Guvernul Ponta 4: Dragnea nu mai e vicepremier, demisii la varful PSD

Duminica, 14 Decembrie 2014, ora 23:10
26067 citiri
Guvernul Ponta 4: Dragnea nu mai e vicepremier, demisii la varful PSD
Foto: Facebook/Victor Ponta

Coalitia de guvernare a stabilit, duminica, structura si componenta noului Executiv, care a fost anuntat de Victor Ponta, pe Facebook.

Premierul va cere luni votul Parlamentului pentru noul Cabinet.

Noul Executiv are o formula restransa, in care se gasesc doar ministri plini, fara delegati. PC, PLR si UNPR au primit cate doua portofolii. In plus, in Cabinetul Ponta 4 exista o singura functie de vicepremier, care i-a revenit lui Gabriel Oprea.

Sedinta CExN a fost una tensionata. Victor Ponta i-a amenintat pe parlamentarii PSD, carora le-a transmis ca cine nu voteaza noul Guvern va fi exclus din partid. In plus, deputatul Miron Mitrea si-a anuntat demisia din partid si retragerea din politica.

Mai mult, Ioan Cindrea, presedintele CJ Sibiu, a demisionat din toate functiile de conducere detinute in PSD, in timp ce Titu Bojin va pleca de la sefia CJ Timis, din cauza problemelor pe care cei doi le au cu justitia.

Guvernul Ponta 4 - Lista cu propunerile de ministri - cine vine si cine pleaca

Ziare.com v-a prezentat, minut cu minut, principalele declaratii si informatii legate de noul guvern:

22:05 - Premierul Victor Ponta a declarat ca nu are niciun fel de informatie oficiala privind o implicare a vicepremierului Liviu Dragnea in dosarul Bica si a precizat ca, in eventualitatea in care pentru vreun ministru va fi inceputa urmarirea penala, acea persoana va trebui sa se retraga din Guvern.

21:35 - Catalin Ivan a revenit cu un mesaj pe Facebook. "Nu s-a discutat absolut deloc despre mult vehiculata mea excludere. Ar fi fost o masura absurda. Tin foarte mult sa le multumesc colegilor din Comitetul Executiv care m-au incurajat si m-au asigurat inainte de sedinta ca vor lua cuvantul in favoarea mea", scrie europarlamentarul pe reteaua de socializare.

21:17 - Apar primele reactii ale Opozitiei.

"Noul ministru al Educatiei ar trebui intrebat la audierile din Parlament daca va raspunde solicitarii Universitatii din Bucuresti referitoare la retragerea diplomei de doctor a lui Victor Ponta", comenteaza pe Facebook europarlamentarul Cristian Preda.

20:48 - Comitetul Executiv National al PSD a discutat duminica o serie de masuri menite sa duca la reformarea partidului, ca parte a viitorului statut care va fi aprobat la congresul formatiunii din primavara anului viitor. Una dintre aceste propuneri se refera la social-democratii urmariti penal. Surse social-democrate, citate de Agerpres, au declarat ca, in momentul in care se incepe urmarirea penala, persoana vizata de ancheta se va suspenda automat din PSD

20:20 - Deputatii Gratiela Gavrilescu si Andrei Gerea, propusi pentru a ocupa postul de ministru al Mediului si, respectiv, al Energiei, in Cabinetul Ponta IV, vor avea de gestionat "probleme serioase", a declarat duminica liderul Partidului Liberal Reformator, Calin Popescu Tariceanu.

19:34 - Dupa ce Miron Mitrea a anuntat ca demisioneaza din PSD si iese din politica, Liviu Dragnea a declarat ca alti doi social-democrati au demisionat: Ioan Cindrea, presedintele CJ Sibiu, a demisionat din toate functiile de conducere detinute in PSD, in timp ce Titu Bojin va pleca de la sefia CJ Timis, din cauza problemelor pe care cei doi le au cu justitia.

19:31 - "Am pornit de la ideea de a avea un Guvern cu mai putini ministri, cu mai muti parlamentari, pentru a exista o legatura buna intre Guvern si Parlament", a declarat Victor Ponta.

Intrebat de ce in noul Guvern va fi doar o singura functie de vicepremier, Ponta a raspuns: "A fost un calcul politic in asa fel incat Dragnea avea mai multe sarcini politice la partid, Daniel Constantin mi-a cerut sa aiba portofoliul Educatiei, iar domnul Campeanu este un om pe care il cunosc si il respect".

