Romania si Bulgaria isi unesc puterile sa opreasca MCV-ul

Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 17:49
2872 citiri
Romania si Bulgaria isi unesc puterile sa opreasca MCV-ul
Foto: TVR

Romania si Bulgaria au convenit sa coopereze in cadrul Uniunii Europene, in vederea promovarii intereselor lor nationale, si sa realizeze schimb de opinii si bune practici vizand obiectivele din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), in perspectiva inchiderii acestuia.

Obiectivele au fost stabilite printr-o Declaratie comuna semnata, vineri, la Craiova, de reprezentantii guvernelor celor doua tari, reuniti in sedinta comuna.

Astfel, cele doua guverne au convenit sa coopereze in cadrul Uniunii Europene, in vederea promovarii intereselor lor nationale, in contextul intereselor europene comune si consolidarii rolului Uniunii Europene pe scena globala, precum si pe probleme regionale de interes comun, legate de Regiunea Dunarii, Balcanii de Vest, Regiunea Marii Negre si Vecinatatea Estica.

Vor fi identificate modalitati de coordonare intarita si actiuni comune pentru participarea mai activa si eficienta in procesul decizional pe probleme de interes comun in cadrul UE si va fi realizat un schimb de opinii si bune practici vizand obiectivele din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare in perspectiva inchiderii acestuia.

Alte obiective asumate sunt conlucrarea pentru promovarea pacii, stabilitatii si relatiilor de buna vecinatate in intreaga regiune Sud-Est europeana, sprijinind activ procesul de extindere a UE in Balcanii de Vest, sprijinirea perspectivei europene a acelor state din Parteneriatul Estic care aspira la dezvoltarea unor relatii mai stranse cu UE, colaborarea pentru promovarea si realizarea cooperarii regionale, transfrontaliere si transnationale, inclusiv proiectele prioritare in cadrul Planului de actiune al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii.

Sedinta comuna a guvernelor din Romania, Serbia si Bulgaria: Ponta, entuziasmat de "grupul de la Craiova"

La acestea se adauga colaborarea in vederea cresterii eficientei Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN) si aprofundarii interactiunii organizatiei cu UE, cooperarea pentru modernizarea "Sinergiei" Marii Negre a UE, pentru dezvoltarea si implementarea unei politici maritime integrate a UE cu instrumentele sale privind planificarea spatiilor maritime si integrarea administrarii zonelor costiere si pentru realizarea proiectelor de importanta regionala in domeniul energiei, mediului, transporturilor, navigatiei maritime, securitatii, invatamantului, societatii civile.

Cele doua guverne au mai convenit, printre altele, sa conlucreze pentru aderarea UE la Conventia privind protectia Marii Negre impotriva poluarii, sa coopereze pentru atragerea si promovarea investitiilor straine directe importante in regiune, cu accent pe schimbul de bune practici in acest domeniu, sa sprijine eforturile pentru cresterea sigurantei energetice, elaborarea unei abordari coordonate in domeniul politicii energetice in regiune si la nivelul UE, sa sprijine finalizarea proiectului de interconectare a retelelor nationale de gaze naturale la Giurgiu - Ruse, in scopul cresterii sigurantei surselor de gaze naturale pentru cele doua state si sa actioneze pentru realizarea de proiecte de importanta regionala, inclusiv Coridorul Vertical (Romania - Bulgaria - Grecia) si sa coopereze pentru implementarea proiectelor comune privind constructia unor noi poduri peste Dunare la Calarasi-Silistra si Turnu Magurele - Nikopole, pentru reabilitarea podului Giurgiu-Ruse.

Romania si Bulgaria au mai stabilit sa intensifice cooperarea in domeniile securitatii si apararii pentru a-si promova impreuna si mai activ interesele comune in domeniul apararii si securitatii in cadrul NATO si UE, sa coopereze si sa-si coordoneze pozitiile in vederea aplicarii politicilor comune si realizarii scopurilor strategice comune pe care le impartasesc in calitatea lor de aliati NATO, sa urmeze o politica axata pe o implicare mai apropiata a NATO si UE in furnizarea securitatii si stabilitatii in regiunile invecinate in contextul Politicii Europene de Vecinatate, inclusiv in regiunea Marii Negre.

Dupa efectuarea unei pregatiri corespunzatoare de catre autoritatile competente ale celor doua state, va incepe procesul de verificare a demarcarii frontierei fluviale pe Dunare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Romania Bulgaria cooperare MCV, #sedinta comuna guvern Romania Bulgaria , #guvern