinii)
Foto: life-changing-mind-power.com

Taxa de mediu la inmatricularea masinii, contestata vehement de USL la momentul adoptarii, in ultima forma, de catre Guvernul Boc, revine in forta dupa ce fusese suspendata de fosta Putere vreme de un an.

Guvernul Ponta nu a suspendat-o din nou, dar ii schimba numele in timbru de mediu pentru a se bucura de beneficiile ei asupra bugetului.

In ianuarie 2012, taxa auto a fost una dintre principalele nemultumiri ale celor cateva mii de oameni iesiti in strada. Eroi, revolutionari, Romania reala care a impus schimbarea Guvernului Boc, spunea la vremea aceea USL, stimuland in toate felurile, inclusiv prin unghiuri de filmare maiastre, protestele, altfel destul de firave.

Ce spune acum Victor Ponta despre riscul unor proteste? "Asa ceva nu va tine".

Revine si impozitul forfetar, cel atat de hulit si despre care USL sustinea ca distruge mediul de afaceri. Asa era, asa va fi din nou pentru ca foamea e mare la buget, acum ca principala sursa de impozit pe profit e la pamant, pentru ca bancile din Romania inregistreaza pierderi majore.

Va aduceti aminte cum s-a legat USL de usile farmaciilor si ale spitalelor tavalindu-se de mila bolnavilor ramasi fara anumite medicamente din cauza criminalei taxe de claw-back? Ce credeti ca s-a intamplat cu ea? Functioneaza, aduna si bani la buget.

Va aduceti aminte ce spuneau PNL si PSD despre acordul cu FMI? "O crima impotriva poporului roman", il definea chiar Victor Ponta. Ei bine, Guvernul Ponta se pregateste sa incheie inca unul in primavara, cu asumarea, desigur, a conditiilor impuse de fond.

Institutul Cultural Roman organizeaza un concurs ale carui rezultate sunt cunoscute inainte de examinarea candidatilor. Surpinzator sau nu, cei alesi ca referenti pentru cele mai importante capitale ale lumii sunt in covarsitoare masura din acelasi oras cu seful ICR sau apropiati ai partidelor din USL. Unii dintre ei, contestati anterior in functii manageriale, in care au obtinut rezultate foarte proaste.

Ministerul Educatiei deblocheaza un numar urias de posturi in invatamantul superior, vreo 2.000, dupa care relaxeaza semnificativ criteriile de promovare in pozitiile de lector, conferentiar si profesor universitar. Sa fie pentru toata lumea care a ramas pe margine dupa ce legea educatiei, acum ajunsa harcea-parcea, a incercat sa faca din invatamantul superior romanesc unul de calitate.

Dupa ce a criticat Guvernul Boc pentru promovarea si mentinerea clientelei, dupa ce a acuzat mentinerea unui aparat masiv in administratia centrala, iata ca una dintre primele griji ale noului guvern este sa umple cele 13 mii de noi posturi in ministere si deconcentrate infiintate in ultima sedinta a fostului guvern Ponta.

Avem mai multe ministere, mai multi secretari de stat si o multime de alte pozitii pentru care baronetul social-democrat si liberal se incaiera fara a mai incerca macar sa pastreze aparentele.

Din secunda in care a castigat alegerile, USL a schimbat complet foaia si se comporta chiar mai rau decat toate guvernele pe care le-a criticat anterior. Este o dezbracare fara rezerve si fara scrupule de toate promisiunile si de toate angajamentele. Tot ceea ce era inacceptabil devine practicabil. Tot ceea ce era blamat este preluat si chiar amplificat, pe masura dimensiunilor majoritatii si hameselii acesteia.

Toate acestea sunt simptomele unei boli cu mult mai grave decat simpla ipocrizie. Razbate din toate acestea izul putred al atotputerniciei. USL se crede fara limite si mai ales se crede la putere pentru eternitate. Are convingerea ca isi poate permite orice, ca nu mai are cum sa piarda, ca odata instalat in varful musuroiului nu mai poate fi rasturnat de acolo.

Acesta este insa intotdeauna inceputul sfarsitului pentru orice forta politica. Cand crezi ca esti etern, ai inceput sa mori, pentru ca mecanismele de supravietuire politica, atentia, reflexele, reactiile incep sa se atrofieze. Asta a patit, de fapt, si PDL. Asta au patit inainte PSD si Adrian Nastase. Puterea le-a luat mintile si s-au crezut eterni. Spre asta se indreapta si USL cu toata forta majoritatii sale.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Ponta masuri Guvern, #Ponta taxa auto, #Ponta impozit forfetar, #Ponta acord FMI , #guvern