Taxa pe nevasta. De ce e in stare guvernarea (Opinii)

Sambata, 03 August 2013, ora 17:35
20974 citiri
Taxa pe nevasta. De ce e in stare guvernarea (Opinii)

Am vazut zilele astea in toata presa din Romania ca se pregateste introducerea celei mai originale taxe din Romania - taxa pe nevasta. Botezata original de presa, "taxa" inseamna, in fapt, ca intr-o familie ceva mai instarita, cel care lucreaza trebuie sa plateasca asigurari de sanatate si pentru sotul sau sotia care n-au loc de munca, dar si pentru copiii majori aflati in aceasta situatie.

Initiativa ar fi o premiera in Romania, asa ca te intrebi "care e rostul ei?" E simplu. Pur si simplu, Guvernul Victor Ponta e disperat sa gaseasca resurse pentru acoperirea gaurilor tot mai mari de la buget. Pentru ca, in ultimele luni, ele cresc.

Sa luam cateva exemple. Somajul a atins cel mai ridicat nivel din ultimii ani, fiind la 7,5%, asa ca scad incasarile la bugetul de stat si la cel de asigurari sociale si cresc, implicit, cheltuielile cu toti oamenii care n-au un loc de munca. Investitiile straine au scazut dramatic in primele luni ale lui 2013, cu o treime sub nivelul din 2012, sub pastorirea "inteleapta" a lui Dan Sova. Privatizarile care ar trebui sa aduca bani sau macar sa stopeze pierderile se transforma intr-un dezastru, asa cum a fost cazul Oltchim sau chiar si al CFR Marfa. In plus, au scazut cheltuielile cu investitii si avem acelasi blocaj al fondurilor europene.

Pe langa asta, se reduce TVA la paine, se pune forfetarul in unele zone, se cresc ajutoarele sociale pentru categoriile care voteaza USL si e nevoie de bani pentru multe, multe promisiuni facute votantilor, dar si clientelei politice.

De unde sa iei? Iei de la categoriile care mai au, chiar daca au putin. Spre exemplu, cresti salariul minim, chiar daca asta inseamna o presiune mult mai mare pe micii comercianti, care si asa abia o duc. Si pui taxe. Pe alcool, pe chirii, pe nevasta, pe tot ce poti. Cu grija, ca sa nu-i afectezi pe votantii tai traditionali.

Vorbim aici de un model etatist, stangist, prin care se crede ca cei care fac bani mai multi trebuie taxati mai mult si ca statul stie cel mai bine cum sa-ti cheltuiasca banii. Oricat ar spune PNL ca e de dreapta, pare a nu vedea ca politicile astea sunt de stanga.

Trendul asta va continua - vom vedea tot mai multe taxe, din simplul motiv ca asta e capacitatea Guvernului, in momentul asta. Marea lovitura data evaziunii fiscale, care sa aduca bani la buget, nu a venit, colectarea la bugetul de stat e tot extrem de scazuta, fondurile europene sunt unde nu-s, cresterea economica e inca prea modesta. Si, cand oamenii iti cer, n-ai incotro.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#taxe guvern Ponta, #taxa nevasta guvern Ponta , #guvern