Trebuie sa plece Guvernul Ponta? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 23:48
13014 citiri
Trebuie sa plece Guvernul Ponta? Dezbatere Ziare.com
Foto: Guvernul Romaniei

Candidatul PSD, Victor Ponta, a pierdut alegerile prezidentiale, in urma unui scrutin de care se leaga unul dintre cele mai mari scandaluri electorale ale ultimilor 25 de ani - numarul mare de romani din strainatate care nu au putut vota.

In victoria lui Klaus Iohannis cei mai multi dintre comentatori au vazut mai degraba un vot negativ masiv, antiPonta si antiPSD, generat de acest scandal care a provocat proteste in tara, dar si reactii externe puternice.

In aceste conditii, au existat voci, si in tara, si in strainatate, care au cerut plecarea Guvernului Ponta. Semnale clare in acest sens nu exista insa in tabara Puterii.

PNL nu poate depune motiune de cenzura decat dupa 1 februarie, in urmatoarea sesiune a Legislativului. Klaus Iohannis a invocat posibilitatea ca PNL sa preia puterea in 2016, iar Vasile Blaga a respins ideea negocierilor politice pentru formarea unei noi majoritati.

Ulterior insa Klaus Iohannis si-a nuantat discursul, intr-un interviu pentru Reuters: "Toti vor sa fie de partea castigatorilor. Asadar, este posibil ca in urmatoarele saptamani sau luni sa vedem schimbari in Parlament. Este posibil ca, pe parcursul anului 2015, sa aveam acest transfer, care se va traduce intr-o majoritate a PNL si care ar urma sa fie folosit pentru schimbarea Guvernului".

La randul sau, Victor Ponta a declarat ca in coalitia de guvernare sunt "decizii de adoptat, astfel incat saptamana viitoare sa stim daca ramanem la guvernare, daca pastram si mergem mai departe cu guvernarea. Am avut discutii in coalitia de guvernare si decizia unanima este de a continua, dar trebuie sa existe si un sprijin foarte clar din partea grupurilor noastre parlamentare. Decizia majoritara este sa ne ducem mandatul la bun sfarsit."

Premierul a anuntat de altfel ca intentioneaza sa coopteze PLR la guvernare si sa opereze schimbari in structura Executivului.

Ar trebui Victor Ponta sa mai conduca Guvernul Romaniei dupa pierderea alegerilor si mai ales dupa cele intamplate pe 2 si 16 noiembrie la sectiile de votare din strainatate?

Profesorul Ioan Stanomir considera ca "in acest moment s-ar impune cel putin demisia dlui Ponta, prezentarea de urgenta a unui buget si asumarea lui de catre partidul care a avut indrazneala sa promita romanilor lapte si miere fara temei economic.

Exprim punctul de vedere al cetateanului obisnuit, fara angajament politic: trebuie sa existe un moment al responsabilitatii. Dincolo de Victor Ponta se afla PSD, iar PSD trebuie sa raspunda prin prezentarea unui proiect de buget care sa dovedeasca ineptitudinea economica a promisiunilor lor si caracterul aventurist al tipului de politica pe care l-au urmat."

In opinia profesorului Stanomir, "Victor Ponta nu a inteles ca intre 2 si 16 noiembrie romanii din tara si din afara tarii s-au pronuntat pentru sfarsitul tipului de politica pe care domnia sa si PSD il reprezinta.

Dl Ponta nu a inteles ca pe 2 si 16 noiembrie nu s-a votat doar impotriva domniei sale, ci impotriva unei abordari politice, economice si sociale.

Cum domnia sa nu pare capabil sa inteleaga, misiunea cetatenilor e sa-i aminteasca in fiecare zi, apasat, ca nu mai poate guverna aceasta tara ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Cum probabil ca nu isi va da demisia, misiunea noastra este sa fim acea constiinta pe care PSD nu o poseda. Constiinta are datoria de a spune adevarul indiferent de mediul care o inconjoara."

