Romania, apel inainte de prabusire (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 23:41
8368 citiri
Romania, apel inainte de prabusire (Opinii)

E o coincidenta ca documentul MCV a fost facut public in atmosfera plina de emotie ce a urmat accidentului de avion. Dar e una fericita. Ne pune fata in fata doua imagini - cum ne vedem noi si cum ne percep altii.

E un conflict permanent care in plan individual contribuie mult la mecanismul care defineste o persoana. Dar ar putea fi si un exercitiu util in cazul de fata, unul care sa explice lucruri care altfel par de neinteles.

Ce-am invatat din accidentul lui Iovan? In cazul in care nu consideram intrebarea fara sens, nu e usor sa raspunzi. Accidentul a readus in memoria comuna lucrurile care nu functioneaza in societate, de jos pana sus.

Iar imaginea a provocat haos. O saracie in masa care se extinde si sperie tot mai mult, dublata de hotia si smecheria celor care se presupune ca ar conduce si administra statul. Bunul simt ne spune ca o astfel de anomalie nu poate fi indreptata decat in timp sau, pe calea scurta, printr-o revolutie. Cum a doua varianta nu poate fi nici macar intrevazuta, nu ramane decat sa credem si sa avem rabdare.

Revolta a fost buna. Setea de sange pe care a nascut-o a trebuit sa fie stinsa cu alte sacrificii, de catre cei care detin puterea. Cum au facut-o? Au taiat atat cat sa lase impresia ca totul nu a fost decat un accident, pentru care e responsabil nu sistemul, ci doar doi-trei oameni care au oprit mecanismul sa functioneze.

Antonescu si Ponta, desi nu i-au cerut demisia lui Stroe, cred totusi ca trebuie sa schimbe cate ceva, pe ici, pe colo, dar nu in punctele esentiale. Atat au avut curajul sa isi asume, in fata unui accident care a provocat emotie nationala ca la revoltele de la inceputul lui 2012.

Dar aceasta slabiciune, manifestata in plan intern prin sacrificii simbolice si infiintarea unor comitete si comisii, care deja exista, pentru situatii de urgenta, doar ca nu functioneaza, asa cum a anuntat premierul Ponta, se manifesta in plan extern intr-un mod si mai catastrofal.

Lasitatea interna se transforma, in cazul politicienilor, in slugarnicie umilitoare si cap plecat in plan extern. Ar fi o explicatie decenta de ce Romaniei i se aplica un mecanism de cooperare si verificare, pe care apoi tot Uniunea Europeana il foloseste ca pretext pentru a ne tine la distanta de spatiul Schengen.

In fond, tot ce e mai dur in raportul MCV sunt cateva "ingrijorari" pe care Comisia le exprima cu privire la neghiobiile executate de politicienii tot mai incordati si speriati.

Insa, cat timp in raport exista doar "ingrijorari" privind independenta justitiei, e parca o justificarea prea vaga pentru o decizie care ar trebui sa explice prin gravitatea ei de ce regulile se schimba si la nivel european in timpul jocului. Dar pentru a "corecta" aceste anomalii, fie in plan intern, fie extern, ai nevoie de politicieni care sa nu se lase usor invinsi.

Un singur lucru ramane valabil si la trei zile de la petrecerea accidentului - presiunea si revolta constanta a societatii pot determina schimbarea atat a sistemului cat si a numelor care il paralizeaza. Un castig pe care am platit deja prea mult.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#accident aviatic Apuseni, #avion prabusit Apuseni, #raport MCV Romania , #guvern