19:23 - Liviu Dragnea spune ca el a cerut sa nu mai fie vicepremier. "Cineva trebuie sa se ocupe de partid, sa explice partidului care sunt aceste principii de modernizare".

19:16 - Victor Ponta a confirmat ca noua formula guvernamentala a fost votata in unanimitate in CExN al PSD. De asemenea, numele ministrilor propusi pentru Cabinetul Ponta 4 au fost dezvaluite intr-un mesaj postat de Ponta pe Facebook.

19:07 - Tariceanu confirma ca Gratiela Gavrilescu a fost propusa la Ministerul Mediului si Andrei Gerea a fost propus la IMM-uri, comasat cu Ministerul Energiei.

18:37 - CExN al PSD a decis, duminica, ca BPN sa se ocupe de elaborarea si implementarea Noului Proiect Politic al PSD.

Forul urmeaza sa faca analizele necesare si sa adopte deciziile concrete, reforma in partid aplicandu-se tuturor, potrivit unor surse participante la sedinta, citate de B1 TV.

18:11 - Europarlamentarul Catalin Ivan a declarat, dupa Comitetul Executiv National al PSD, ca nu s-a discutat despre cazul sau in sedinta, precizand ca urmeaza sa se impace cu cele trei colege ale sale, respectiv, Gabriela Firea, Viorica Dancila si Rovana Plumb, pentru ca tine "foarte mult la ele".

18:07 - Miron Mitrea confirma demisia din PSD si anunta ca va demisiona si din Parlament.

18:01 - PC a primit si portofoliul de la Agricultura, care i-ar reveni tot lui Daniel Constantin.

18:00 - Sorin Campeanu, rectorul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti si presedintele Consiliului National al Rectorilor, este propus pentru functia de ministru al Educatiei. Daniel Constantin, presedintele PC, a confirmat ca Educatia urmeaza sa fie comasata cu Cercetarea.

17:52 - Deputatul PSD Miron Mitrea si-a anuntat demisia din partid, care ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie.

Miron Mitrea a demisionat din PSD - surse

Mitrea ar fi acuzat "decizii netransparente in partid", potrivit unor surse citate de Realitatea Tv.

17:37 - Premierul Victor Ponta ar fi amenintat parlamentarii PSD in sedinta CExN. Acesta le-ar fi spus senatorilor si deputatilor ca cine nu va participa la sedinta din Parlament sau cine va vota impotriva noului Guvern va fi exclus din PSD, potrivit unor surse citate de Realitatea Tv.

17:34 - Potrivit unor surse guvernamentale, in urma discutiilor, s-a ajuns la concluzia ca IMM, Energia si Turismul sa fie incluse intr-un minister separat, care sa fie preluat de Andrei Gerea de la PLR, relateaza Digi 24.

17:30 - Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, nu participa, duminica, la sedinta CExN a PSD.

17:19 - Noul Guvern a fost aprobat de social-democrati cu unanimitate de voturi, potrivit Digi 24.

17:06 - Deputatul PSD Mihai Tudose a fost intrebat, duminica, inainte de CExN, daca va face fata functiei de ministru in Guvernul Ponta 4, in conditiile in care e si deputat si presedinte al PSD Braila, el raspunzand: "Un metru noua's'opt, o suta de kile, cred ca fac", scrie Mediafax.

17:00 - Catalin Ivan anunta ca ar putea candida la presedintia PSD si ca va propune, in cadrul sedintei, suspendarea presedintelui executiv al PSD, Liviu Dragnea, din toate functiile detinute in partid.

Ponta, catre social-democrati: Daca guvernam bine, castigam alegerile in 2016

16:49 - Sedinta CExN a PSD a inceput. Victor Ponta le-a spus colegilor de partid ca vor ramane la guvernare si ca, daca vor reforma partidul, vor castiga alegerile parlamentare din 2016.

"Avem cunostintele necesare ca in 2015 sa continuam actul de guvernare chiar mai bine decat pana acum. Fara a avea presiunea campaniei electorale, exista ocazia de a lua masuri importante. Cred ca daca guvernam foarte bine, si cred ca o vom face, si daca anul viitor la Congres vom lua toate masurile care sunt asteptate de la noi - reforma politica interna - sunt absolut convins ca in 2016 atat la locale cat si la parlamentare putem sa fim din nou pe primul loc si sa avem rezultatele pe care le asteptam, avand grija de cei 5,3 milioane de romani care ne-au votat si sa intelegem reprosurile pe care cei care nu ne-au votat ni le-au facut in mod indirect sau direct", le-a spus Ponta social-democratilor.

