Uriasa sansa ratata de Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 20:19
7697 citiri
Uriasa sansa ratata de Ponta (Opinii)

Victor Ponta a avut o sansa pe care niciun alt politician cu o astfel de ascensiune nu a avut-o. Nu datorita tineretii sale. Si Emil Boc a fost cel mai tanar premier. Si Mihai Razvan Ungureanu face parte din aceeasi generatie.

Ambii au ratat sansa de a puncta in istorie pentru ca, in primul rand, nu au avut viziune, program sau vreo mare idee, ceva care sa-i distinga de protectorul care i-a ales, i-a numit si i-a propulsat in fruntea unei majoritati parlamentare pregatita sa functioneze cu orice nume la Palatul Victoria.

In comparatie cu ei, Victor Ponta macar a ajuns premier gratie unor alegeri castigate in nume propriu, chiar daca pe baza unui fals si efemer proiect - Jos Basescu! Prea multe iluzii nu cred ca si-a facut nimeni despre ce mare vizionar sau reformator ar putea deveni Victor Ponta, insa acea nisa de noutate pe care ar fi putut-o specula era o sansa uriasa pentru un altfel de politica ori macar pentru un debut promitator.

Proiectul Jos Basescu l-a anihilat din prima zi, cand a semnat celebrul pact de coabitare, astazi scuipat din toate unghirile de toata lumea. Praful s-a ales si de marea promisiune a USL in numele careia Victor Ponta a fost numit in functia de prim ministru - "dreptate pana la capat" s-a evaporat odata cu intelegere dintre coabitantii de la numirea procurorilor sefi. Asa a sfarsit pactul dintre cele doua palate si a inceput acelasi vechi, etern si tern razboi al lui "ba pe-a ma-tii".

Aici Victor Ponta a si clacat definitiv. Cand a vazut ca s-a pacalit sau a fost tras pe sfoara de coabitant, cand s-a trezit ramas fara niciun proiect si fara bani in fata tarii, Ponta a primit ca o binecuvantare atacurile care au inceput sa vina dinspre Cotroceni.

A fost singurul lucru care il mai putea salva din ghearele protestelor pentru Rosia Montana, pentru gazele de sist, din fata esecurilor privatizarii Oltchim si CFR Marfa si a tuturor celorlalte falimente anuntate sau nu.

Din acest unghi al avantajelor comune, pana si teoria unei conspiratii intre cei doi, anume jucata pentru a se recredibiliza, pentru a-si acoperi probleme si a-l scoate din joc pe cel de-al treilea - Crin Antonescu, ar putea fi privita cu ceva ingaduinta.

Nu ma intereseaza aici eventualitatea daca un astfel de scenariu ar fi sau nu adevarat. Conteaza imaginea si discursul oficial pe care prim-ministrul Romaniei le practica si le expune drept politica de stat.

Asa a atins Victor Ponta culmea penibilului, cand plimba hartile autostrazilor pe care se jura ca le va construi in urmatorul cincinal. Lasa ca pana si traseele pictate sunt proaste si ineficiente.

Ele reprezinta exact ceea ce sunt: desene animate in lupta cu un dusman expirat, pentru a motiva justetea si beneficiile aduse o acciza impusa tuturor. Si asta pentru ca nici Ponta nu a avut curajul sa creasca redeventele la gaze naturale si petrol, lucru care ar aduce atingere marilor companii si investitori de afara.

Dar pentru a fi iesit din tiparul fostilor, lui Ponta i-ar fi trebuit curaj, idei sau macar o viziune cat de cat clara. S-a multumit, insa, sa joace aceeasi piesa ca Traian Basescu, Emil Boc sau MRU.

Cum a facut si in cazul exploatarilor de la Rosia Montana sau a gazelor de sist, proiecte care oricum vor deveni realitate printre nametii si gerul iernii.

Despre relatia cu FMI, pe care inainte voia sa il trimita acasa, e inutil sa mai insistam - astazi e pilonul central al stabilitatii tarii, amenintat de...evident, dusmanul de la Cotroceni.

Victor Ponta avea o sansa uriasa sa fie primul premier liber al unei tari tot mai obosita si saracita. A ales in schimb sa devina o holograma a celor mai tristi inaintasi, peste care a inceput sa toarne inspiratii deplasate din timpul guvernarii mentorului sau. Si e inca abia in faza de formare. Apogeul promite sa fie spectaculos, pe masura vremurilor.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Ponta razboi Basescu, #Ponta Jos Basescu , #guvern