Vittore, s-a terminat, renunta! (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 30 Iunie 2012, ora 18:27
16872 citiri
Vittore, s-a terminat, renunta! (Opinii)
Foto: merisorul.ro

Victor Ponta se zbate. Stie ca s-a strans latul in jurul sau. Stie ca a platit vizita la Bruxelles cu viitorul sau. Poate, spun poate pentru ca nu stiu, daca nu ar fi batut din picioare atat de tare sa mearga la Consiliul European, astazi nu s-ar fi aflat in aceasta situatie dramatica. S-a expus singur. A insistat sa se traga in poza cu liderii europeni, iar asta il va costa sigur mai mult decat poate el plati.

Ponta se mai poate amagi o perioada ca merge si asa. Poate sa viseze ca nimic nu s-a intamplat, ca majoritatea romanilor nu sunt sensibili la asa ceva si ca poporul nu vrea teze de doctorat fara nicio pata, ci de mancare si locuri de munca.

Poate ca asa e. PSD a gandit insa intotdeauna in termeni practici, de un cinism coplesitor. Asta insa ii va forta, poate!, pe unii social democrati sa se intrebe cat de mult ii va costa imaginea terminata a lui Victor Ponta tinuta din acest moment in fruntea partidului si a Guvernului.

Drama pe care o traieste Ponta provine din faptul ca si daca ar vrea sa demisioneze, saracul om nu poate. Din extrem de multe motive, principalul fiind ca astfel USL risca sa piarda si majoritatea parlamentara, si guvernarea, si puterea, atata cata a apucat sa adune pana in prezent. Circul pe care insa Ponta l-a declansat in tara este colosal si, daca nu am fi trait in tara asta pana acum, de necrezut si neimaginat.

S-a intamplat ca in ciuda interventiei staliniste a ministrului Pop asupra Consiliului National de atestare, dupa descinderea in forta a autoritatii politice asupra nesupusilor, CNATDCU a decis prin vot ca Ponta a plagiat in teza de doctorat, prin metoda copy-paste, in nu mai putin de 85 de pagini. Pentru a impiedica acest verdict, premierul si-a trimis buldogul Pop sa muste din Consiliu. Asa s-a scris unul dintre cele mai negre momente pentru democratia romaneasca din istotia postdecembrista.

Ce a facut Ponta in tot timpul asta? Nimic. A promis jurnalistilor de la El Pais ca, daca va fi gasit vinovat de plagiat, se va retrage, va demisiona. A primit verdictul de plagiat, in urma unui vot al majoritatii membrilor Consiliului de Atestare. Raspunsul lui Ponta? "Ce s-a anuntat astazi este o decizie politica si ilegala, luata de apropiatii Presedintelui ca represalii pentru participarea mea la Consiliul European. Voi dovedi in fata Comisiei de Etica a Ministerului Educatiei ca am respectat toate regulile! Nu renunt la lupta pe care am inceput-o din cauza acestor atacuri. Nici vorba de demisie!", se precizeaza intr-un comunicat de presa trimis de PSD inainte ca Victor Ponta sa calce din nou pe pamant romanescu.

Precum Nicolae Ceausescu in decembrie 1989, cand refuza sa raspunda altcuiva decat Marii Adunari Nationale, la fel si presedintele PSD stigmatizeaza oameni si institutii la gramada care nu i se supun. Oricine indrazneste sa gandeasca altfel este numit "sclavul lui Basescu", oricine crede de cuviinta sa-l critice este numit de Ponta "vandut" tiranului de la Cotroceni. Si asa, Ponta trece de la o mica lovitura de stat la cea mai sanatoasa tentativa de desfiintare a statului de drept, in cel mai pur sens al cuvantului. Nu mai e vorba doar de castigarea puterii, ci de impunerea prin forta a unei alte realitati.

Guvernul Ponta a incercat sa isi impuna prin forta puterii propriul adevar, propria realitate si sa proprii "sclavi", inclocuindu-i pe "vandutii" celeilalte puteri.

Or, asta e climaxul unei lupte in care totul este calcat in picioare, adevarul este aruncat la gunoi, legile desfiintate si institutiile sunt prefacute adevarate slugi bune doar sa execute ordinul sefului. Asa cum Parlamentul era pentru Ponta anul trecut "ilegimtim" si plin de "tradatorii lui Basescu", iar astazi este "cea mai legitima institutie"; la fel si CCR era buna cand il supara pe presedinte, dar este o piedica cand nu-i da dreptate.

Si asa s-a hotarat Ponta sa isi faca dreptate singur. Comisia Nationala de Etica, in fata careia "va demonstra ca nu a plagiat", ghiciti?, a fost schimbata cu putin inainte sa isi dea votul in cazul unui alt plagiator - Ioan Mang. Acum, poate ca e timpul ca Ponta sa faca o pauza, sa respire calm si sa isi faca socoteala repede odata cu USL: e mai bine sa pice toti, la gramada de alegeri, sau e mai inteligent sa se sacrifice pe sine si sa salveze si democratia in acelasi timp?

Pentru ca situatia fara iesire in care se adanceste domnul doctor Ponta aici conduce cu fiecare zi in care nu raspunde cum trebuie acuzatiilor de plagiat: la incalcari tot mai mari si mai grave ale statului de drept.

E un drum fara intoarcere, din moment ce are la baza o minciuna. "Nici vorba de demisie"? Daca tacerea lui Crin Antonescu nu are legatura cu asta, daca nu e doar simptomul unui prelungit concediu de odihna, atunci Ponta trebuie sa aleaga intre a disparea pentru totdeauna din politica mare si a renunta acum de buna voie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Victor Ponta acuzatii plagiat, #Curtea Constitutionala decizii, #comisia nationala etica plagiat , #guvern