Guvernul Ponta 4: Noul Cabinet a fost votat in Parlament

Luni, 15 Decembrie 2014, ora 21:57
11317 citiri
Guvernul Ponta 4: Noul Cabinet a fost votat in Parlament
Foto: RFI Romania

Guvernul Ponta 4 a fost votat de Parlament, luni seara, obtinand cu usurinta majoritatea de care avea nevoie. Astfel, dintre cei 468 de parlamentari prezenti, 377 au fost pentru, numar cu mult peste minimul necesar.

Depunerea juramantului de catre ministrii noului Guvern va avea loc, marti seara, la 20:30, la Palatul Cotroceni.

Senatorii si deputatii s-au reunit luni seara, cu o intarziere de o ora, la 19:00, in sedinta comuna de plen pentru a da votul Guvernului Ponta 4, dupa ce noii ministri au fost audiati toata dupa-amiaza in comisiile de specialitate.

Singurul care nu a primit aviz favorabil a fost Adrian Anghel (PSD), nominalizat pentru functia de ministru pentru Romanii de Pretudindeni. Victor Ponta a facut o alta nominalizare, in persoana deputatului PSD de Vrancea Angel Tilvar, acesta fiind si el audiat in comisiile de specialitate, reunite in jurul orei 17:15 si primind ulterior aviz pozitiv.

Ponta il retrage pe Anghel: Cine e noua propunere pentru Ministerul Romanilor de Pretutindeni

Premierul Victor Ponta a discutat zilele acestea cu liderii partidelor din coalitia de guvernamant si si-a asigurat sprijinul pentru votul din plenul reunit al celor doua camere, prin urmare este de asteptat ca Guvernul Ponta 4 sa traca fara probleme.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE TEXT:

22:04 - "Cu siguranta este o sustinere consistenta, asta nu ma va face decat sa fiu si mai hotarat in a implementa tot ce am propus azi Parlamentului.

(...) Cred ca o sa invat mai mult din infrangerea din 16 noiembrie decat ce am invatat din victoriile anterioare", a mai spus Victor Ponta, care a adaugat ca l-a sunat pe presedintele Traian Basescu.

Intrebat daca s-ar putea retrage din functia de premier, a raspuns: "O sa discut alta data".

"Pana la urma, cand ajungi in functii publice, ai o responsabilitate fata de cei care te-au votat. In acelasi timp, ai obligatia de a respecta votul majoritatii. Asta-seara m-am prezentat in fata Parlamentului, pentru un vot de incredere. Votul nu este ca sa plec saptamana viitoare", a subliniat prim-ministrul.

22:01 - Premierul Victor Ponta a anuntat ca depunerea juramantului de catre ministrii noului Guvern va avea loc, marti seara, la Palatul Cotroceni.

"Finalizarea procedurii va avea loc maine, la 20.30, cand va fi procedura (de depunere a juramantului - n.red.).

Din pacate, ziua de azi e o zi marcata de o tragedie a unor oameni care isi pun viata in pericol tot timpul", a spus prim-ministrul.

21:48 - Noul guvern a trecut cu 377 de voturi pentru si 134 impotriva, informeaza televiziunile de stiri.

21:32 - In urma votului exprimat in Parlament, Guvernul Ponta 4 a trecut, potrivit unor surse citate de Digi 24.

20:56 - Vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, a reconfirmat sprijinul formatiunii sale politice pentru noul Executiv: "Dam o sansa acestui Guvern (...) Este un program de guvernare si vom fi atenti la ce se intampla, nu numai in chestiunea minoritatilor, si nu exista un timp limita pentru asta".

UDMR: Dam o sansa acestui Guvern sa realizeze ceea ce este in programul asumat

20:53 - In plus, si deputatul PDL Andreea Paul l-a atacat pe Victor Ponta, comparandu-l cu Pinocchio: "Ati fost lung la vorba, scurt la fapte, ati dat dovada de greseli extrem de grave la guvernare, v-ati batut joc de votul romanilor din Diaspora, ati mintit extrem de des si nu ma mir ca ati dobandit renumele de premierul Pinocchio. Astazi nu ati facut altceva decat sa va intariti acest statut de premier Pinocchio cu falsele laude si promisiuni cu care incercati din nou sa ne pacaliti".

20:51 - La randul sau, deputatul PNL Eugen Nicolaescu a spus ca Victor Ponta "nu vrea sau nu poate sa ne spuna daca are un acord politic de guvernare pe baza caruia sa functioneze acest Guvern" si ca grupul parlamentarilor liberali nu voteaza noul Cabinet pentru ca este "o smecherie".

20:46 - A inceput votul parlamentarilor privind Guvernul Ponta 4.

20:40 - Liderul grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a precizat ca acesti deputati vor sustine noul Guvern si vor vota pentru investitura noului Cabinet.

20:03 - Fostul senator PSD Mircea Geoana a subliniat ca se va abtine de la vot: "Votul meu de astazi nu poate sa fie un vot impotriva unui Guvern PSD". El a mentionat insa ca nici nu poate vota un guvern cu Victor Ponta si Liviu Dragnea.

"E un guvern de avarie, de tranzitie, prin care Ponta si Dragnea incearca sa se agate de putere si sa ramana relevanti pentru politica din Romania", mai spune Geoana, care sustine ca nu e poate face "debaronizarea" PSD cu Liviu Dragnea la conducerea partidului.

