Vendeta lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 14 Iunie 2015, ora 18:00
16546 citiri
Vendeta lui Victor Ponta (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Afisarea lui Victor Ponta alaturi de Vladimir Putin la un eveniment sportiv boicotat de toti liderii europeni, la doar cateva ore dupa victoria din Parlament impotriva motiunii de cenzura a Opozitiei, nu cred ca este doar un act de sfidare, cu atat mai putin o gafa, cat mai ales un act de razbunare impotriva celor care au vrut sa il dea jos din fruntea Guvernului.

Vendeta este insa si o amenintare prin care premierul vrea sa le arate celor care au organizat debarcarea sa de ce forte uriase dispune din moment ce a fost reconfirmat in functia de premier de sustinerea politica primita la votul din Parlament.

In acest sens, poza Ponta-Putin de la Baku poate fi si un mesaj de genul - uitati ce as putea sa mai fac si cate altele inca daca nu ma lasati in pace pe viitor.

Este felul in care vad cum Victor Ponta anunta ca nu renunta si e gata sa duca razboiul politic pana acolo unde va fi necesar astfel incat el personal sa nu piarda batalia.

Dar, in opinia mea, drumul pe care l-a ales Ponta e o fundatura. Problema cea mai mare a premierului e ca transforma razboiul sau personal intr-unul institutional, iar prin afisarea langa Putin la un eveniment boicotat de toti liderii europeni, Ponta da si o nota nationala vendetei sale.

Victor Ponta a explicat ca nu ia in calcul demisia in urma inceperii urmaririi penale impotriva sa. Ponta nu s-a lasat impresionat nici de sceneta lui Ioan Rus, nici de demisia acestuia si presiunea pe care a creat-o momentul asupra sa inainte de motiunea de cenzura.

Singurul lucru care-mi devine tot mai clar in urma evenimentelor din ultima saptamana e ca Ponta nu va sta nicio clipa pe ganduri, daca va fi nevoie sa sacrifice propriul partid si ceva mai mult pentru a-si duce pana la capat razboiul.

Deja PSD sta sa plesneasca din toate incheieturile. La varf e destructurat de procurori, iar la baza a fost bulversat de dezorientarile ideologice si strategice ale lui Victor Ponta. In plus, dupa sprijinul acordat la motiunea de cenzura de catre UNPR, Gabriel Oprea a obtinut un ascendent asupra lui Ponta si PSD cu consecinte imposibil de prevazut in viitor.

Avertismentul lui Gabriel Oprea care ameninta cu retragerea de la guvernare in cazul in care PSD va modifica "pe furis" Codul Penal intareste si mai mult imaginea dominanta a UNPR asupra coalitiei de guvernare.

La doar doua zile de la respingerea motiunii de cenzura datorita exclusiv sustinerii uneperiste, Gabriel Oprea ii aminteste lui Victor Ponta cine este la mana cui si care e libertatea pe care o are de acum incolo in calitate de premier.

Nu ar fi cu totul neasteptat ca iesirea lui Gabriel Oprea sa fie legata direct de vizita sfidatoare a lui Ponta alaturi de Putin la Baku. Ca un semn ca e cazul sa inceteze cu extinderea razboiului personal dincolo de granitele acceptabile ale harjonelii politice interne. Incoltit din toate partile, singura necunoscuta in cazul Victor Ponta ramane momentul in care se va retrage.

Si cu cat Ponta amana mai mult pasul in spate, cu atat sansele de supravietuire politica de dupa retragere par sa se diminueze. Pana acolo incat iesirea din Palatul Victoria ar putea coincide cu disparitia din viata politica.

Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
#Ponta Putin Baku, #Ponta stadion Putin, #Ponta politica externa , #guvern