S-a terminat campania, avem ce am votat (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 00:43
12397 citiri
S-a terminat campania, avem ce am votat (Opinii)

Va aduceti poate aminte cum a sarit Victor Ponta ca ars in octombrie cand pe site-ul Ministerului de Finante a scapat proiectul care prevedea cresterea cu 16% a taxelor si impozitelor locale incepand de anul viitor.

A acuzat Ministerul Finantelor ca nu l-a consultat, mai avea putin si-l demitea pe secretarul de stat Liviu Voinea.

Proiectul a disparut imediat, in timp ce premierul explica linistitor ca hotararea majorarii sau nu apartine strict autoritatilor locale. Mai mult, ministrul Mircea Dusa sustinea ca nici macar nu este posibila o astfel de majorare daca este decisa cu mai putin de 6 luni inainte de inceperea noului an.

Putea Victor Ponta sa-l bata cu cureaua uda pe Liviu Voinea, ca aceasta majorare era inevitabila pentru ca este prevazuta in Codul Fiscal si este, in acelasi timp, o conditie asumata in acordul cu FMI.

Ar fi trebuit realizata inca din primavara, dar nici Guvernul Ungureanu nu s-a inghesuit la asa ceva inainte de alegerile locale.

Si iata ca nici n-a trecut o saptamana de la alegeri, adica n-a trecut o saptamana de cand USL s-a vazut cu toti sacii in caruta, ca majorarea cu 16% a taxelor si impozitelor locale a devenit ordonanta de urgenta, adoptata in mare graba pentru ca, dupa expirarea mandatului actualului Parlament, adica dupa 20 decembrie, Cabinetul Ponta va deveni interimar si nu va mai putea lua astfel de hotarari.

Aflam tot de la Palatul Victoria ca bugetarii carora li se promisesera lapte si miere in campania electorala raman si in 2013 fara tichete de masa, cadou sau de vacanta, iar Educatia, pentru ale carei drepturi USL se lega periodic cu lanturile in fata biroului lui Daniel Funeriu, nu va primi nici in 2013, ca sa vezi!, cele 6 procente din PIB impuse de lege. Si, in general, vom avea un buget de austeritate. Parca era un cuvant interzis, din ce-mi aduc aminte.

E doar inceputul. Sub ploaia de injuraturi a sustinatorilor USL, scriam in urma cu cateva saptamani ca motivul pentru care Guvernul Ponta nu a prezentat proiectul de

buget nu este ca nu l-ar avea. Sau ca ar vrea ca el sa fie adoptat de noul Legislativ.

Adevaratul motiv tine de minciunile turnate de USL in aceasta campanie si care nu aveau acoperire in cifrele bugetare.

Orice om cu oarecare pregatire economica vede acolo exact pe ce venituri bugetare mizeaza Executivul, ce taxe urmeaza sa fie majorate, ce taxe urmeaza sa fie introduse, ce urmeaza sa fie taiat, ce urmeaza sa fie uitat.

Proiectul de buget este cel mai edificator program electoral in materie fiscala, mai ales cand trebuie sa poarte si viza FMI, si este exact ceea ce USL n-a vrut in ruptul capului sa arate inainte de alegeri.

Asa ca, dragii mei, acum ca s-a incheiat campania, iar zarurile au fost aruncate, asteptati-va la ceea ce ar fi trebuit sa va asteptati de multa vreme. Taxe si impozite marite, salarii si pensii in cel mai bun caz inghetate, investitii blocate.

Aiurelile cu scaderea fiscalitatii, cu TVA diferentiat pentru alimente si altele asemenea au fost bune pentru ametit fraierii. Economia, asa acum arata ea, nu sustine asemenea solutii chiar daca ele sunt, teoretic, benefice, pentru economie.

Bun venit in realitate!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ponta taxe majorate, #Ponta promisiuni electorale buget, #Ponta bugetari 2013 , #guvern
Comentarii