16:41 - Digi 24 relateaza ca PC va continua sa conduca Ministerul Agriculturii prin Daniel Constantin. Ministerul Agriculturii va absorbi Ministerul Apelor si Padurilor, condus pana acum de Doina Pana.

16:38 - Ionut Vulpescu o va inlocui la Ministerul Culturii pe Hegedus Csilla, ca urmare a deciziei UDMR de a iesi de la guvernare, potrivit unor surse Adevarul.

Renunta Ponta la sefia PSD? "Daca e regula, sa fie pentru toata lumea"

16:23 - Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a fost intrebat, duminica, inaintea sedintei CExN, daca va mai detine functia de vicepremier si in Guvernul Ponta 4, el precizand ca aceasta situatie va fi discutata dupa sedinta CExN a PSD.

"Asta discutam dupa CExN. Eu am spus ca discutam despre formula Guvernului dupa ce il discutam in CExN si nu renunt la aceasta decizie", a spus Dragnea.

16:10 - Marian Vanghelie, proaspat exclus din PSD, s-a aratat convins ca Liviu Dragnea nu va mai face parte din Guvernul Ponta 4. "Are multe dosare penale, el nu trebuie sa plece doar din Guvern, trebuie sa plece si din partid", a comentat Vanghelie, la Realitatea Tv.

16:00 - Victor Ponta le-a spus jurnalistilor ca sustine propunerea lui Dragnea si e de acord ca functiile politice sa fie separate de cele administrative. "Daca e regula, e regula de sus pana jos, pentru toata lumea", a declarat Ponta.

15:55 - Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a dezvaluit ca propunerea sa potrivit careia functiile administrative ar trebui sa fie separate de cele politice ar putea fi introdusa in statutul partidului, la Congresul de anul viitor.

Dragnea s-a intalnit, duminica dupa-amiaza, la Ministerul Dezvoltarii, cu presedintii de Consilii Judetene din PSD.

"Am discutat cu presedintii de organizatii si cativa dintre sefii de CJ despre bugetul pe anul viitor. S-a discutat si despre ideea de a se separa functia politica de cea administrativa. E de luat in seama si eventual in primavara vom introduce acest aspect in statut, cam asta a fost concluzia", le-a spus Dragnea jurnalistilor.

15:30 - Ministerul Comunicatiilor, care pana acum a fost ocupat de Razvan Cotovelea (PC), va fi condus in viitorul executiv de Sorin Grindeanu (PSD), potrivit unor surse Digi 24.

15:23 - Presedintele PLR, Calin Popescu Tariceanu, sustine ca "o coalitie functioneaza pe compromis" si ca "era loc de mai bine". Partidul sau nu ar fi reusit sa obtina portofoliile economice, care ar urma sa ramana tot la PSD.

15:22 - Stiripesurse.ro relateaza ca Ministerul Educatiei ar urma sa revina PC, care il va sustine pentru functia de ministru pe Sorin Campeanu, rectorul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti si presedintele Consiliului National al Rectorilor.

15:17 - Fostul ministru Liviu Pop ar urma sa se intoarca in Guvernul Ponta, la portofoliul pentru Dialog Social, potrivit unor surse citate de Gandul. Pop a mai ocupat in urma cu doi ani o functie in Guvern, fiind ministru al Educatiei.

15:14 - B1 TV transmite ca PLR nu va mai primi Ministerul Economiei, care va ramane la PSD, numele vehiculat pentru conducerea portofoliului fiind Mihai Tudose.

15:06 - Fostul premier Emil Boc spune ca Victor Ponta trebuie sa-si asume raspunderea in Parlament pe noul program de guvernare, pentru ca iesirea UDMR din Guvern si cooptarea PLR reprezinta o schimbare a compozitiei politice a Cabinetului, arata Mediafax.

14:57 - Liviu Dragnea ar putea pierde postul de vicepremier in Guvernul Ponta, potrivit unor surse citate de Realitatea TV. Cabinetul Ponta 4 va avea, astfel, un singur vicepremier, in persoana lui Gabriel Oprea.

14:52 - Vicepremierul Liviu Dragnea a convocat o sedinta de urgenta cu presedintii Consiliilor Judetene (CJ), transmite B1 TV.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#guvern Ponta 4, #ministri Guvern Ponta 4, #Guvern Ponta 4 ministere, #Guvern Ponta 4 structura , #Guvernul Ponta 4