Teroarea lui Ponta e si spaima lui Blaga (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 04 Decembrie 2014, ora 07:19
10040 citiri
Teroarea lui Ponta e si spaima lui Blaga (Opinii)

Votul din 16 noiembrie a bagat frica in toti politicienii, de la stanga la dreapta pana la ultimul din centru. E o lectie pe care au invatat-o toti, doar ca difera modul in care si-o recunosc sau o traduc in propriile cuvinte.

Au inteles ca, in ciuda manipularilor si propagandei, in ciuda alaiului de televiziuni care pot distorsiona realitatea la comanda pentru tine si partidul tau, omul cand se duce la vot isi rezerva libertatea (si nu in ultimul rand placerea) de a pune stampila dupa cum il taie pe el capul in momentul in care, pare sa fi aflat recent, este mai important decat cel care-i cerseste votul.

Lectia asta simpla nu credeau a o mai invata vreodata, dar socul din 16 noiembrie i-a trezit pe toti din visul in care se scufundasera complici la gramada.

Impactul cel mai dur a fost resimtit de Victor Ponta si de PSD, care acum imi par a fi doua mumii, care inca mai misca si care au intrat intr-o coma indusa, asistati doar de aparatele care-i leaga de buget si-i mai tin inca in viata artificial.

Amuzant e ca nici in tabara invingatorilor nu e urma de bucurie, doar ca noul PNL isi permite luxul de a sta pe margine si sa astepte sa vada ce mutare fac adversarii lor. E un avantaj enorm in aceasta perioada si e poate singurul castig real pe care oamenii care l-au sustinut pe Klaus Iohannis l-au dobandit in urma alegerilor prezidentiale.

De cealalta parte, Victor Ponta stie ca singura sansa de a supravietui politic este sa amane momentul debarcarii din fruntea Guvernului, desi gustul infrangerii se vede ca i-a taiat cu totul cheful de a mai face cascadorii din postura de pilot al Executivului.

Stie ca din acest moment orice gafa, eroare, ipocrizie sau minciuna va fi platita inzecit in viitor.

Insa pentru Victor Ponta mai importanta decat problema guvernarii si a majoritatii parlamentare care-i sa-i asigure sustinerea este degringolada care a pus stapanire pe tot PSD. Daca Ponta isi amana momentul decontului agatandu-se de functia de premier, masa de pesedisti care a fost lasata in bataia DNA si a votului popular din 2016 (daca nu chiar de anul viitor) se confrunta cu spectrul extinctiei insasi.

E mirosul sfarsitului care da frisoane liderilor din Kiseleff, mai mult decat chinul unor intrebari la care oricum nu pot sa raspunda singuri.

Credeti ca astazi stie cineva din PSD daca si cum e mai bine - sa se retraga cat mai elegant si mai rapid de la guvernare, astfel incat la alegerile din 2016 sa mai aiba o sansa, sau sa continue atat cat se va putea, cu gandul ca oricum partida e pierduta la viitoarele alegeri?

Si, in cazul in care vreun pesedist de frunte are curajul sa mediteze la reformarea partidului, credeti ca stie cum si cand ar trebui facuta reforma? Nicio idee si, din pacate, nicio speranta.

In oglinda, nici in partea dreapta lucrurile nu stau mai bine. Chiar si aparentul avantaj dat de faptul ca pot privi de pe margine este subrezit de vocile tot mai vehemente, din societate si presa, care le comanda sa vina rapid la putere pentru a salva tara din ghearele "criminale ale coruptilor" din PSD.

Asa au citit unii votul din 16 noiembrie si, in numele interpretarii lor ortodoxe, cred ca acum ar fi bine ca puterea sa treaca toata in partea dreapta.

Cu Ponta presedinte, tara ar fi luat foc pentru ca ar fi fost toata rosie, dar cu Iohannis la Cotroceni, cred ei, ar fi chiar o urgenta nationala ca totul sa fie albastru.

Ce sa le spui acestor ganditori, cand lor nu le-au ajuns nici ultimii zece ani de masuri de dreapta, mai mult sau mai putin radicale, pentru a simti nevoia unei echilibrari a inegalitatilor atat de mari pe care le-au provocat politicile de dreapta?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ponta guvern PSD, #PNL guvernare 2015 , #guvern