Victor Ponta, intre ciocan si nicovala (Opinii)

Duminica, 15 Iulie 2012, ora 09:03
11616 citiri
Victor Ponta, intre ciocan si nicovala (Opinii)
Foto: Reuters

Premierul Romaniei s-a trezit prins intre doua presiuni strivitoare, imposibil de armonizat chiar pentru un lider mai puternic si mai matur decat el.

La Bruxelles, presedintele PE, socialistul Martin Schultz, l-a obligat pe Victor Ponta sa rosteasca cu subiect si predicat ca organizarea referendumului va tine cont de decizia CCR, adica, a explicat premierul insusi, va fi nevoie ca la vot sa vina 9 milioane de oameni.

La auzul vestii in direct, Dan Sova, negru ca taciunele, a marait: "Vom vedea".

Imediat, USL parca a luat foc in tara. Detasamentul de propaganda, condus de acelasi Dan Sova, a declansat o ofensiva furibunda de sustinere a ordonantei care contravine deciziei CCR. Nu i-a convins nici motivarea CCR care explica fara echivoc ca un referendum valid trebuie sa intruneasca doua conditii cumulative: prezenta de 50% +1 si majoritatea a voturilor intr-un sens sau altul de 50% +1.

Referendumul din 2007 a fost de altfel invalidat pentru ca nu a fost indeplinita conditia de cvorum, astfel incat cea de majoritate nici macar nu a contat.

Pana la urma, a fost convocata o sesiune extraordinara de modificare a legii referendumului, al carei rezultat nu este inca cert, dar a fost introdusa in joc o noua aiureala - referendum in doua zile. Este clar ca USL nu concepe sa faca niciun pas inapoi, mizand pe doua aspecte:

Pe de-o parte, mentinand pana la capat indoiala in privinta conditiilor de validare, electoratul proprezidential nu va risca sa mearga pe cartea absenteismului si astfel exista sansa sa fie trecut pragul de 50%.

Pe de alta parte, pentru ipoteza ca pragul de prezenta tot nu va fi trecut, USL poate pregati o operatiune de presare a judecatorilor CCR care sa valideze totusi referendumul.

Miza este uriasa pentru USL. Suspendarea presedintelui nu a fost declansata doar la nervi, ci la panica, la disperare. Dupa condamnarea si arestarea lui Adrian Nastase, batalionul de puscariabili din USL a inceput sa auda insistent in urechi zanganitul de catuse.

Imperativul de a pune mana pe "curent si motor" nu a mai fost doar o chestiune de putere si de beneficii, ci una de surpravietuire, diferenta dintre libertate si zeghe. Si in conditiile acestea, ipoteza infrangerii nu poate fi luata in calcul.

Pentru liderii USL, demiterea presedintelui e miza viitorului lor politic. Crin Antonescu si-a anuntat deja retragerea din politica in caz de esec (desi din PNL au inceput deja nuantarile), iar Victor Ponta stie ca daca rateaza demiterea va avea soarta lui Mircea Geoana.

Disperarea aceasta este cunoscuta si la Bruxelles. Si, de aceea, Guvernul Ponta este foarte strans tinut, avand de respectat niste conditii clare.

Miercuri, se va incheia ancheta Comisiei Europene asupra Romaniei, pe 18 iulie va fi dat publicitatii raportul pe justitie care se anunta demolator pentru actuala Putere. La Bruxelles se vorbeste insistent depre faptul ca din Romania se va face un caz emblematic, un fel de aviz amatorilor pentru cei care, in orice tara UE, ar mai avea aplecari antidemocratice si impotriva justitiei.

Victor Ponta stie bine acest lucru, l-a simitit din varful firelor de par din cap pana in cel al unghiilor de picioare. Stie care va fi pretul, stie ca situatia este mai mult decat grava, ca se poate solda cu suspendarea Romanei din UE, dar si sa vrea nu stiu ce poate face.

Intre timp, cuprinsi de disperare, reprezentantii USL fac prostie dupa prostie. Cand racnesti ca un apucat ca liderii europeni sunt dezinformati, nu faci decat sa ii jignesti suplimentar. Ii faci nitel retardati si cam lipsiti de discernamant.

Cand trimiti inspectia judiciara pe capul judecatorilor care l-au condamnat pe Adrian Nastase, asa cum a facut inteligentul ministru al Justitiei, nu faci decat sa pui paie pe foc.

Refuzand cu obstinatie sa respecti decizia CCR in timp ce aceasta te acuza in mod oficial de comportament abuziv, neconstitutional si impotriva statului de drept, nu faci decat sa confirmi temerile.

Cand anunti ca vei schimba listele electorale in numai 2 saptamani si le contesti pe cele dupa care ai organizat chiar tu alegerile in urma cu o luna, cand reduci numarul sectiilor de votare din diaspora care iti este ostila, cand vrei sa dublezi durata meciului dupa ce el a inceput, este clar ca pui la cale o frauda care nu va scapa monitorizarii europene.

Daca o tine tot asa inca doua saptamani, nu exclud ca USL sa-i ofere lui Traian Basescu o autentica reconfirmare, fara niciun efort din partea presedintelui suspendat.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Victor Ponta demitere Basescu, #referendum Traian Basescu , #guvern