19:52 - Discursul lui Victor Ponta continua, in timp ce colegii sai citesc reviste, butoneaza telefoanele sau vorbesc intre ei.

19:42 - In plenul Parlamentului se afla 468 de senatori si deputati, potrivit Agerpres. Votul privind noul Executiv va fi unul secret, cu bile, iar pentru investitura Guvernului Ponta 4 este nevoie de votul a jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor.

19:40 - "Deciziile pe care le vom lua la inceputul anului viitor nu vor mai putea fi schimbate in 2016, 2017, 2018.

Guvernul cere un sprijin din partea dvs. pentru a continua politicile de dezvoltare a agriculturii romanesti. Suntem dupa 20 de ani din nou pe plus, printr-o crestere a productiei si printr-o promovare a acesteia. Avem nevoie de cresterea subventiilor si cadastru in zona rurala.

Avem nevoie sa aratam ca putem avea nu 3, ci 5 ani de crestere in fiecare an a subventiilor. (...) Sper sa putem sa implementam de la 1 ianuarie 2016 scaderea TVA nu doar la produsele de panificatie, ci si la alte produse alimentare", a explicat Victor Ponta.

Cand vrea Ponta reducerea TVA la alimente si cat timp vor fi pastrate deciziile din 2015

19:37 - In timpul discursului acestuia, mai multi parlamentari sunt preocupati de tablete si smartphone-uri, potrivit imaginilor difuzate de televiziunile de stiri.

19:36 - "Propun de asemenea ca in prima sesiune din 2015 sa aveti proiectele guvernamentale pe care sa le dezbateti si sa la adoptati, referitoare la noul Cod Fiscal, noul Cod de Procedura Fiscala si la Legea redeventelor", cere prim-ministrul.

19:35 - "Vorbim despre prioritati pentru urmatorii ani, pentru care Guvernul cere sprijinul Parlamentului. La momentul alegerilor din 2016, sa luam act de cinci ani de cresteri economice.

Imi doresc ca dupa trei ani in care nu am taiat niciun leu de la salarii, pensii si alocatii, sa continuam aceasta politica de sprijin si solidaritate sociala, care nu afecteaza, ci stimuleaza dezvoltarea sociala si economica a Romaniei", mai spune premierul.

19:31 - "Ma aflu in fata dvs. pentru a cere un vot. (...) Nu este vorba doar despre schimbarea compozitiei politice, ci in baza programului de guvernare a USL, pe care Guvernul l-a prezentat in 2012, sa propun Parlamentului o agenda de actiuni prioritare pentru anii 2015-2016, pana la momentul in care cu totii ne vom prezenta in fata alegatorilor pentru a cere un nou vot.

In cei doi ani de guvernare, s-au facut si se fac lucruri importante si mai sunt si mai multe lucruri de facut", a precizat Victor Ponta.

19:28 - Premierul Victor Ponta ia cuvantul: "Va cer permisiunea si scuzele pentru faptul ca dl Gabriel Oprea nu se afla la lucrarile Parlamentului, se afla la Constanta pentru a coordona si a incerca sa arate solidaritatea, sprijinul pe care trebuie sa-l dam celor care au de suferit, victimelor accidentului, si pentru a transmite respectul pe care il am pentru toti cei care isi pun viata in pericol pentru a salva vieti omenesti".

Elicopter SMURD, cu 4 persoane la bord, prabusit in lacul Siutghiol

19:20 - Pe langa cei 9 noi ministri, PNL vrea si audierea lui Liviu Dragnea si a lui Daniel Constantin, informeaza B1 Tv.

19:02 - Prim-ministrul Victor Ponta se afla la Parlament si discuta cu propunerile de ministri, potrivit imaginilor difuzate de televiziunile de stiri.

18:30 - Deputatul PSD Angel Tilvar a primit aviz pozitiv pentru functia de ministru pentru Romanii de Pretutindeni.

18:20 - Senatorii au ajuns in Parlament, potrivit Realitatea Tv.

Guvernul Ponta 4: Toti ministrii au aviz pozitiv, mai putin cel pentru Diaspora. Se face ancheta

Cine sunt noii ministri

Doar 9 dintre viitorii membri ai Executivului au mai fost audiati de comisii, ceilalti pastrandu-si mandatele.

O situatie speciala a fost a lui Darius Valcov, ministrul delegat pentru Buget, al carui portofoliu va fi comasat cu cel al Finantelor. El a primit avizul consultativ al comisiilor parlamentare.

Guvernul Ponta 4 - Lista cu propunerile de ministri - cine vine si cine pleaca

De asemenea, au mai primit avize favorabile: Sorin Mihai Cimpeanu (PC) pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii; Ionut Vulpescu (PSD) pentru Ministerul Culturii; Andrei Dominic Gerea (PLR) pentru Ministerul Energiei si IMM-urilor; Mihai Tudose (PSD) pentru Ministerul Economiei si Turismului; Sorin Mihai Grindeanu (PSD) pentru Ministerul Societatii Informationale si Comunicatiilor; Gratiela Gavrilescu (PLR) pentru Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor; Liviu Marian Pop (PSD) pentru Dialog Social si Darius Valcov (PSD) pentru Ministerul pentru Buget si Finante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Guvern Ponta 4 trecut, #plen reunit vot Guvern Ponta 4, #parlament vot Ponta 4, #parlament vot Guvern Ponta , #Guvernul Ponta 4