Omul de afaceri Dragos Dragoteanu afirma ca "Guvernul trebuie sa-si asume responsabilitatea cat timp a creat niste asteptari pentru anumite categorii sociale. Asa zisele pomeni electorale trebuie asumate. De ce sa vina alt guvern sa dea banii pe ceva ce nu si-a asumat?

Guvernul Ponta este de departe cel mai liberal guvern din ultimii 10 ani. Ce nu a facut si pentru ce l-as schimba si maine este ca a preluat si a mentinut ca atare tot ce i-a convenit de la Guvernul Boc, in frunte cu TVA de 24%. Daca erau atat de buni, ar fi trebuit sa le schimbe".

In opinia lui Dragos Dragoteanu, "indiferent ce guvern ar veni, trebuie vazut ce masuri reparatorii de TVA, de taxe, impozite etc va lua. Cu cine faci treaba? Cu aceiasi oameni, cu acelasi sistem? Cat timp nu se dau legi noi, nu se poate modifica mare lucru.

Si orice guvern nou ar veni trebuie sa vina cu un contract - ce investitii se angajeaza sa atraga intr-un an. Si, daca nu reuseste, sa demisioneze. Mie mi-ar placea sa avem un guvern de tehnocrati, din pacate nu se poate pentru ca politicul este intotdeauna inaintea economiei in Romania.

Algerile anticipate au rost doar daca sunt bine organizate, iar votul in cunostinta de cauza. As vrea doua guverne in oglinda: acesta e Guvernul pe care il propune PNL, asta e Guvernul PSD. Vreau sa stiu cine va conduce, de exemplu, ministrul Economiei. Nu mai vreau teoreticieni, profesori, ca sa nu stie nimic din economia reala."

Adrian Moraru, directorul adjunct al IPP, apreciaza ca PSD "trebuie lasat sa fiarba in suc propriu, sa se chinuie pentru fiecare vot in Parlament, sa ia masuri nepopulare si sa ajunga la 20%.

PNL ar face cea mai mare greseala sa intre la guvernare. Nu este pregatit. Ar trebui sa se pregateasca serios, sa aiba un program si pana atunci sa-l lase pe Ponta sau pe oricare alt sinucigas din PSD ar vrea sa-i ia locul dlui Ponta sa treaca prin anul urmator, cel putin, care va fi foarte greu.

Daca PNL se grabeste sa intre la guvernare ar putea repeta istoria dlui Boc, adica sa ia masuri nepopulare si sa pateasca la fel."

Adrian Moraru afirma ca "erorile lui Ponta le vom plati oricum, pentru ca sunt deja facute si la anul vom culege consecintele incompetentei din Guvern. Resursele de prostie sunt infinite in PSD. Sunt si oameni de valoare in PSD, dar clica aflata la conducere nu poate accesa decat resurse de prostie.

Oamenii de valoare din PSD nu ar avea nicio sansa chiar daca s-ar face o schimbare la varful partidului. Partidul nu are cum sa dispara, dar aceasta generatie din PSD va fi alergata pe strazi mai rau decat erau alergati pedelistii lui Boc."

Din afara tarii vin pozitii transante in favoarea retragerii lui Victor Ponta. Presedintele Comisiei pentru politica Externa din Bundestag, Guther Krichbaum, considera ca Victor Ponta este responsabil pentru cele intamplate la sectiile de vot din strainatate "si de aceea nu mai este calificat sa aiba vreo responsabilitate de stat. Trebuie sa sufere consecintele."

Intrebat daca si liderii europeni, oficialii de la Bruxelles asteapta demisia lui Victor Ponta, Gunther Krichbaum a raspuns: "Asta trebuie sa faca cineva cand are loc un atac asupra democratiei si statului de drept".

Ziare.com te invita la dezbatere. Cabinetul Victor Ponta ar trebui sa demisioneze? Ar trebui PNL sa incerce sa preia guvernare cat de repede cu putinta?

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Victor Ponta guvern demisie, #PNL motiune de cenzura, #Guvern PNL , #guvern