Supraimpozitarile sau justitia sociala a Guvernului Ponta

Marti, 26 Iunie 2012, ora 14:51
3299 citiri
Supraimpozitarile sau justitia sociala a Guvernului Ponta

Noua guvernare se afla sub semnul suprataxarii, a veniturilor "prea mari", a profiturilor "exceptionale" ale companiilor din sectorul energetic, masuri prezentate in lumina infaptuirii justitiei sociale, cu beneficii reduse din punct de vedere bugetar, asa cum insisi initiatorii lor recunosc.

Insa, nu numai ca beneficiile economice ale unor astfel de masuri nu sunt insemnate, dar aplicarea lor poate avea o serie de consecinte negative care ar anula orice eventual castig, sunt de parere specialistii chestionati de Ziare.com. Pe langa faptul ca o aplicare diferentiata a impozitului pe venit incalca prevederile Constitutiei.

Prim-ministrul Victor Ponta vrea impozitarea suplimentara, cu inca 16%, a sumei din pensie sau salariu care depaseste 4.500 lei pe luna, incepand cu anul 2013. Potrivit premierului, Romania are 97.000 de bugetari cu venituri de peste 1.000 de euro pe luna.

"Stiu ca nu ar aduce multi bani la buget, dar ar fi un semn de solidaritate", a declarat acesta.

"In ceea ce priveste retributia pentru sectorul de stat, Guvernul este indreptatit sa stabileasca anumite reguli si criterii. S-au facut multe abuzuri, in special in societatile comerciale de stat, si e cazul sa se faca ceva ordine", a spus analistul Aurelian Dochia.

Insa, din perspectiva legii, subliniaza avocatul Gheorghe Piperea, aceasta lege introduce o "discriminare nepermisa", pe de o parte intre bugetari si angajatii din mediul privat, pe de alta parte intre categorii de bugetari.

Potrivit premierului, supraimpozitarea s-ar aplica angajatilor din companiile si societatile de stat, cu exceptia profesorilor.

In aceasta situatie, masura ar putea ajunge oricum sa fie anulata in instanta, incalcand principiul asezarii juste a impozitelor si taxelor, prevazut in Constitutie, considera avocatul.

"Faptic vorbind, ne-a invatat puterea in Romania, indiferent cum se numeste ea, ca este posibil orice, chiar daca legal nu se pot aplica anumite masuri. Insa, probabil ca vor fi declansate procese, iar sansele ca aceasta impozitare suplimentara sa fie desfiintata in instanta sau chiar la Curtea Constitutionala sunt mari", a precizat Gheorghe Piperea.

Pana atunci, un alt posibil efect al supraimpozitarii ar putea fi "fuga varfurilor profesionale din institutiile bugetare", a adaugat el.

"Daca vrei neaparat sa reduci costurile este foarte simplu sa introduci criterii de performanta, de departajare sau sa introduci grade de competenta in interiorul functiilor bugetare", propune avocatul.

De asemenea, s-ar putea incerca evitarea platii unor impozite mai mari printr-o restructurare a formelor de plata a veniturilor.

"Daca se impoziteaza, este posibil ca in scurt timp sa asistam la o forma de restructurare a formelor de primire a veniturilor de catre majoritatea angajatilor, in sensul optimizarii fiscale a acestora, pentru a se evita plata impozitelor mari", a mentionat Aurelian Dochia.

"Incercate" sub presiunea electoratului

Atentia autoritatilor este indreptata, in acelasi timp, asupra profiturilor mari ale companiilor din sectorul energiei, fiind analizata, spun oficialii, introducerea unor impozite suplimentare pe profiturile exceptionale obtinute de unele dintre acestea. Taxa este vehiculata in contexul liberalizarii preturilor la gaze si energie electrica, castigurile astfel obtinute urmand sa revina consumatorilor afectati de acest proces.

Formularea neclara a propunerii, experientele nefavorabile ale altor tari care au "testat" o astfel de masura, avertizarile privind posibilitatea ca aceasta sa fie suportata in final de client, prin scumpirea carburantilor, sunt cateva argumente contra.

"Profiturile exceptionale nu pot fi definite decat intr-un mod arbitrar. Efectele la nivelul bugetului si activitatii economice vor fi negative, asa cum au fost in cazul Ungariei, doar un foc de paie. Aceasta a obtinut inititial ceva venit suplimentar, insa, ulterior economia s-a contractat si mai tare, iar incasarile s-au diminuat", a precizat Aurelian Dochia.

Pe de alta parte, presiunile electoratului pentru "pedepsirea" celor bogati se resimt tot mai puternic la nivel european, iar astfel de masuri, in pofida unor dezavantaje evidente, ar putea fi curand implemente.

"Cred ca exista o dorinta populara de a face justitie si cred ca multe guverne vor incepe sa acorde mai multa atentie acestor aspecte. In unele cazuri pot fi indreptatite, in general probabil ca nu vor da prea multe rezultate, dar asta nu inseamna ca nu vor fi incercate, inclusiv la noi", a incheiat Aurelian Dochia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#supraimpozitare venituri mari, #Ponta supraimpozitare companii energie , #guvern